Oppiiko SaPKon Matias Lehtonen tuulettamaan kunnolla kevään pudotuspeleissä?

Pässipaitojen kolmosketjun laitahyökkääjä on yksi potentiaalisista kevään pelaajista.

Soila Puurtinen

Matias Lehtonen on tykästynyt Savonlinnan järvimaisemiin, mutta turkulaisen mielestä Saimaa ei kuitenkaan pärjää merelle.

Pudotuspelit nostavat usein esiin uusia ratkaisijoita alemmista ketjuista, kun vastustaja asettaa joukkueen ykköstykit erityistarkkailuun. Yksi SaPKon potentiaalisista kevään pelaajista on kolmosketjun laitahyökkääjä Matias Lehtonen.
TPS-kasvatti antoi esimakua tulevasta perjantain Peliitat-kamppailussa. Lehtonen blokkasi puolustajan vihaisen siniviivakudin, mutta sen sijaan että olisi kurvannut vaihtopenkille vaivojaan valittelemaan, hän lähti hammasta purren tukemaan ketjun hyökkäystä.
Sisukkuus palkittiin. Peliittojen maalivahti torjui Rasmus Hämäläisen yrityksen, mutta toisesta aallosta tilanteeseen tullut Lehtonen runnoi kiekon verkkoon.
Tuuletuskin jäi vaisuksi, kun nilkkaan osunut kiekko teki sen verran kipeää.
— Olen vähän huono tuulettamaan maaleja muutenkin. Se ei vaan jostain syystä tule simmottis luontevasti. Pitäisi varmaan kysellä Salon Niklakselta neuvoa, Lehtonen sanoo selvällä turun kielellä.

21-vuotiaan Lehtosen kausi SaPKossa lähti nihkeästi käyntiin. Ennen sarja-avausta meni ranne ja kun se saatiin kuntoon, olkapää pakotti miehen parin pelin jälkeen sairaslistalle.
— Pääsin vasta joulun jälkeen siihen kuntoon missä pitäisi olla, Lehtonen sanoo ja antoi itselleen hieman noottia siitä, ettei palannut sairauslomalta tarpeeksi hyvässä kunnossa.
Runkosarjan lopussa Lehtosen pelipaikka vakiintui Juuso Forsströmin ja Rasmus Hämäläisen rinnalle. 35 pelaamassaan ottelussa Lehtonen teki tehot 6+5.
— Yhteinen sävel löytyi hyvin, vaikka tuloksellisesti ehkä olisi voinut mennä paremmin. Rasi (Hämäläinen) on maalintekijä ja minä pörrään Fopan (Forsström) kanssa kulmissa.

Lehtonen sai näköalapaikalta seurata Jonatan Tanuksen ja Teemu Lepauksen liekehtimistä.
— Tuntuu uskomattomalta, että he pelasivat niin hyvin. Näytti, että välillä kaksikko täydennettynä Joona Montolla suorastaan leikitteli vastustajan kanssa. Jälki oli tuhoisaa, kun miehet lyötiin samaan ketjuun.
Lehtonen ei maanantaina sanonut jännittävänsä keskiviikon pudotuspeliavausta.
— Tunnelma on enemmänkin odottava. Lauantainen peli KeuPaa vastaan oli läpsyttelyä ja keskiviikkona se tulee varmaan kovempaa. Peli kerrallaan lähdetään voittamaan sarjaa ja sitä kautta hakemaan kirkkainta mitalia. Muuta tavoitetta meillä ei ole.

Lehtonen vaikuttaa oivalliselta playoff-pelaajalta. Mies on vahva vääntäjä kulmissa ja ajaa röyhkeästi vastustajan maalille. Kiekollista osaamistakin on ja
— Tykkään pelata pudotuspeleissä. Koen, että minusta on joukkueelle apua ratkaisuhetkillä.
Kaudella 2014—2015 Lehtonen voitti TPS:n riveissä A-nuorten Suomen mestaruuden. Turkulaisilla oli koossa kivikova joukkue ja Lehtonen oli pudotuspeleissä joukkueen viidenneksi paras pistemies.
— Siitä ryhmästä lähes kaikki pelaavat jossain päin maailmaa miesten tasolla.
Kirkkain tähti on NHL:ssä pelaava Mikko Rantanen. Pässipaidassa kultajoukkueesta pelaavat Lehtosen lisäksi Salo, Oskari Siiki ja pudotuspeleihin joukkueeseen SaiPasta palaava Teemu Lämsä. Matias Pullikin oli joukkueessa, mutta loukkaantuminen pilasi kauden.

Lehtonen on K-67:n kasvatti, josta siirtyi TPS-junioreihin.
— Kilpailu oli kova ja pelipaikasta sai taistella pikkujunnusta asti. Ei ollut mitään Nuori Suomi -meininkiä.
Puolitoista vuotta vanhemman isoveli-Mikon esimerkki innosti Matiaksen jääkiekon pariin. Puolustajana pelaava vanhempi Lehtonen oli nuorten maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa ja siirtyi tällä kaudella KooKoon liigajoukkueesta Ruotsiin HV-71:een. Tilillä on jo muutama A-maaottelukin.
Pääsisitkö ohi 1—1-tilanteessa?
— Paljon on Mikon kanssa pihapelejä väännetty. Varmaan joku kikka tepsisi. Tai sitten jollain pienellä koiruudella, puhelias Matias virnistää.

Savonlinna ei ollut Lehtoselle entuudestaan tuttu. Sopeutumista helpottivat tutut pelikaverit Turun puolesta.
— Lounaspaikkoja kaupungissa saisi olla enemmän.
Lehtonen asuu samassa kämpässä Salon ja Pullin kanssa. Kolmikko saa ajatukset irti lätkästä pleikkaria pelaamalla.
— Sotapeli Call of Duty on ykköspeli. Änäriäkin pelataan silloin tällöin.
Lehtonen haluaa oikaista Niklas Salon syksyllä antamaa lausuntoa, jossa hän nosti itsensä Haapavedentien kiekkokommuunin ylivoimaiseksi pleikkarikuninkaaksi.
— Kyllä hän on aivan pahnanpohjimmainen ollut siinä hommassa.

SaPKo—KeuPa, Mestiksen 1. puolivälieräottelu Talvisalon Mediatili Areenalla keskiviikkona 15.3. klo 18.30.

Jarmo Pesonen

Jarmo Pesonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat