Triathlonin superteini Veikka Sarén Savonlinnan halkiuinnin nopein – Moninkertainen mestari Janne Rouvinen taipui kolmen sekunnin erolla

Ensimmäistä kertaa halkiuintiin osallistunut 18-vuotias Sarén on yksi suomalaisen triathlonin tulevaisuuden toivoista. Hän kuuluu kolmen muun lupauksen kanssa Triathlon Finland Top Teamiin.

Vili Väkeväinen

Veikka Sarén on ohittanut Janne Rouvisen ja valta Savonlinnan halkiuinnissa on vaihtunut ainakin vuodeksi eteenpäin.
Veikka Sarén on ohittanut Janne Rouvisen ja valta Savonlinnan halkiuinnissa on vaihtunut ainakin vuodeksi eteenpäin.

Savonlinnan halkiuinnissa nähtiin vallankaappaus, kun 15 kertaa ykköspalkinnon pokannut parikkalalainen Janne Rouvinen joutui tunnustamaan somerolaisen Veikka Sarénin niukasti paremmakseen. Eroa kärkikaksikon välillä oli ainostaan kolme sekuntia.

– Olen minä joskus aiemminkin täällä hävinnyt. Parempikuntoinen voitti tällä kertaa. Veikka oli alusta asti jaloissa kiinni ja pääsi loppusuoralla rinnalle ja lopussa ohi, kun jäin vähän "ulkokaarteen" puolelle, kuvaili Rouvinen lopun ratkaisuhetkiä.

Ensimmäistä kertaa halkiuintiin osallistunut 18-vuotias Sarén on yksi suomalaisen triathlonin tulevaisuuden toivoista.

Hän kuuluu kolmen muun 18–23-vuotiaan lupauksen kanssa Triathlon Finland Top Teamiin, jonka Triathlonliitto julkisti kuukausi sitten.

Ensimmäistä kertaa perustettu harjoitusryhmä on tarkoitettu kansainvälistä huippua tavoitteleville nuorille urheilijoille. Ryhmää pyritään tulevaisuudessa laajentamaan ja saamaan mukaan myös naisurheilijoita.

Vili Väkeväinen

Laiturille nousevalle Janne Rouviselle Savonlinnan halkiuinti on tuttu juttu, mutta kisan voittanut Veikka Sarén oli mukana ensimmäistä kertaa.
Laiturille nousevalle Janne Rouviselle Savonlinnan halkiuinti on tuttu juttu, mutta kisan voittanut Veikka Sarén oli mukana ensimmäistä kertaa.

Liiton tiedotteen mukaan yhteisharjoittelun tavoitteena on lupaavien urheilijoiden sparraaminen kohti maailman kärkeä sekä lajin tunnettuuden kasvattaminen.

Ryhmään kuuluvien yhteinen unelma on kilpailla olympialaisissa.

– Pitkä matka meillä on edessä, mutta maltilla edetään, Sarén sanoo.

Olympialaisissa triahtlonissa uidaan 1500 metriä, pyöräillään 40 kilometriä ja juostaan kymmenen kilometriä.

– Itse olen kilpaillut vasta sprinttimatkoilla, enkä ole vielä kokeillut esimerkiksi olympiamatkoja saati sitten puolikasta tai täysmatkaa.

Helsingin Sanomat kirjoitti vuosi sitten Sarénista laajan artikkelin otsikolla Triathonin superteini.

– Olen ikäni harrastanut monipuolisesti kestävyyslajeja kuten juoksua ja pyöräilyä. Nuorempana uin kilpaakin, Sarén kertoo taustastaan.

Ensikosketuksensa triathloniin hän sai Helsinki City Triathlonista 11-vuotiaana.

Erittäin hauska ja hieno tapahtuma. Ei tuollaisessa ympäristössä muuten pääsisikään uimaan. — Veikka Sarén

– Triathlonin monipuolisuus kiehtoo ja lajin suola on omien rajojen venyttämisessä.

Vili Väkeväinen

Viimeiset vedot ennen maalia.
Viimeiset vedot ennen maalia.

Halkiuintiin hän tuli tyttöystävän perheen kesämökiltä Kiteeltä.

– Meidän porukassa oli muitakin kuntoilua ja kestävyysurheilua harrastavia. Erittäin hauska ja hieno tapahtuma. Ei tuollaisessa ympäristössä muuten pääsisikään uimaan.

Sarén tiesi ennen kisaa Rouvisen aiemmat saavutukset.

– Pääsin heti hänen peesiinsä ja onnistuin lopussa pääsemään ohi. Ensin en meinannut nähdä maalina ollutta laituria, mutta sitten huomasin jonkun huitovan siellä ja osasin mennä oikeaan suuntaan, voittaja kuvaili lopun pientä kommellusta.

Triathlonisti ei pidä mahdottomana, että hän tulisi ensi vuonna puolustamaan voittoaan.

– Jos olen maisemissa ja aikataulut osuvat muutenkin sopivasti, niin mikä ettei.

Vili Väkeväinen

Suomen upeimmassa kesäkaupungissa kelpaa uida aivan keskustassa.
Suomen upeimmassa kesäkaupungissa kelpaa uida aivan keskustassa.

Savonlinnan Uimaseuran Markku ”Mako” Makkoselle halkiuinti on tuttua puuhaa. Ensimmäisen kerran hän oli asialla vuonna 1970 eli 50 vuotta sitten. Voittojakin on tullut eri ikäluokissa kahmalokaupalla.

– Ensimmäisellä kerralla uitiin Kasinon sillalta Koululahden uimalaitokselle. Joensuulainen kaveri voitti ja minä olin toinen.

Välillä oli monen vuoden tauko kun halkiuintia ei järjestetty lainkaan. Lähtö- ja maalipaikatkin ovat vuosien varrella vaihdelleet.

– Uskon, että tästä voisi saada nykyistä paljon isommankin tapahtuman, maailmallakin paljon kilpaillut uintiveteraani sanoo.

Keskiviikkona kisaan osallistui 29 uimaria.

– Se on vähän enemmän kuin vuosi sitten, joten ihan huima suksee oli tällä kertaa, Uimaseuran Sami Mikkonen naureskeli Huvilan laiturilla uimareita vastaanottaessaan.

Savonlinnan Halkiuinti

Miehet: 1) Veikka Sarén Someron Esa 8.32, 2) Janne Rouvinen Parikkala 8.35, 3) Jari-Petri Tiainen RiUS 10.16, 4) Henri Parviainen Trondheim10.47, 5) Nikita Zhuk Helsinki Triathlon 11.00, 6) Petteri Paananen PuU 11.02, 7) Markku Makkonen SUS 11.47, 8) Pekka Rossi Ruokolahti 12.13, 9) Jukka Vänttinen Reckless Race 12.22, 10) Aleksi Pirinen Liikunnan Riemu 13.13, 11) Mika Myllys Rantasalmi 13.34, 12) Simo Tiainen Vantaa 16.02.

Naiset: 1) Maija Tiainen SUS 10.55, 2) Iiris Saittakari Lahti 10.59, 3) Sofia Sopanen Savonlinna 11.20, 4) Senja Staufenbiel Savonlinna 11.44, 5) Laura Karhu SUS 11.45, 6) Heidi Nousiainen Triathlon Suomi 11.56, 7) Elina Tiainen Vantaa 13.30, 8) Jessica Vänttinen Helsinki 14.43, 9) Armi Rouvinen Kirkkonummi 14.55, 10) Janni Vänttinen Triathlon Vantaa 15.04, 11) Tiina Alajoki Espoo 16.47.

Pojat alle 18: 1) Patrik Mikkonen SUS 17.02.

Tytöt alle 18: 1) Minnea Koski Aurajoen uinti 11.01, 2) Julia Vänttinen Triathlon Vantaa 11.37, 3) Liisi Valin SUS 12.12, 4) Elmiina Kosonen SUS 17.01, 5) Wilhelmina Kosonen SUS 21.59.