Soutupitäjä kuhisee taas torstaista sunnuntaihin —  Suursoutuihin 3400 ilmottautunutta

Kirkkoveneiden SM-lähtö kuuluu tänä vuonna Suursoutujen perjantain iltasoudun ohjelmaan.

Soila Puurtinen

Sulkavan Suursoudut 2017 keräsi 4 300 osallistujaa.
Sulkavan Suursoudut 2017 keräsi 4 300 osallistujaa.

Torstaista sunnuntaihin tällä viikolla soudetaan jo 51. kerran Sulkavan Suursoudut.

Viime vuonna soutupitäjän ylpeydenaihe juhli 50-vuotista taivaltaan. Silloin mukana souti vajaa 4 300 soutajaa, kun juhlasoutujen status lisäsi mielenkiintoa.
Olikin odotettua, että määrät putoaisivat tälle vuodelle. Ilmoittautuneita oli maanantaihin mennessä kertynyt noin 3 400.

— Tiesimme, että arki koittaa tänä vuonna, toteaa Sulkava-seuran sihteeri ja tapahtuman toimikuntaan kuuluva Outi Piik.

— Lisää kuitenkin tulee vielä tässä viikon aikana pikku hiljaa. Jos kelit ovat hyvät, ihan viime hetken ilmoittautumisia tulee enemmän.

Viime kesänä päästiin yhteensä 19 edustettuun maahan.

Osallistujia on Suomen lisäksi eri puolilta maailmaa. Viime kesänä päästiin yhteensä 19 edustettuun maahan. ja Piik uskoo lukeman olevan tänä vuonna suunnilleen saman.

Soutujen urheilullinen sisältö on pysynyt enimmäkseen totuttuna. Torstaina aloitetaan 70 kilometrin retkisouduilla, jossa ovat mukana pienveneet, erikoisveneet, kajakit ja kirkkoveneet.

Perjantaina kisattava entinen yösoutu nimettiin iltasouduksi kuvastamaan paremmin sen ajankohtaa. Tänä vuonna kirkkoveneiden SM-lähtö kuuluu jo iltasoudun ohjelmaan. Se lähtee kello 16 Hakovirralta,  jonne on tarjolla ilmainen linja-autokuljetus. Maaliintuloa päästään seuraamaan kello 20—01 aikoihin.
Piik ei näe perjantain iltasoudussa selkeitä ennakkosuosikkeja.

— Siellä on tapahtunut aika paljon myllerrystä osallistuvissa joukkueissa, joten voi tapahtua jotakin yllättävää. Esimerkiksi Ikaalisten Soutajat on palannut kisaan, mutta Helsingin SMARK ei ole tällä kertaa mukana, vaikka on muuten Suursouduissa kyllä.

Kuhno puolustaa mestaruutta

Pienvenesarjojen SM-lähdöt kuuluvat puolestaan lauantain ohjelmaan. Siellä muun muassa Jari Kuhno puolustaa viime vuoden yksinsoutujen voittoaan. Naisissa puolestaan osallistujamäärät ovat vähentyneet pienvenesarjoissa. Joissakin naisten lähdöissä onkin hyvin vähän SM-kisaajia.

— Jos on vain yksi tai kaksi soutajaa, voidaan miettiä, onko se SM-statuksen arvoista. Toki osallistujille itselleen se on silti hieno saavutus voittaa pitkällä matkalla.

Sunnuntaina Soutustadionilla on luvassa vielä oheisohjelmaa ja retkisoutujen maaliintuloa.

Viime vuoden tapahtuma oli paitsi juhlavuosikerta, myös ensimmäinen vuosi, jolloin soutuorganisaatio pyöri ilman Piäsoutajan virkaa. Samalla mallilla on jatkettu myös tänä vuonna, joten kaikkia tapahtumaan liittyviä järjestelyjä on tehty pitkin vuotta talkoovoimin. Etenkin päivätöissä käyville on kertynyt pitkiä päiviä.

— Kyllähän tässä tuntuu, että aina tulee jotakin uutta eteen. Nyt on hieman helpompaa, kun on viime vuoden oppikokemus taustalla. Ja onneksi kukaan ei ole yksin tässä hommassa, Piik sanoo.

Itse tapahtumaa pyörittää noin 400 talkoolaista. Ennen soutuja järjestelyjä ovat hoitaneet Sulkava-seuran hallituksen jäsenet.