SaPKon ruokalistalla tänä iltana sitkeää iisalmelaista tillilihaa - Mestiksen pudotuspelit alkavat Talvisalossa iltaviideltä

IPK on tänään alkavissa Mestiksen pudotuspeleissä ensimmäistä kertaa, kun SaPKo-puolustaja Jarno Pavén on juhlinut sarjan mestaruutta kolmena keväänä peräkkäin.

Antti Varonen

Jarno Pavén on muiden sapkolaisten tavoin valmis etsimään aukkoja IPK:n puolustusmuurista.
Jarno Pavén on muiden sapkolaisten tavoin valmis etsimään aukkoja IPK:n puolustusmuurista.

Tänään Talvisalossa Mestiksen puolivälieräsarjan aloittavat SaPKo ja IPK kohtasivat runkosarjassa neljä kertaa joulukuun loppuun mennessä. Talvisalossa SaPKo voitti 6—3 ja hävisi 3—6. Iisalmessa IPK voitti 3—2 ja hävisi jatkoajalla 3—4. Pisteet IPK:lle 7—5.

— Altavastaajinahan me sarjaan lähdemme, kun pisteitä katsotaan. Yritetään nyt rämpyillä mukana, heitti SaPKon päävalmentaja Pasi Räsänen pudotuspelivaihteen silmään.

Räsänen vertaa IPK:ta Heikki Mälkiän ja Ari-Pekka Selinin liigassa valmentamaan SaiPaan.

— Sellainen sääntöjen rajamailla pelaava takiaisjoukkue. Vaikka IPK vaarallinen onkin, ei meidän tarvitse mitään ihmeellistä keksiä. Keskitytään vaan omaan pelaamiseen, Räsänen analysoi.

Iisalmelaisten pääkäskijä Janne Sinkkonen ojentaa ennakkosuosikin manttelin suosiolla savonlinnalaisille.

— Haastajana sarjaan lähdemme, sehän on aivan selvä. Vastassa on puolustava mestari ja yksi sarjan ehdottomista ennakkosuosikeista, joten iso vuori meillä on kiivettävänä.

IPK on ensimmäistä kertaa mukana Mestiksen pudotuspeleissä.

— Vuoden ja kaksi kuukautta olen täällä työskennellyt ja koko ajan kaupungissa on ollut erittäin positiivinen vire jääkiekossa. Halliin mahtuu reilut 1200 katsojaa ja keskiarvo on ollut noin 850.

Valmentajan mukaan IPK on tiivis joukkue, kun se pystyy puolustamaan hyvin.
— Meillä on sarjan paras maalivahtikaksikko Aleksi Autio ja Tuomas Tolonen. Autio on ollut viime aikoina kuumempi.

Soila Puurtinen

Mikko Lahtela (vas.) ja Jarno Pavén ovat pässilauman luottopelaajia.
Mikko Lahtela (vas.) ja Jarno Pavén ovat pässilauman luottopelaajia.

Jos iisalmelaisille pudotuspelien maailma on uutta ja ihmeellistä, löytyy SaPKon riveistä pelaaja, joka on tottunut tätä sarjaa voittamaan.

Puolustaja Jarno Pavénin kolme viimeistä kevättä ovat päättyneet mestaruusjuhliin. Eli jos haluat voittaa Mestiksen mestaruuden, hanki joukkueeseesi Jarno Pavén. Niinkö yksinkertaista se on?

— Ei se nyt ihan niinkään mene. Kyllä mestaruuteen tarvitaan hyvä joukkue ja minulle on kolmen viimeisen vuoden aikana sattunut sellaiset, toukokuussa 25-vuotta täyttävä SaPKon puolustaja naurahtaa.

Turkulaisen kiekkokoulun kasvatti on juhlinut mestaruutta kahdesti Mikkelin Jukureissa ja kerran SaPKossa. Junioreissakin kausi päättyi usein mitali kaulassa.

— B2-junnuissa voitettiin Tepsin kanssa kultaa ja C- ja B-junioreissa hopeaa. A:ssa ei sitten tullutkaan mitään.

Pavénin mukaan mestarijoukkueilla on ollut yhteisiä nimittäjiä.

— Hyvä yhteishenki ja se, että pelataan joukkueena. Yksilötkin nousevat esiin, kun joukkue menestyy.

SaPKon kapteenistoon kuuluva Pavén on pudotuspelien kynnyksellä tietenkin vakuuttunut siitä, että pässilaumalla on tänäkin keväänä kaikki edellytykset mennä mestaruuteen asti. Perustelujakin löytyy.

— Liike ja sitoutuminen ovat meidän vahvuuksia.

Sitoutuminen lähtee pelaajista. On osattava vaatia parasta laatua niin itseltä kuin pelikavereiltakin.

— Toki valmennuksella ja joukkueen johdolla on oma roolinsa lähinnä isojen linjojen valvojina, mutta kyllä sitoutuminen ja pelikavereista välittäminen lähtevät joukkueen sisältä.

Pavénin mukaan kauden aikana ei ole tarvinnut paimentaa pelaajia ruotuun, vaan kaikki ovat hoitaneet oman osuutensa kiitettävästi.

— Hyvin ovat kaikki jaksaneet treenata.

Runkosarjan päätöskierroksen maali-iloittelussa Ketterää vastaan Pavén teki yhden täysosuman ja antoi kaksi maalisyöttöä. 48 ottelun saldoksi muodostui tehopisteet 3+15 ja samalla henkilökohtainen Mestiksen piste-ennätys.
Jukureiden avauskaudella syntyi piste vähemmän.

— En ole ollut täysin tyytyväinen omaan pelaamiseeni. Tyytyväinen olen siitä, että kausi on ollut ehjä ja olen saanut pelata paljon.

Viime kausi loppui jo seitsemännessä ottelussa pahaan polvivammaan.

— Totta kai se jätti nälkää kun joutui seuraamaan ratkaisupelejä katsomosta. Pudotuspelit ovat kuitenkin se suola, minkä vuoksi kesällä hikeä vuodatetaan.

IPK:ta Pavén kuvailee sitkeäksi joukkueeksi, joka puolustaa uhrautuvasti ja on koko ajan iholla.

— Ei todellakaan mikään helppo vastustaja.

Luotto SaPKon pelisapluunan toimivuuteen on kuitenkin vahva. Mitään hokkuspokkus-temppuja ei tarvita.

— Viimeisen kymmenen pelin aikana olemme saaneet kehitettyä viisikon tiiviyttä ja se on tärkeä olla kunnossa play offeissa. Erikoistilanteita pitää vielä saada paremmaksi.

Pudotuspeleissä pelataan joka toinen päivä, joten kuorma on kova ja ajatukset pääasiassa jääkiekossa.

— Kropasta on pidettävä hyvä huoli, jotta terävyys säilyy. Jokaisella on siihen omat konstinsa. Välipäivien treenit on pidettävä lyhyinä ja terävinä.

Pavénilla ei ole erikoisempia arkirutiineja.

— Samalla lailla mennään kuin runkosarjassa.

SaPKo—IPK, Mestiksen puolivälierän 1. osaottelu tänään Talvisalon Mediatili Areenalla klo 17.