Pika-aituri Tanja Kokkosen tavoitteet ovat korkealla, ehkä jopa aivan huipulla

Lauantaina Savonlinnan lyseon lukiossa opiskeleva punkaharjulainen kilpailee 17-vuotiaiden Suomi-Ruotsi-maaottelussa Tampereen Ratinan stadionilla.

Soila Puurtinen

Tanja Kokkonen on lupaava nuori urheilija lajissa, joka on Suomessa tällä hetkellä kovassa nosteessa.
Tanja Kokkonen on lupaava nuori urheilija lajissa, joka on Suomessa tällä hetkellä kovassa nosteessa.

Tanja Kokkosesta 100 metrin aitajuoksussa ihan parasta on kaikki.

— Kun pääsee maaliviivan yli ja näkee kellotaulussa hyvän ajan, niin se on hieno tunne. En oikeastaan jännitä yhtään ennen kisoja, vaan nautin kilpailemisesta. Paineet ovat itse asiassa mukavia.

Lauantaina hän pääsee kilpailemaan ja nauttimaan paineista upeassa ympäristössä kun Suomen ja Ruotsin yleisurheilun tulevaisuuden toivot kohtaavat 17-vuotiaiden maaottelussa Tampereella.

Pika-aitojen lisäksi Kokkonen juoksee Ratinassa 4x100 metrin viestin.

Kulunut kesä on ollut Savonlinnan lyseon lukion ensimmäistä luokkaa käyvälle punkaharjulaiselle erinomainen. Ennätykset paukkuivat ja 16-vuotiaiden SM-kisoista Espoosta tuli kultaa huippuajalla 13,69. Kalevan kisoissa hän juoksi ennätyksensä 14,18 naisten aitakorkeudella ollen alkuerien kymmenenneksi nopein. Junioreilla aitojen korkeus on 76 senttiä, kun se naisilla on 84.

— Itse asiassa minun on helpompi juosta naisten aitoja, pitkänhuiskea, 176-senttinen urheilija sanoo.

Heinäkuussa hän edusti Suomea alle 17-vuotiaiden EM-kilpailuissa Unkarin Györissä. 100 metrin aitojen alkuerästä hän selvisi aikavertailusta välieriin ajalla 13,81. Välierässä aika oli 14,22, mikä ei riittänyt finaaliin. 

— Tanja juoksi myös 1000 metrin viestin (100+200+300+400 metriä) avausosuuden ja se söi voimia. Kolme juoksua päivässä oli liikaa, valmentajana toimiva äiti Natalia Kokkonen sanoo.

Tanja harjoittelee paljon Tanhuvaarassa, mutta voimaharjoittelua hän tekee Parikkalassa, painonnostovalmentaja Paavo Laamasen ohjauksessa.

— Olemme todella kiitollisia Paavolle hänen ammattitaidostaan. Olen onnellinen, että löytyy ihmisiä, jotka haluavat auttaa, Natalia Kokkonen sanoo ja kiittää samalla Tanjaa tukenutta TR-Meka-yritystä.

Kokkonen on urheillut monipuolisesti pienestä asti. Ensimmäiseksi tyttö harrasti tanssia.

Kotona ei edes puhuttu yleisurheilusta, vaikka Neuvostoliittoa edustanut ukrainalainen äiti oli voittanut nuorten Euroopan mestaruuden 7-ottelussa tuloksella 5800. 

— Kun Tanja löysi 8-vuotiaana kotoa mitalini, niin lajivalinta oli tehty. Olin shokissa, äiti nauraa.

Ura alkoi Riennossa, mutta nykyisin Tanja edustaa Lappeenrannan Urheilu-Miehiä. Perheen oli tarkoitus muuttaa Lappeenrantaan ja siksi seura vaihtui, mutta toistaiseksi koti on edelleen Punkaharjulla.

Naisten pika-aidoista on tullut yksi Suomen yleisurheilun ykköslajeista. EM-Berliiniin oli tyrkyllä peräti neljä juoksijaa.

— On hyvä, että esikuvia löytyy Suomesta, Tanja sanoo.

Tanja tykkää juosta myös satasen ja 200 metrin sileitä matkoja. 400 metrin aitojakin on tarkoitus kokeilla.

Äiti kuvailee tyttöään kovaksi harjoittelijaksi.

— Kun on treenannut kovaa, niin se on hyvä tunne ja tietää, että tulee tulosta, Tanja sanoo.

Tanja Kokkonen

Syntynyt: 20.10. 2002 Savonlinnassa.

Seura: Lappeenrannan Urheilumiehet

Päälaji: 100 metrin aitajuoksu

Opiskelee: Savonlinnan lyseon lukiossa ensimmäistä vuotta

Valmentajat: Natalia Kokkonen ja Paavo Laamanen.

Unelma: Tavoitteet ovat korkealla. Ehkä siellä ihan huipulla.