Savonlinnalainen jalkapallomies uskoo Huuhkajiin — "Joukkueen – ja nyt puhutaan todellakin joukkueesta – sisällä on ihan älytön meininki"

Juuso Kautonen näkee päävalmentaja Markku Kanervan tehneen oikein asioita, joita muut valmentajat eivät aikaisemmin ole osanneet tehdä.

AOP / MAURI RATILAINEN

Teemu Pukin maalia juhlittin uudella tuuletuksella Suomen vaihtopenkin edessä.
Teemu Pukin maalia juhlittin uudella tuuletuksella Suomen vaihtopenkin edessä.

Savonlinnalainen Juuso Kautonen oli sunnuntaina kokemassa EM-karsintahuumaa Tampereen Ratinassa.

— Jännä juttu. Hävitään maailman jalkapalloeliittiin kuuluvalle Italialle 2—1 ja se ärsyttää ja harmittaa hitosti. Ärsyttää sen vuoksi, että Suomi on pystynyt haastamaan Italian ja taistelemaan jopa voitosta tai ainakin tasapelistä. Eletään mielenkiintoisia aikoja, sanoo 35-vuotias Kautonen, joka laskeskelee seuranneensa Suomen maajoukkuetta parinkymmenen vuoden ajan.

— Onhan tässä muutamia karsintapettymyksiä ennättänyt kokea. Vuoden 1998 Unkari-tappiota en vielä osannut niin vakavasti ottaa. Tällä hetkellä kieltämättä tuntuu hyvältä. Kerrankin on mahdollisuus saavuttaa jotain suurta.

A-maajoukkueen päävalmentajana 2000-luvun alussa toiminut Antti Muurinen sanoi Suomen peliesityksistä tappionkin hetkellä, että eteenpäin on menty. Fraasi on jäänyt elämään suomalaiseen jalkapallokeskusteluun.

Tällä hetkellä voidaan perustellusti sanoa maajoukkueen menneen eteenpäin. Kuuden ottelun jälkeen Suomi on karsintalohkossa toisena ja tarrannut vahvasti kiinni ensi kesän EM-kisapaikkaan.

— Nyt puhutaan jo aivan eri jutusta kuin vaikka silloin kun EM-karsintalohkot arvottiin. Jotain se Kanerva on tehnyt oikein mitä muut valmentajat eivät aikaisemmin ole osanneet tehdä, viittaa Kautonen Suomen päävalmentaja Markku Kanervaan.

Jätkillä näyttää olevan terve, kova itseluottamus. — Juuso Kautonen

Huuhkajien joukkuehenkeä on kehuttu erinomaiseksi ja sen väitteen Kautonenkin allekirjoittaa.

— Joukkueen – ja nyt puhutaan todellakin joukkueesta – sisällä on ihan älytön meininki. Pukin maalin jälkeinen tuuletuskin kertoo siitä. Olen ymmärtänyt ja lukenut, että uuden pelaajan ei ole aina ollut helppoa tulla maajoukkueeseen, mutta nyt tilanne on aivan toisenlainen.

Kautonen kavereineen majoittui viikonloppuna Tampereella Huuhkajien kanssa samassa hotellissa.

— Pelaajia tuli nähtyä usein ja kaikesta huomasi, että he nauttivat yhdessäolosta. Jätkillä näyttää olevan terve, kova itseluottamus.

Soila Puurtinen

Juuso Kautonen on rakentanut savonlinnalaista jalkapallokulttuuria niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin.
Juuso Kautonen on rakentanut savonlinnalaista jalkapallokulttuuria niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Kautonen oli mukana tuhansien Huuhkaja-fanien yhteismarssilla Tampereen keskustorilta Ratinan stadionille.

— Olihan se aivan älyttömän siistiä. Ratinalle johtava silta hytkyi kun fanit hyppivät tasajalkaa. Vastaavaa tunnelmaa en ole Suomessa jalkapallo-ottelussa ennen kokenut. Tällaisia elämyksiä ei muualta saa, Kautonen ihastelee.

Kautosen mukaan kannattajat ovat ennenkin eläneet hyvin maajoukkueen mukana.

— Yleensä se kiima ja hurmos on kestänyt karsinnan kolme ensimmäistä peliä. Sen jälkeen mahdollisuudet ovatkin menneet, kaikkia ottaa päähän ja katseet käännetään seuraaviin karsintoihin.

Nyt niin ei tarvitse fanien tehdä. Kautosen usko historialliseen kisapaikkaan on luja.

— Kun Suomi nyt menee kisoihin, ei jos Suomi menee kisoihin, niin lippujen saaminen Suomen matseihin tulee olemaan älyttömän vaikeaa. Suomesta varmaan puoli miljoonaa ihmistä haluaa kisoihin.

Seuraavat EM-kisaliput tulevat UEFA:n lippuarvontaan joulukuussa.

Kautosella on jo yksi lippu takataskussa EM-kisojen avausotteluun, joka pelataan 12.6. Rooman Stadio Olimpicolla.

— Jos oikein hyvä tuuri käy, niin voihan olla, että Suomi pelaa siellä.

Suomen seuraava karsintaottelu on 12.10. vieraissa Bosnia-Hertzegovinaa vastaan.

— Tampereelta kotiin ajeltaessa pohdittiin pitäisikö Savonlinnaankin rakennella jotain häppeninkiä pelin ympärille.