"Tämä on ehdottomasti paras turnaus mitä tiedän"

Jääkiekko on kuulunut lapsesta saakka Saimaa-turnauksen 60-vuotiaiden sarjaa pelaavan Kalle Katila elämään.

Antti Varonen

Kalle Katila on pelannut jääkiekkoa lapsesta saakka.
Kalle Katila on pelannut jääkiekkoa lapsesta saakka.

Rakkaus lajiin on monilla niin syvää, että se säilyy läpi elämän. Näin on ollut myös porilaisessa Nallekoplassa pelaavalla Kalle Katilalla. Joukkue osallistuu Saimaa-turnauksessa 60-vuotiaiden sarjaan.
— Jääkiekko on tarpeeksi miesmäistä. Lajissa on paljon vauhtia. Lisäksi sen kautta tulee paljon kavereita, ja mukana on aina tietynlaista huumoria.
— Ja veteraanikiekossa on sekin tarkoitus, että pääsee välillä pois kotoa, huikkaa joukkuekaveri vierestä pukukopissa.
Nallekoplalla on historiaa Porissa 1980-luvulta asti.
— Itse olen Rauman suunnalta Eurajoelta kotoisin, mutta pääsin aikoinaan vähän vieraspaikkakuntalaisena kuitenkin joukkueeseen. Erittäin hieno porukka, ja meikäläinenkin otettiin hyvin vastaan. Kymmenkunta vuotta olen mukana ollut.
Seurasta löytyy useita eri ikäluokkia, mutta Katilan mukaan nuoremmat osastot eivät juuri käy turnauksissa. Pian 64 vuotta täyttävänä Katila kuuluu joukkueensa vanhimpiin pelaajiin.
Nallekoplan kokoonpanosta löytyy muutamia entisiä liigapelaajiakin. Katilalta itseltään löytyy kiekkotaustaa alasarjatasolta. Hän on harrastanut lajia pikkupojasta saakka koko ikänsä, ja talvisin hän käy pelaamassa lätkää Eurajoella, Raumalla ja Porissa. Parhaimmillaan jäällä tulee käytyä 4—6 kertaa viikossa.
— Nyt on nilkka hieman sökönä leikkauksen jäljiltä. Ei olisi oikein vieläkään saanut jäälle tulla, mutta päädyin lähtemään tänne silti, kun tämä on niin hienoa. Täytyy ottaa pieniä riskejä elämässä.

Katila arvelee olleensa Saimaa-turnauksessa mukana jo 8—10 kertaa.
— Tämä on ehdottomasti paras turnaus mitä tiedän. Mahtavat puitteet ja järjestelyt. Ihmiset ovat muutenkin täällä päin tavattoman hienoja. Täällä on aivan eri meininkiä kuin meillä tuulen tuivertamalla merenrannalla.
Kysyttäessä Katilan omasta roolista joukkueessa, hän heittäytyy vaatimattomaksi:
— Se on sama kuin basistilla bändissä: Se tyhmin, eli vasen pakki. Joskus aikoinaan hyökkäsin oikeassa laidassa, mutta sitten kun vauhti putosi, siirryin pakin paikalle. Kunhan tarpeeksi lihoo vielä, niin maalivahti on varmaan seuraava pelipaikka, Katila veistelee.
Pelityyliään hän kuvaa etupäässä jäähyalttiiksi.
— Sääliä ei tunneta kun paikka on. Mutta muuten toki hymyillään.
Perjantaina joukkue aloitti 4—1-voitolla Nitro Kärpistä. Lauantaina on luvassa kaksi ottelua lisää. Tavoitteekseen Nallekopla ilmoittaa tietenkin sarjan voiton. Muiksi päämääriksi on asetettu muun muassa se, että pääsisi syömään muikkuja ja lörtsyjä, sekä kiertelemään kaupungilla.

Perjantaina Talvisalossa pelattiin myös päätökseen 35-vuotiaiden sarja. Mestaruuden vei savonlinnalainen Inno-Team, joka kukisti finaalissa Kainuun Kingsin lukemin 7—2. Kolmannen sijan otti SaPKo-81, joka löylytti Red Foxesia 14—1.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.