Parikkalan markkinakentällä pärisevät kohta moottorikelkat — Snowcrossin SM-sarjan avauskisan järjestelyt eivät ole kärsineet lumen puutteesta: "Nyt sitten jännitetään millaisia paukkupakkasia kisaviikonlopulle on luvassa"

Snowcrossin SM-kisakarkelot startataan kahden viikon päästä Parikkalasta.

Katri Levänen

Toissa viikonloppuna Parikkalan radalle ehtivät ensimmäisenä harjoittelemaan junioriluokan kilpailijat.
Toissa viikonloppuna Parikkalan radalle ehtivät ensimmäisenä harjoittelemaan junioriluokan kilpailijat.

Jos ei ota riskejä tai yritä, ei voi myöskään onnistua

Näin sanoo Kärkikuntien Moottorikelkkakerhon puheenjohtaja Aki Makkonen.

Katri Levänen

Jere Tynkkynen osallistuu avauskisaan sekä järjestäjänä että kilpailijana. Tulevaan kauteen hän lähtee nälkäisenä.
Jere Tynkkynen osallistuu avauskisaan sekä järjestäjänä että kilpailijana. Tulevaan kauteen hän lähtee nälkäisenä.

Makkosella ja yhdistyksen muilla aktiivijäsenillä riittää lähiviikkoina kiirettä, kun Snowcrossin SM-sarja starttaa Parikkalasta helmikuun 16.—17. päivä.

Päätös kisojen järjestämisestä tehtiin heinäkuun kuumimmilla helteillä Parikkalan markkinakentällä, joka on nyt muuttunut SM-tason kilparadaksi.

— Saimme hyvää palautetta ja tärkeää kokemusta viime talvena pidetyistä kansallisista kisoista. Se antoi luottoa ja rohkeutta ottaa haaste vastaan, Makkonen sanoo.

Loppukesän ja syksyn aikana markkinakentällä suoritettiin isot raivaustyöt ja uutta maata ajettiin alueelle kymmeniä rekkakuormallisia. Kansallisten kisojen rataan verrattuna hyppyrit ovat nyt suurempia ja kokonaisuus katsojienkin kannalta näyttävämpi.

Lumen puutteestakaan eivät kisajärjestelyt ole kärsineet vaikka joulukuussa tilanne vielä jännitti.

— Joulun tienoilla vähälumisuus kyllä huolestutti, sillä rata oli tarkoitus avata heti vuodenvaihteen jälkeen. Onneksi sitä lopulta saatiin reippaasti myös tänne itärajalle. Nyt sitten jännitetään millaisia paukkupakkasia kisaviikonlopulle on luvassa, Makkonen naurahtaa.

Yli kymmenen vuotta lajin parissa viihtynyt ja menestystäkin niittänyt Jere Tynkkynen on jo todellinen kisakonkari. Parikkalan SM-sarjan osakilpailujen järjestelyissä hän on ollut tiiviisti mukana muun muassa rataprofiilin suunnittelussa.

— Mukava on aloittaa kisakausi Parikkalasta sekä kilpailijana että tapahtuman järjestäjänä. Onhan se kunnia saada tämän tason karkelot pienelle paikkakunnalle, Tynkkynen iloitsee.

Koko SM-sarja on Tynkkysen mukaan uudistunut rajusti ja tapahtumiin panostetaan promoottorin myötä aivan toisella tavalla.

— Parikkalassa on erinomainen ratapaikka ja lisäksi hyvät kulkuyhteydet niin etelään kuin pohjoiseen. Kelkkakerhon toiminta viime vuoden kansallisissa kisoissa oli tärkeä näyttö, mikä antoi luottoa myös tukijoille, Tynkkynen sanoo.

Ennakkosuosikeiksi Tynkkynen nostaa kylän omat pojat, mutta muuten pakka on vielä auki. Kilpailuun osallistuvien kuljettajien määrä on toistaiseksi kysymysmerkki. SM-kisojen muut osakilpailut käydään Torniossa 2.—3.3., Kuopiossa 16.,—17.3. ja Rukalla 13.—14.4.

Kärkikuntien Moottorikelkkakerhon toiminta on Makkosen mielestä saanut kaivattua piristystä muun muassa paristakymmenestä uudesta jäsenestä, joita on liittynyt joukkoon myös paikkakunnan ulkopuolelta.

Huonolumisten talvien vuoksi koko moottorikelkkailu kärsi pienen inflaation, mutta nyt näyttää valoisalta. Kiinnostus lajia kohtaan on ottanut isoja askelia eteenpäin.

— Parikkalassa on pitkä historia ovaaliajossa ja kiihdytyskisoissa, joten tämä on sille ihan luonnollinen jatkumo, toteaa Makkonen.

Kaksipäiväisiin kilpailuihin odotetaan runsaasti yleisöä, jonka vuoksi kisapaikalle ollaan luomassa Makkosen sanoin stadion-luokan puitteet. Siirrettävät katsomorakenteet tuodaan Kerimäeltä ja myös valaistusta on lisätty runsaasti.

— Ensimmäistä kertaa meillä on kisapaikalla anniskelualue ja tarjolla erilaista väliaikaviihdettä sekä vatsan täytettä, Makkonen kertoo.

Kärkikuntien Moottorikelkkakerhon nimen alla SM-sarjaa ajaa tänä vuonna neljä kuljettajaa Laamavuori Racingin tiimin liityttyä kerhon jäseniksi. Pro Lite - luokassa nähdään kilpailemassa Matti Reinikainen, junioriluokassa Oskari Laamanen, Sport-luokassa Petri Anttonen ja Tynkkynen Pro -luokassa.