Ruska-Rastit tänä syksynä Kerimäellä — Järjestäjillä on vahva usko siihen, että kahdensadan osanottajan raja rikkoutuu

Kuluva kausi on Olavin Rastin 50. toimintavuosi ja seura tarjoaa Ruska-Rastien yhteydessä seuralaisille ja yhteistyökumppaneille syntymäpäiväkakkukahvit.

Ruska-Rastit tänä syksynä Kerimäellä — Järjestäjillä on vahva usko siihen, että kahdensadan osanottajan raja rikkoutuu

Ruska-Rastit suunnistetaan tänä vuonna Kerimäellä Huosion maastossa lauantaina lokakuun 5. päivänä. Kilpailukeskus on Kerigolfissa, joten puitteet 49:nnen kerran järjestettävälle tapahtumalle ovat kohdallaan.

Järjestelyt ovat Olavin Rastin kerimäkeläisten ammattimiesten kokeneissa käsissä. Kilpailunjohtaja Kauko Rauhansalolle Ruska-Rastit on tuttuakin tutumpi tapahtuma.

— Välivuosia taitaa olla yksi, kun käsi oli poikki ja lääkäri kielsi juoksemasta. Muuten olen ollut joko kartta kädessä metsässä tai sitten näissä järjestelytehtävissä, ”Kake” sanoo.

Kuluva kausi on Olavin Rastin 50. toimintavuosi ja seura tarjoaa Ruska-Rastien yhteydessä seuralaisille ja yhteistyökumppaneille syntymäpäiväkakkukahvit ja pienimuotoista ohjelmaa kisojen jälkeen.

Ratamestari Pekka Inkerikään ei ole ensimmäistä kertaa Ruska-Rastien kanssa tekemisissä. Juoksukertoja on takana lukemattomia ja ratamestarina hän toimii nyt kolmatta kertaa. Valvojana on Jukka Inkeri Kalevan Rastista.

Soila Puurtinen

Kauko Rauhansalo, Pekka Inkeri ja Ruska-Rastien viimeinen rasti. Maali on takana olevalla Kerigolfin klubitalolla.
Kauko Rauhansalo, Pekka Inkeri ja Ruska-Rastien viimeinen rasti. Maali on takana olevalla Kerigolfin klubitalolla.

Huosion maastossa on järjestetty vuosien saatossa useita suunnistuskisoja.

— Kun mennään viisitoista vuotta taaksepäin niin ollaan aika lähellä sitä kun Ruska-Rastit edellisen kerran Kerimaassa järjestettiin, Inkeri kaivelee muistiaan.

Pimeäsuunnistuksen ja pitkien matkojen suomenmestaruudet on myös ratkottu näillä kulmilla.

— Paljon on ollut seudulla kisoja, mutta aikajänne on toki pitkä.

Kartta on uudistettu täksi kesäksi täysin.

— Se on Jukka Pyykösen käsialaa ja tehty sillä tavalla, että käyrät ovat kohdallaan ja pitävät taatusti paikkansa, Inkeri sanoo.

Suunnistajat pääsevät rastijahtiin luonnonkauniiseen, polkurikkaaseen mäntykangas- ja harjumaastoon.

Soila Puurtinen

Ratamestari Pekka Inkerin mukaan tämä otos kartasta antaa hyvän kuvan siitä maaston monimuotoisuudesta, jonka Ruska-Rasteille osallistuva suunnistaja kohtaa.
Ratamestari Pekka Inkerin mukaan tämä otos kartasta antaa hyvän kuvan siitä maaston monimuotoisuudesta, jonka Ruska-Rasteille osallistuva suunnistaja kohtaa.

Ensi vuonna 50:nnen kerran järjestettävä Ruska-Rastit on vuosien vieriessä säilyttänyt hyvin asemansa yhtenä kauden päätöskisoista.

— Säilyttänyt ja jopa vahvistanut, Rauhansalo ja Inkeri sanovat.

Järjestäjillä on vahva usko siihen, että kahdensadan osanottajan raja rikkoutuu.

— Houkuttelemme mukaan oralaisia, jotka ovat lähteneet seudulta maailmalle, Rauhansalo sanoo.

Inkerin mukaan 200 suunnistajan raja Itä-Suomessa järjestettävissä kansallisissa kisoissa ei ole itsestäänselvyys vaan monelle kisajärjestäjälle tiukka paikka saavutettavaksi.

Suunnistuksella menee hyvin kun katsoo jatkuvasti suosiotaan kasvattavaa Jukolan Viestiä ja iltarasteja, joille riittää osanottajia.

Aivan tyytyväinen ei Rauhansalo kehitykseen kuitenkaan ole, sillä pienemmissä kisoissa saisi suunnistajia olla enemmän.

— Nuorten sarjoissa on käynyt osanottajakato. Kyllähän meitä 65—70-vuotiaita ukkoja riittää, Rauhansalo ihmettelee suunnistuksen trendejä.

— Joukkuelajit taitavat kiinnostaa enemmän, Inkeri arvelee.

Sama piru on keksinyt suunnistuksen ja golfin. — Kauko Rauhansalo

Lokakuussa golf-kausi ei enää ole vilkkaimmillaan, mutta Ruska-Rastit eivät häiritse Kerigolfin kentällä palloa lyöviä.

Viimeisellä väylällä saatetaan lippua joutua siirtämään muutamalla metrillä. Muuten suunnistajat eivät golf-väyliä tule ylittämään.

Rauhansalo on suunnistamisen lisäksi innokas golfin pelaaja. Kerigolf on luvannut, että rastien aikana halukkaat pääsevät tutustumaan golfiin sille varatulla alueella.

— Sama piru on keksinyt suunnistuksen ja golfin. Lajeissa on hyvin paljon samaa. Suunnistuksessa edetään rastilta rastille ja golfissa väylältä toiselle. Kumpikaan laji ei myöskään katso ikää.

Inkeri puolestaan nostaa esiin lajin tasapuolisuuden.

— Samalle tantereelle mahtuvat niin ammattilaiset kuin rastireittiläisetkin.

Inkeri kehuu suunnistusta mielenkiintoiseksi lajiksi.

— Maastot ovat Suomessa hyvin erilaisia. Pohjoisessa on omanlaisensa, samoin kuin Varsinais-Suomessa. Savo on sitten taas ihan oma lukunsa. Ei ole kahta samanlaista reittiä eikä kahta samanlaista päivää.

Ruska-Rastit Kerimäellä Huosion maastossa 5.10. klo 11. Ilmoittautumiset 30.9. mennessä: olavinrasti.net