Savonlinnan Riento avasi nuorten SM-kisaviikonlopun kolmella mitalilla — Niina Karttunen heittäytyi Suomen mestariksi

Arttu Härkönen jäi kaksi senttiä moukarin kultamitalista. Aino-Maria Tossavaiselle kyyneleinen SM-hopea.

Joni Jäntti

Savonlinnan Riennon Niina Karttuselle SM-mitali on ensimmäinen ulkoradoilta.
Savonlinnan Riennon Niina Karttuselle SM-mitali on ensimmäinen ulkoradoilta.

Heittäytyminen maalilinjalla toi Savonlinnan Riennon Niina Karttuselle uran ensimmäisen Suomen mestaruuden perjantaina Kankaanpäässä.

Karttunen ja Kuivasjärven Auran Sonja Stång heittäytyivät 17-vuotiaiden 100 metrin finaalissa linjalle aivan tasapäin, mutta Karttunen vei voiton tuhannesosien erolla ajalla 12,35.

— Vähän osasin voittoa odottaa, mutta kaksi muutakin kovaa oli mukana, joten tiesin, että tulee tiukka kilpailu, Karttunen kommentoi.

Riennotar piti finaalijuoksun alkua hyvänä, mutta loppu ei ollut hänen mieleensä.

— Tyytyväinen olen kuitenkin aikaani, hyvissä tuulioloissa tällä kaudella ajan 12,33 juossut Karttunen kertoi liki nollatuulissa juostusta finaalijuoksusta.

Lauantaina Karttunen osallistuu 100 metrin aitoihin, joissa tavoittelee kisojen toista mitalia.

— Aidoissa jos ennätys tulisi, niin olisin tyytyväinen, Karttunen mietti.

Joni Jäntti

Arttu Härkönen sai kahden edellisvuoden SM-kullan jatkoksi SM-hopean moukarista.
Arttu Härkönen sai kahden edellisvuoden SM-kullan jatkoksi SM-hopean moukarista.

Seurakaveri Arttu Härkönen ei saanut heittoaan toimimaan 16-vuotiaiden moukarifinaalissa. Vasta kuudennella kierroksella tällä kaudella yli 67 metrin heittänyt Härkönen sai lekansa yli 60 metrin, mutta se ei riittänyt kaivattuun mestaruuteen.

Jämsänkosken Ilveksen Lauri Hirvelä vei voiton vain kahden sentin marginaalilla kärkikaksikon tulosten ollessa 60,48 ja 60,46.

— Onhan SM-hopeakin jotain, mutta kyllä tuo kaksi senttiä painaa pääkopassa. Ongelma oli tekniikan puolella. Pallo ei kiertänyt kunnolla ja kesti aikansa, että sain sen toimimaan. Viimeinen heitto oli jo ihan ok, Härkönen analysoi.

Härkönen kisaa vielä viikonloppuna kiekossa ja kuulassa.

— Nyt nollataan ajatukset ja haetaan omia ennätyksiä sekä mitaleja niistäkin. En ole paljoa ennättänyt muita heittoja tällä kaudella harjoittelemaan.

Neea Käyhkö selvitti 17-vuotiaiden pituuskarsinnan heti ensimmäisellä hypyllään. Käyhkö venytti yli karsintarajan 5,35 lukemin 5,61 ollen karsinnan toiseksi paras.

Heidi Tyrväinen juoksi 16-vuotiaiden 800 metrin alkuerissä sijalle 19 ajalla 2.41,98.

Sakari Kekki

Aino-Kaisa Tossavainen tuli kyynelehtien maaliin, mutta murhe muuttui iloksi palkintojenjaossa.
Aino-Kaisa Tossavainen tuli kyynelehtien maaliin, mutta murhe muuttui iloksi palkintojenjaossa.

Tyttöjen 3000 metrin kilpakävelyssä Lahdessa 14—15-vuotiaiden SM-kilpailuissa nähtiin dramaattinen loppu. Savonlinnan Riennon Aino-Maria Tossavainen kaartui loppusuoralle noin 40 metrin johdossa, kun hänet liputettiin puoleksi minuutiksi sakkopaikalle 50 metriä ennen maalia.

Nykysääntöjen mukaan tyttöjen kävelyssä määrätään kilpailija kolmannen varoituksen jälkeen 30 sekunnin ajaksi sivuun.

Tossavainen katsoi vierestä, kun Karhulan Katajaisten Aliisa Kiiski käveli mestaruuteen. Tossavaisen johto oli kuitenkin niin suuri, että hän ehti vielä hopealle.

Kolmanneksi tullut Karkkilan Poikien Pinja Sundström sai ajan 17.05,12.

Alkumatkasta Tossavainen käveli Kiiskin peesissä. Puolimatkassa rientolainen siirtyi vetämään ja nykäisi viimeiselle kierrokselle lähtiessä selvän eron.

— Taktiikkana oli tunnustella alussa Aliisan vauhtia. Kun se tuntui helpolta, lähdin vetämään. Tajusin kyllä, että huomautuksia tuli, kun minulle näytettiin keltaista laikkaa.

— Vika kierroksella huomasin, että Aliisa jäi jo paljon. En yhtään arvannut, että olin niin hilkulla varoitusten suhteen. Sakko tuli täytenä shokkina, Tossavainen kertoi.

Maaliin Tossavainen käveli itkuisena 16 sekuntia voittajan jälkeen ajassa 16.50,94.

— Tämä oli ensimmäinen SM-kisani ja on kyllä raju pettymys. Pm-kisoissa Kyrönniemellä kävelin minuutin paremman ajan, eikä silloin tullut yhtään huomautusta, hopeamitalisti kyynelehti maalissa.