Raskaita rautoja kesytetään lauantaina ja sunnuntaina Savonlinnassa

FPO:n eli Finnish Powerlifting Organisationin penkkipunnerrus- ja maastavetokisaan osallistuu 110 nostajaa Suomesta ja ulkomailta.

Tuija Pauhu

Kalle Räsänen nostaa lauantaina omien sanojensa mukaan joukon jatkona, sillä kisajärjestelyt vievät sen verran paljon aikaa ja energiaa.
Kalle Räsänen nostaa lauantaina omien sanojensa mukaan joukon jatkona, sillä kisajärjestelyt vievät sen verran paljon aikaa ja energiaa.

Lauantaina ja sunnuntaina Savonlinnassa liikutellaan isoja rautoja, kun FPO:n eli Finnish Powerlifting Organisationin penkkipunnerrus- ja maastavetokisat järjestetään ammattiopiston liikuntasalissa.

— Odotin kisoihin noin kuuttakymmentä nostajaa, mutta heitä tulikin 110. Kilpailijoiden ikähaarukka on 13—75-vuotta, sanoo kisajärjestelyistä vastaava savonlinnalainen Kalle Räsänen, joka on myös vuonna 1997 perustetun FPO:n puheenjohtaja.

Räsänen osaa arvella syyn osanottajaryntäykseen.

— Omasta mielestäni olen aikaisemminkin onnistunut järjestelyissä. Uskon, että nytkin saamme hyvät kisat ja hyvän show´n aikaiseksi.

Suomen huippujen lisäksi nostajia tulee Bosniasta, Kyprokselta, Armeniasta, Saksasta ja USA:sta, koska SM-kisan lisäksi käydään kansainvälinen World cup -kilpailu.

— Olemme saaneet mukaan sellaisen tuomariston, että kisassa on mahdollisuus rikkoa FPO:n Suomen ennätyksiä sekä eri järjestöjen Euroopan ja maailmanennätyksiä, Räsänen sanoo ja uskoo, että maailmanluokan tuloksia tullaan näkemään.

Hän nostaa esiin muun muassa raskaassa sarjassa nostavan Ilkka Lukkarisen, joka lauantain varustesarjassa nostanee penkistä yli 400 kiloa.

Sunnuntain Raw-kisassa on toistakymmentä yli 200 kiloa nostavaa penkkaajaa.

— Savonlinnastakin meillä on kymmenen nostajan joukkue, Räsänen sanoo.

Lauantaina kilpaillaan kaikki varustesarjat ja sunnuntaina on vuorossa miesten Raw- eli raakasarjat, jossa nostoja tukevia varusteita ei sallita.

Räsänen on itsekin aktiivinostaja, mutta kisajärjestelyt vievät sen verran paljon aikaa ja energiaa, että mies sanoo kilpailevansa lauantaina vain joukon jatkona.

Kilpailut alkavat molempina päivinä aamukymmeneltä. 

Suomessa on voimanostossa kaksi järjestöä: Suomen Voimanostoliitto (SVNL) sekä ammattilaisliitoksi kutsuttu Finland Powerlifting Organisation (FPO). Suurimmat erot niiden välillä ovat dopingtestauksessa sekä sallituissa kilpailuvarusteissa. 

Uusimmat uutiset