Kivääriampuja Aleksi Leppä pääsi kahdella MM-kullalla Tanhuvaaran Urheiluopiston kunniagalleriaan

Leppä on kymmenes urheilija urheiluopiston Wall of Fame -seinällä. Seuraavaksi 24-vuotias ampuja lähtee tavoittelemaan paikkaa Tokion olympialaisiin.

Jarmo Pesonen

Marko ja Aleksi Lepälle Tanhuvaaran Urheiluopisto on kuin toinen koti.
Marko ja Aleksi Lepälle Tanhuvaaran Urheiluopisto on kuin toinen koti.

Aleksi Leppä jysäytti syyskuussa ammunnan MM-kisoissa Etelä-Koreassa napakympin yltämällä kahteen maailmanmestaruuteen.

300 metrin vapaakiväärin mestariksi kruunattu Leppä voitti myös ammunnan kuninkuuslajiksikin sanotun 300 metrin 3x40 laukauksen täysottelun.

Torstaina Leppää juhlistettiin Tanhuvaaran Urheiluopistolla. 24-vuotias huippuampuja pääsi kymmenentenä urheilijana vuosi sitten avattuun Tanhuvaaran kunniagalleriaan eli Wall of Fameen. Pääsykriteerinä sinne on MM- tai olympiamitali ja pitkä yhteinen taival urheiluopiston kanssa.

— Tämä on historiallinen hetki. Aleksi on ensimmäinen lisäys seinälle sen perustamisen jälkeen, opiston rehtori Erkki Kauppinen hehkutti.

— Olemme iloisia siitä, että Tanhuvaara on pystynyt olemaan mukana Aleksin uran rakentamisessa. Kun Aleksi menestyy, niin silloin Tanhuvaarakin menestyy. Yhteisöllisyydessä on iso voimavara, hän jatkoi.

Vuosi elämästä Tanhuvaarassa

Leppä on monen muun huippuampujan kanssa vuosien varrella hionut taitojaan Tanhuvaarassa.

— Olen varmaan viettänyt yli vuoden elämästäni täällä ja se aika on vienyt minua paljon uralla eteenpäin. Täällä on urheilijan hyvä olla. Olosuhteet ja tuki ovat olleet huippuluokkaa. Ampujia on kuunneltu ja puitteita pantu kuntoon, tuplamestari kiitteli.

Olen varmaan viettänyt yli vuoden elämästäni Tanhuvaarassa. — Aleksi Leppä

Valmentaja-isä Marko Leppä arvelee pojan olleen alle nelivuotias kun tämä ensimmäisen kerran vieraili Tanhuvaarassa.

— Ihan ensimmäistä vierailuani täällä en edes muista, mutta sen muistan, että olen syönyt puuroa vanhassa keittiössä ja oltiin pyöreässä tornissa yötä. Paljon on opisto niistä ajoista muuttunut, Aleksi naureskelee.

Lisää ampujia kunniagalleriaan?

Lepät kehuvat savonlinnalaista urheiluopistoa vuolaasti.

— Tanhuvaara on ainoa urheiluopisto Suomessa, jossa voidaan ampua pienoiskiväärillä sisätiloissa. Senkin vuoksi huiput haluavat tulla tänne kehittymään.

Isä tietää kuinka paljon pojan menestys on vaatinut harjoittelua, yhteistyötä ja tukea.

— Tanhuvaara on tässä kokonaisuudessa tosi suuri tekijä.

Leppä toivoo, että Aleksin kuvan saaminen kunniagalleriaan on vasta alkua.

— Seuraava voisi olla vaikka Annika Sihvonen. MM-kisoissa hän oli yhdeksäs, joten ei se kaukana ollut, viittaa Leppä Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseuran ykkösampujaan, joka on myös Aleksin parempi puolisko.

Pariskunta asuu Helsingissä, missä olosuhteet harjoitteluun eivät ole parhaat mahdolliset. Sen vuoksi kotiin rakennetaan tarvittaessa kahdeksan metrin pituinen ampumarata.

Ammattilaisena olympiapaikkaa jahtaamaan

Seuraavaksi Aleksi käy tavoittelemaan paikkaa Tokiossa vuonna 2020 pidettäviin olympialaisiin.

— Olympiapaikkaa ei mennä tuosta vaan ottamaan. Jo olympialaisiin pääseminen on iso juttu ja aina jää iso joukko huippuampujia rannalle, Aleksi tietää.

Olympiapaikan tavoittelu alkaa ensi vuonna. Leppä osallistuu ainakin kahteen ensimmäiseen maailman cupiin Intiassa sekä Kiinassa.

— Aleksin tilanne on nyt sellainen, että täysillä mennään. Kompromisseihin ei ole nyt varaa, sillä kaikki muutkin maailman huiput vain ampuvat, sanoo valmentaja.

Puolustusvoimien valiourheilijaksi valittu Aleksi keskeyttää opinnot kadettikoulussa ja saalistaa olympiapaikkaa keskittyen vain ammuntaan.

Tanhuvaaran Wall of Fame

Yleisurheilu: Aki Parviainen, Heli Rantanen, Hannu Siitonen ja Antti Ruuskanen.

Soutu: Minna Nieminen.

Ammunta: Aleksi Leppä, Juha Hirvi, Henri Häkkinen ja para-ampuja Minna Leinonen.

Yhdistetty: Jouko Karjalainen.

Kunniagalleria perustettiin urheiluopistoon 100-vuotisjuhlavuonna 2017.

Kriteereinä galleriaan pääsyyn on yli 20 vuotta harjoittelua tai opiskelua Tanhuvaarassa, sekä joko olympia- tai MM-kultamitali.