Luonnon ääniä ja pakarajuoksua Savonlinnassa – Riento ja ESLi ovat rakentaneet kaikille avoimet liikunta- ja luontoradat Kyrönniemen urheilukentän ympäristöön

Molemmat, reilun kilometrin pituiset radat sopivat ennen kaikkea lapsiperheille, mutta myös muille liikkujille.

Jarmo Pesonen

Hilla kuuntelee hiljaisuutta Kyrönniemen luontoradan ensimmäisellä rastilla.
Hilla kuuntelee hiljaisuutta Kyrönniemen luontoradan ensimmäisellä rastilla.

Ole minuutin ajan aivan hipihiljaa ja kuuntele. Mitä ääniä kuulit hiljaisuuden aikana?

Näin kehotetaan toimimaan Kyrönniemelle rakennetun luontoradan ensimmäisellä rastilla urheilukentän katsomon takana.

Aurinkoisen, mutta hieman kolean aamun äänimaisema yhdeksältä on tutun keväinen. Lintujen moniäänistä konsertointia, vaimeita liikenteen ääniä ja kuuluupa lahdelta Saimaalle ominainen sointi, kun puisen soutuveneen airo rikkoo tyynen järven pinnan kevyesti loiskahtaen.

Minuutin viimeisillä sekunneilla käkikin intoutuu raportoimaan kesän tulosta.

Savonlinnan Riento on rakentanut yhteistyössä Etelä-Savon Liikunnan Tästä Hyvää Seuraa -hankkeen kanssa kaikkien vapaaseen käyttöön liikunta- ja luontoradat Kyrönniemen urheilukentän ympäristöön.

Lähtöpaikka molemmille reiteille on urheilukentän Alttarkiven puolella, katsomon ja parkkipaikan välistä löytyvän roskakatoksen kohdilta. Seinältä löytyvät myös ohjeet ratojen läpiviemiseen. Ohjeet löytyvät myös Riennon nettisivulta.

Jarmo Pesonen

Liikunta- ja luontoratojen lähtöpaikka on Kyrönniemen urheilukentän katsomon vieressä.
Liikunta- ja luontoratojen lähtöpaikka on Kyrönniemen urheilukentän katsomon vieressä.

Luontoreitin kolmosrastilla Mallatsaaren kärjessä tehtävänä on tähyillä Savonlinnan tunnettuja matkailukohteita. Reitin loppupäässä voi törmätä myös melko äänekkääseen puuhun. Rasteja on luontoreitillä kaiken kaikkiaan kahdeksan.

Reitti on noin 1,3 kilometrin mittainen ja se on merkitty sinivalkoisin Itä-Savo-nauhoin. Nauhoja on kiinnitetty pensaisiin ja puihin tasaisin välimatkoin, joten reitillä pysyy vaivatta.

Rastitehtävät voi lukea puhelimen qr-koodinlukijalla, jonka saa hankittua Play-kaupasta. Rastipisteellä lukija viedään qr-koodin kohdalle. Näyttöön tulevasta linkistä klikkaamalla näkee kyseisen rastin tehtävän.

Rasteilla 2–7 on kysymystyyppinen tehtävä ja vastauksen tehtävään saa lukemalla kysymyksen alla olevan vastauksen qr-koodin. Klikkaamalla saatua linkkiä saa näkyviin vastauksen.

Vähän reilun kilometrin pituisen liikuntaradan lähtö ja maali ovat samassa paikassa kuin luontoradankin.

Liikuntaradalle lähtijöitä kehotetaan tekemään lyhyt alkuverryttely esimerkiksi urheilukentällä.

Rastitehtävät ovat sekä yleisurheiluun että perusliikkumiseen liittyviä. Tehtävissä olevat määrät ovat ohjeellisia, ja niitä voi soveltaa oman kuntotason mukaan.

Jarmo Pesonen

Ääntä pitävä puu.
Ääntä pitävä puu.

Liikuntaradalla on 10 rastitehtävää ja niiden sisältö selviää samalla tavalla kuin luontoradankin eli puhelimen qr-koodinlukijalla.

Liikkujalle on tarjolla pakarajuoksua, penkille nousuja, polvennostojuoksua, spurtteja, vuoroloikkia, porrasjuoksua, varpaille tai päkiöille nousua, dippejä, tasajalkahyppyjä ja yhden jalan porrashyppyjä.

Molemmat radat sopivat ennen kaikkea lapsiperheille, mutta myös muille liikkujille. Ratoja ylläpidetään 14.5.–31.10. ja rastisisällöt uusitaan neljän viikon välein. Uusimispäivät ovat 11.6., 9.7., 6.8., 3.9. ja 1.10.

Kommentoidut