East Volleyn avauskausi 1-sarjassa oli monella tavalla onnistunut – "Lentopallon asema Savonlinnassa nousi taas pykälällä ylöspäin"

Uuden joukkueen rakennustyö on alkuvaiheessa. Vaikka yleinen epävarmuus kalvaa taustalla, on usko savonlinnalaisen lentopallon jatkuvuuteen seurassa vahva.

Soila Puurtinen

Savonlinnan liikuntahallin lehtereillä oli viime talvena East Volleyn peleissä mukavan tiivis tunnelma.
Savonlinnan liikuntahallin lehtereillä oli viime talvena East Volleyn peleissä mukavan tiivis tunnelma.

Monellakin tavalla erinomainen. Näin kuvailee East Volleyn GM Tero Kautonen seuran avausvuotta lentopallon 1-sarjassa.

Joukkue sijoittui runkosarjassa komeasti kuudenneksi ja ennätti pelata yhden pudotuspeliottelunkin Kuortaneen urheiluopiston joukkuetta vastaan.

Savonlinnalaiset hakivat Etelä-Pohjanmaalta 3–2-voiton ja olivat voiton päässä välieräpaikasta. Kausi kuitenkin keskeytyi ikävän maukkaassa kohdassa.

Kovasti odotettu toinen osaottelu sarjan parhaan kotiyleisön edessä Savonlinnan liikuntahallissa jäi pelaamatta kun koronaviruksen uhka pakotti laittamaan pallot pussiin ja verkot rullalle.

– Meillä oli ovi raollaan välieriin, mutta se hallituksen torstaina iltapäivällä 12.3. antama tiedonanto, joka pysäytti urheilusarjat, oli kyllä melkoinen potku alavatsan seutuville, Kautonen muistelee.

Tosiasiat on tunnustettu, hieman henkeäkin vedetty ja tulevaisuuden rakentaminen on epävarmuudesta huolimatta aloitettu.

– Puhelimella on jo soiteltu joitakin tunteja. Perjantaina, lauantaina ja tänäänkin, Kautonen naurahti sunnuntaina.

Ensi kauden joukkueen rakennustyö on vielä alkutekijöissään.

– Tunnusteluja on tehty ja joitakin alustavia sopimuksiakin, mutta niiden kanssa olisi tarkoitus tulla ulos toukokuun alkuun mennessä. Joillakin pelaajistamme voi olla kysyntää muuallekin.

Tuija Pauhu

Jatkaako Antti Pölönen (vas.) East Volleyn valmentajana? Siinä yksi kysymys, johon GM Tero Kautonen haluaa vastauksen.
Jatkaako Antti Pölönen (vas.) East Volleyn valmentajana? Siinä yksi kysymys, johon GM Tero Kautonen haluaa vastauksen.

Valmennuskin kuuluu kohtaan avoimet asiat. Viime kaudella joukkuetta luotsasivat Jaakko Hakulinen ja Antti Pölönen.

– Kun kaksikon toimintaa olen läheltä seurannut, niin en näe mitään järkeä lähteä rakentamaan sitä puolta muuta kautta. Tavoite on, että ainakin toinen jatkaisi. Voi olla, että joitakin muutoksia siihen tulee, Kautonen pyörittelee.

Mutta palataan vielä toviksi vuoden taakse ja aikaan kun korona toi mieleen ainoastaan perinteisen lautapelin.

East Volley oli rakentamassa ensimmäistä joukkuettaan 1-sarjakauteen ja kysymysmerkkejä leijui ilmassa.

– Jännitystä oli minkälainen joukkue saadaan kasaan. Miten pelaajahankinnat onnistuvat ja miten omat pelaajat onnistuvat sarjaporrasta ylempänä. En sano, että se kävi helposti, mutta hyvä ryhmä saatiin jalkeille, Kautonen sanoo.

Olalle taputtelijoita riitti, eikä meitä moitittu mistään. — Tero Kautonen

Kautonen oli joukkueen pelilliseen panokseen erittäin tyytyväinen.

Myös motivoitunut ja sitoutunut taustaryhmä onnistui.

– Talouspuolikin meni hyvin. Pudotuspelien varaan emme olleet laskeneet liikoja ja vaikka tilinpäätös ei vielä ole valmistunut, niin näyttää siltä, että jäätiin jopa plussan puolelle, Kautonen kiittelee.

Timo Seppäläinen

East Volleyn Tuomas Tervonen (vas.), Ilkka Sairanen, Jaakko Hakulinen ja Jere Aalto tarjoilivat savonlinnalaiselle yleisölle laadukasta lentopalloviihdettä viime talvena.
East Volleyn Tuomas Tervonen (vas.), Ilkka Sairanen, Jaakko Hakulinen ja Jere Aalto tarjoilivat savonlinnalaiselle yleisölle laadukasta lentopalloviihdettä viime talvena.

Lentopallomies oli erittäin tyytyväinen myös siihen, että tuote kiinnosti yleisöä. East Volley keräsi kotipeleihinsä sarjan muhkeimman yleisökeskiarvon.

– Se oli hieno saavutus ja siitä on annettava iso kiitos seutukunnan ihmisille. Oli mukava nähdä kun lehterit täyttyivät ja joukkue pystyi tarjoamaan kaikennäköistä tunnetta pääsylipun vastineeksi.

Kautonen uskoo, että viime kausi nosti lentopallon asemaa Savonlinnassa pykälällä ylöspäin.

– Palaute kaupungilla oli hyvää. Olalle taputtelijoita riitti, eikä meitä moitittu mistään. Mielenkiintoa lajia kohtaan seudulla on. Se tuli todistettua.

Savonlinnassa lentopallojoukkueen rakentaminen 1-sarjatasolle ei ole aivan yksinkertainen juttu.

– Koulupaikat aiheuttavat oman haasteensa joka vuosi ja sitä kautta pelaajien rekrytointi on välillä hankalaa. Sen vuoksi oman juniorituotannon pitää olla kunnossa. Se on se juttu millä laji säilyy.

Lentopallolähettiläs-toiminta on tuottanut hyviä tuloksia ja harrastajamäärät nuoremmissa ikäluokissa ovat kasvaneet.

– Se on tietysti hyvä juttu, mutta edustusjoukkueen kannalta hedelmät ovat poimittavissa vasta vuosien päästä.

Lentopallosarjat ovat alkaneet perinteisesti lokakuussa. Suomen cup on startannut jo syyskuussa, mutta siihen East Volley ei osallistunut viime vuonna.

Kautonen ei ole savonlinnalaisen lentopallon suhteen huolissaan tulevaisuudesta.

– Taustaryhmä on edelleen motivoitunut ja uskon, että meillä on jalkeilla iskukykyinen joukkue kun pelit joskus taas jatkuvat.