Suunnistus on hulppean mukavaa — Savonlinnan kuntorastikausi starttasi tiistaina liki parhaissa mahdollisissa olosuhteissa

Talvisalon koulun pihalle kokoontuneiden suunnistajien iloisista ilmeistä oli helppo päätellä, että paluu lajin pariin talven jäljiltä oli tervetullut. Kauden avaustapahtumassa tarjolla oli 2,8 kilometrin A-sprinttirata ja 1,2 kilometrin C-rata.

Timo Seppäläinen

Ella-Sofia ja Iida-Emilia Kaiponen vaihtoivat sukset nastareihin ja Savonlinnan Hiihtoseuran edustusasun Olavin Rastin väreihin ja aloittivat tiistaina suunnistuskauden.

Savonlinnan kuntorastikausi starttasi tiistaina liki parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.

Talvisalon koulun pihalle kokoontuneiden suunnistajien iloisista ilmeistä oli helppo päätellä, että paluu lajin pariin talven jäljiltä oli tervetullut. Kauden avaustapahtumassa tarjolla oli 2,8 kilometrin A-sprinttirata ja 1,2 kilometrin C-rata.

Yksi rastien perään lähteneistä oli Pekka Vilska. Eikä muuten lähtenyt ensimmäistä kertaa.

Eläkkeellä oleva maanmittausinsinööri tutustui lajiin poikavuosinaan Parikkalassa, jolloin rajavartiolaitoksen palvelukseen tullut yliluutnantti kokosi kestävyysurheilusta kiinnostuneen poikaporukan ja juoksutti näitä metsässä tunnin kerrallaan.

— Sen jälkeen tuli vähän taukoa kun ei ollut karttoja, enkä itse osannut sellaista piirtää, hän muistelee.

Opiskeluaikanaan pääkaupunkiseudulla hän sanoo ottaneensa hevoskuurin suunnistustietoutta.

— Ihmettelin edistyneimmille kavereilleni, että miten he pystyvät vauhdissa lukemaan karttaa, kun minun piti aina pysähtyä. Siitä se kuitenkin lähti ja suunnistuksesta tuli elinikäinen harrastus. Nykyisin sen vauhdin kanssakaan ei ole enää niin tarkkaa, Vilska sanoo hymyillen.

Kun yhteisökin on samanhenkinen, niin aina on kuin kotiin tulisi. — Pekka Vilska

Seitsemänkymmenen ikävuoden rajapyykkiä lähestyvällä Vilskalla on käytynä nelisenkymmentä Jukolan viestiä ja varmasti useita vielä edessäkin.

— Tänäkin kesänä menemme Kangasalan Jukolaan kurssijoukkueella. Jos ei ole selvää tavoitetta, niin liikkuminen tahtoo jäädä.

Wilska on suunnistuksen suhteen kaikkiruokainen. Rastien haku metsässä maistuu aivan yhtä hyvälle kuin niiden etsiminen kaupunkikortteleissa.

— Tämä on hulppean mukava harrastus. Kun yhteisökin on samanhenkinen, niin aina on kuin kotiin tulisi.

Huhtikuussa Savonlinnan seudun kuntosuunnistajat eivät vielä mene metsään, vaan pysyttelevät kaupungin kaduilla ja puistoissa.

Tiistaina 23.4 on vuorossa Olavinlinna-sprintti, jonka lähtöpaikka on Riihisaaressa. 30.4. suunnistetaan Savonniemi-sprintti. Lähtöpaikka on uimahallilla. Molemmat sprintit alkavat iltaviideltä.

Loppukesän ohjelma on tulossa myöhemmin Olavin Rastin nettisivulle osoitteeseen: www.olavinrasti.net/kuntokalenteri.

Rastilippu.fi-palvelusta löytyy valtaosa Suomesta järjestettävistä kuntosuunnistuksista.

Kesän kuntosuunnistuksien järjestelyistä vastaavat Olavin Rasti, Enonkosken Urheilijat ja Sulkavan Urheilijat.

Suomen Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäen mukaan Suomessa tehdään vuosittain yli 400 000 kuntosuunnistussuoritusta. Matkana arvioituna se on huimat kaksi miljoonaa kilometriä.

— Tämä tarkoittaa sitä, että Suomi suunnistetaan Hangosta Utsjoelle keskimäärin neljä kertaa päivässä vuoden jokaisena päivänä, Ilomäki ynnää Kuntosuunnistaja-lehden pääkirjoituksessa.

8 syytä suunnistaa

1| Löytämisen riemua, onnistumisen elämyksiä, luontoelämyksiä.

2| Liikkuminen luonnossa lisää tutkitusti terveyttä.

3| Suunnistus vie paikkoihin, joihin muuten ei tulisi eksyttyä.

4| Jokainen harjoitus tarjoaa uudet haasteet.

5| Työhuolet unohtuvat, sillä suunnistaessa pitää elää hetkessä ja elää täysillä.

6| Lajia voi harrastaa kaikenikäiset ja -tasoiset ihmiset.

7| Maastopohja tarjoaa hyvän alustan juoksemiseen.

8| Edullinen harrastus. Mitä repaleisemmat pöksyt, sen metsäuskottavampi.

Lähde: Kuntosuunnistaja-lehti