Se nuorempi ja rauhallisempi Muukkonen – "Iskä sanoi, että yleispelaajana tai hakkurina pitää pelata, jos ammattilaiseksi haluaa"

Oulun Ettan valmentaja Olli Kuoksa ei pidä mahdottomana, että perjantaina maajoukkuerinkiin nimetty Parikkalan Urheilijoiden kasvatti Aleksi Muukkonen pelaisi ammattilaisena Euroopassa.

Jarmo Kontiainen

Vastaanotto on yksi kehittämistä vaativista osa-alueista Aleksi Muukkosella.
Vastaanotto on yksi kehittämistä vaativista osa-alueista Aleksi Muukkosella.

Vauvasta asti urheiluhalleilla isänsä jalanjäljissä pyörinyt Aleksi Muukkonen aloitti lentopalloharjoitukset 7-vuotiaana. Isä-Sami pelasi omalla urallaan keskitorjujana, mutta poika ajautui yleispelaajan tontille.

– Iskä sanoi, että yleispelaajana tai hakkurina pitää pelata, jos ammattilaiseksi haluaa. Enkä ole katunut päätöstä.

Eikä ole tarvinnutkaan katua, sillä peli näyttää kulkevan mallikkaasti yleispelaajan roolissa.

Siitä osoituksena perjantainen valinta päävalmentaja Joel Banksin nimeämään 33 pelaajan suuruiseen laajaan maajoukkuerinkiin.

Pekka Peura

Aleksi Muukkonen tuli ennakkoluulottomasti 2-sarjasta liigakentille.
Aleksi Muukkonen tuli ennakkoluulottomasti 2-sarjasta liigakentille.

Parikkalan Urheilijoiden 2-sarjajoukkueesta Ouluun siirtynyt Muukkonen teki mestaruusliigadebyyttinsä kuluneella kaudella.

Lentopalloseura Ettan riveissä 17-vuotias toisen polven lentopalloilija esitti varsin miehekkäitä otteita. Varsinkin loppukaudesta, kun peliaikaa siunautui hieman enemmän, käytti Muukkonen tilaisuuden hyväkseen.

Kauden neljä viimeistä ottelua lupaus takoi hieman yli 20 pisteen keskiarvolla.

– Alkukaudesta tuli käytyä pelaamassa 1-sarjaa, josta oli varmasti apua loppukautta ajatellen. Loppukaudesta, kun pääsi pelaamaan enemmän, jäi kyllä todella hyvät fiilikset.

Kauden äkillinen päättyminen ja kesken jääminen harmittaa tietenkin pelaajaa, mutta toisaalta nyt on enemmän aikaa kesäharjoittelulle. Ettan päävalmentaja Olli Kuoksa ja Muukkonen ovat samalla aaltopituudella kysyttäessä Aleksin vahvuuksista ja kehityskohteista.

Pelaaja ja valmentaja laskevat hyökkäämisen, torjunnan ja syötön vahvuuksiksi, mutta näkevät eniten kehitettävää kenttäpelaamisessa ja vastaanottopelissä.

Loistava persoona ja ihminen, joka on saanut kotona hyvän kasvatuksen. — Olli Kuoksa

Kuoksan mukaan kyseessä on fyysisesti vahva pelaaja, joka on jo miehen raameissa näinkin nuorena.

– Fyysisellä puolella Aleksi on melko valmis pelaaja. Aika hyväkätinen poika, hyvä syöttämään ja torjumaan. Nöyrä kaveri, jonka kanssa on mukava tehdä hommia. Loistava persoona ja ihminen, joka on saanut kotona hyvän kasvatuksen.

Mervi Muukkonen

Edellisenä keväänä hopeamitaleita juhlineelle Ettalle päättynyt kausi oli uudelleen rakentamisen aikaa useiden pelaajien siirryttyä uusien haasteiden pariin.
Edellisenä keväänä hopeamitaleita juhlineelle Ettalle päättynyt kausi oli uudelleen rakentamisen aikaa useiden pelaajien siirryttyä uusien haasteiden pariin.

Muukkonen haluaa kesän aikana kehittyä fyysisesti ja parantaa vastaanottotekniikkaansa, jossa on vielä tekemistä.

Muukkonen todisti, että oma huippupeli kestää vertailun keneen tahansa liigan yleispelaajaan. Kuoksan mukaan seuraavat askeleet ovat tasaisuuden löytyminen ja vastuunkantaminen suuressa roolissa. Päävalmentaja uskookin, että niin tulee tapahtumaan, mutta aika näyttää milloin.

– Toivottavasti pystytään viemään kehityskohteita eteenpäin. En näkisi mahdottomana sitä, että Aleksi pelaisi vielä joku päivä Euroopassa.

Muukkonen, jonka sopimus on voimassa vielä ensi kauden, onkin varsin hyvässä paikassa kehittymässä kohti terävintä huippua.

Kuoksaa pidetään Suomen parhaana nuorten pelaajien kehittäjänä. Ettan vuoden 2019 hopeajoukkueesta kolme nuorta pelaajaa suuntasi Euroopan ammattilaiskentille.

– Ensi kaudella tavoitteena on paikka avauskuusikosta. Tulevaisuudessa maajoukkue ja sitä kautta ulkomaille pelaamaan, sanoo Muukkonen määrätietoisesti.

Mervi Muukkonen

Numerolla 10 pelaavaa Aleksi Muukkosta neuvovaa valmentaja Olli Kuoksaa pidetään yhtenä Suomen parhaista nuorten pelaajien kehittäjistä.
Numerolla 10 pelaavaa Aleksi Muukkosta neuvovaa valmentaja Olli Kuoksaa pidetään yhtenä Suomen parhaista nuorten pelaajien kehittäjistä.

Sami Muukkonen sai omalla peliurallaan lentopallossa harvinaisen kolmen ottelun pelikiellon. Tuomareille purnaaminen ja teippimytyn heittäminen johtivat rangaistukseen.

Aleksi näkee, että aikaisemmin hänessä oli samoja piirteitä, mutta on koettanut pikku hiljaa rauhoittua.

– On varmaan vähän äidin puolelta tullut rauhallisuutta poikaan, virnistää Kuoksa tietäen isän pelaajataustan.

Aleksi Muukkonen

Syntynyt 19.6. 2002 Savonlinnassa.

197-senttinen yleispelaaja.

Takana ensimmäinen Mestaruusliigakausi oululaisessa Lentopalloseura Ettassa.

Edellinen kausi 2-sarjassa Parikkalan Urheilijoiden riveissä, jossa voitti sarjan pistepörssin.

Mestaruusliigassa 27 ottelua, joissa 112 pistettä.

Sopimus Ettan kanssa kaudesta 2020–21.

Kuulunut ikäkausimaajoukkueiden vakiokalustoon.

Isä Sami Muukkonen pelasi urallaan lähes kolmesataa liigaottelua East Volleyssa ja Saimaa Volleyssa sekä satoja otteluita 1- ja 2-sarjoissa.