SaPKo tappio niskassaan pikkujouluihin — Jokipojat katkaisi viiden ottelun tappioputkensa

90-vuotisjuhlakauttaan pelaava SaPKo on tällä hetkellä tilanteessa johon kukaan tuskin uskoi, kun sarjaan syyskuussa lähdettiin. Ailahtelevasti pitkin syksyä pelannut Pallokerho on sarjataulukossa vasta yhdeksännellä sijalla eli ulkona pudotuspeleistä.

Juha Inkinen

Niilo Halonen oli Jokipoikien maalilla erinomaisessa vireessä.
Niilo Halonen oli Jokipoikien maalilla erinomaisessa vireessä.

Kun joukkue tarpoo viiden ottelun tappioputkessa ja joulutauko on yhden ottelun päässä, niin todennäköisesti siinä tilanteessa kotiyleisön edessä laitetaan kaikki likoon.

Näin kävi perjantaina Joensuun Mehtimäellä Jokipoikien kukistettua SaPKon maalein 4—1 (1—0, 1—1, 2—0).

90-vuotisjuhlakauttaan pelaava SaPKo on tällä hetkellä tilanteessa johon kukaan tuskin uskoi, kun sarjaan syyskuussa lähdettiin. Ailahtelevasti pitkin syksyä pelannut Pallokerho on sarjataulukossa vasta yhdeksännellä sijalla eli ulkona pudotuspeleistä.

Toki SaPKo on pelannut vähiten otteluita Mestiksessä. Esimerkiksi Jokipojilla on jo 28 peliä tahkottuna, kun SaPKolla niitä on takana vasta 23.

Jokipoikien tuska alkoi hellittää viiden ja puolen minuutin kohdalla kun nelosketjun raataja Tuomas Ahtonen ohjasi siniviivalaukauksen SaPKo-pelaajan estelyistä huolimatta ohi Nico Viksténin.

Muuten avauserä oli maalivahtien näytöstä. Sekä Vikstén että varsinkin kotijoukkueen Niilo Halonen olivat elementissään. Muun muassa Joni Seinelä sai kahteenkin otteeseen pyöritellä päätään Halosen torjuntojen jälkeen.

Vaikka SaPKolla olikin lauantain ohjelmassa pikkujoulut, vakuutti kapteeni Juuso Forsström erätaukohaastattelussa fokuksen pysyvän perjantai-iltana vain ja ainoastaan jääkiekossa.

— Täältä kelpaa ainoastaan voitto ja sen jälkeen on mukavampi vaihtaa hetkeksi vapaalle, ”Fobba” kommentoi Bachelorette Suomi -ohjelmasta tutun Joona Mannisen tentissä. Manninen on pelannut sekä Jokipojissa että SaPKossa.

Juha Inkinen

SaPKon maalilla Nico Vikstén voi myös olla tyytyväinen iltapuhteeseensa, vaikka tappio toki harmittikin.
SaPKon maalilla Nico Vikstén voi myös olla tyytyväinen iltapuhteeseensa, vaikka tappio toki harmittikin.

Toisessa erässä SaPKo oli alkuminuutit niskan päällä, mutta kotijoukkue katkaisi pässilauman lennon, kun kiekko nousi Viksténin torjunnasta ilmojen teille ja putosi lopulta maaliviivan yli. Videotarkastelun jälkeen hyväksytty osuma merkittiin Ahtoselle, joka edeltävässä tilanteessa karvasi ansiokkaasti kiekon pois SaPKo-puolustajalta kovalla taklauksella.

Erän lopulla Forsström johti jälleen joukkojaan edestä ja tälläsi ranteella kiekon Halosen ohi maalin takanurkkaan.

Päätöserä lähti SaPKolta käyntiin hankalasti. Miro Väänänen päästettiin vajaan puolen minuutin pelaamisen jälkeen läpiajoon, Forsström huitoi takaapäin rangaistuslaukauksen arvoisesti, mutta Vikstén torjui Väänäsen yrityksen.

Lämpimiä tunteitakin kaukalossa nähtiin kun Joonas Larinmaa ja Toni Henttonen ottivat mittaa toisistaan poikapainin merkeissä.

Ratkaisu syntyi ylivoimalla. Kasperi Torikan maila nousi kamppailutilanteessa tahattomasti joensuulaispelaajien kasvoihin ja SaPKo-pakki sai todistaa jäähyaitiosta Miro Väänäsen neliön keskeltä viimeistelemää 3—1-osumaa.

Toni Leinonen löi viimeisen naulan SaPKon arkkuun kuljettamalla kiekon tyhjään SaPKo-maaliin.

— Ihmeellinen peli siinä mielessä, että päättyi isommalla kuin yhden maalin erolla. Kaksi erää hyvää kamppailua ja sitten ihmeellinen jäähy, josta kaveri rankaisi ylivoimalla, aloitti SaPKon päävalmentaja Pasi Räsänen ottelun purkamisen.

Räsäsen mielestä SaPKollakin oli ottelussa omat paikkansa maalintekoon.

— Vähän liikaa siirreltiin kiekkoa kun olisi pitänyt laukoa. Vieraissa sellainen ei ole suotavaa. Jokipojat toimitti kiekkoa joka paikasta maalille, Räsänen vertaili.

Jokipoikien päävalmentaja Jouni Varis oli huojentunut mies.

— Jokipojat oli hyvä tänään. Ehjä kuusikymppinen pojilta. Paljon saatiin luotua maalipaikkoja. Oma tekeminen on viikon aikana parantunut ja tänään työ palkittiin, Varis puhalteli ja muistutti arjessa tehtävän työn tärkeydestä.

Näin pelattiin

1. erä: 5.30 1—0 Tuomas Ahtonen (Niko Hämäläinen, Eetu Rissanen).

2. erä: 26.21 2—0 Ahtonen (Rissanen, Niko Ervasti), 37.13 2—1 Juuso Forsström (Ville Väinölä),

3. erä: 55.35 3—1 Miro Väänänen (Joonas Larinmaa, Lassi Raitanen) yv, 58.42 4—1 Toni Leinonen (Esa Lehikoinen) tm.

Torjunnat: Niilo Halonen Jokipojat 10+5+12=27 , Nico Vikstén SaPKo 9+9+9=27 (Poissa 58.18—58.42).

Yleisöä: 801.