Kovaa työtä ilman josseja ja muttia — Tuomas Silvennoinen on tehnyt neljä kuukautta töitä ympäristössä, jossa asiat pitää tehdä koko ajan paremmin

Apuvalmentajan eli italiaksi collaboratore tecnicon tittelillä työskentelevä savonlinnalainen vastaa vuonna 2002-syntyneistä pelaajista koostuvan Giorgione Calcion valmennustiimissä video- ja tilastoanalyyseistä.

Tuija Pauhu

Joululomalla Savonlinnassa piipahtanut Tuomas Silvennoinen nauttii valmentamisesta. — Samanlaista tunnetta on vaikea saada muualta. Se on siistiä. 
Joululomalla Savonlinnassa piipahtanut Tuomas Silvennoinen nauttii valmentamisesta. — Samanlaista tunnetta on vaikea saada muualta. Se on siistiä. 

Älyttömästi oppia kovassa koulussa ja todella paljon töitä. Vaatimustaso on niin kova, että tässä ympäristössä saan itsestäni enemmän irti. Kahdelta huippuvalmentajalta oppii paljon.

Näin niputtaa jalkapallovalmentaja Tuomas Silvennoinen neljän kuukauden kokemukset italialaisen Giorgione Calcion U17-joukkueen valmennustiimissä.

— Arki on raskasta, mutta jaksamista helpottaa se kun aamulla herätessä on itsellä selvä missio, joka antaa energiaa sen toteuttamiseen, sanoi 33-vuotias valmentaja joululomalla Savonlinnassa piipahtaessaan.

Lauantaina on edessä paluu työmaalle Veneton maakuntaan.

Vastuu video- ja tilastoanalyyseistä

Apuvalmentajan eli italiaksi collaboratore tecnicon tittelillä työskentelevä Silvennoinen vastaa vuonna 2002-syntyneistä pelaajista koostuvan joukkueen video- ja tilastoanalyyseistä.

Pelit ja melkein kaikki harjoitukset kuvataan. Ottelupäivä on sunnuntai ja pelin päätyttyä Silvennoinen aloittaa videoklippien tekemisen.

— Minulla on 15 kategoriaa, joihin pohjaan analyysini. Miten pelaaja lähestyy palloa, missä asennossa hän pelitilanteessa on, miten kädet ovat pääpallotilanteissa ja niin edelleen. Syvällistä, perusteellista ja yksityiskohtiin pureutuvaa työtä.

Tilastojen pohjalta Silvennoinen tekee toisen analyysin. Näiden perusteella valmennusjohto suunnittelee maanantaina joukkueen viikon harjoitusohjelman.

— Täällä ei eletä jossien ja muttien kanssa vaan palaute on konkreettista. Ei mitään sellaista, että yritä vähän paremmin tai tsemppaa nyt vähän enemmän. Asiat perustellaan pelaajille tilastoilla, faktoilla ja videoilla. Kun näin tehdään, niin silloin kenelläkään ei ole kahta sanaa vastaväitteille.

Voittaa pitää. Aina.

Joukkueen päävalmentajina toimivat italialainen Stefano Esposito sekä virolainen, Suomessakin vuosikausia työskennellyt Gert Remmel. Lisäksi tiimiin kuuluvat maalivahti- ja fysiikkavalmentaja.

Silvennoisen mukaan valmennusryhmän välillä on jatkuva konfltiktitilanne.

— Asiat pitää tehdä koko ajan paremmin. Vaadimme paljon toinen toisiltamme. Oma roolini vaalmennustiimissä on kasvanut koko ajan.

Työskentely-ympäristö on hedelmällinen siinäkin mielessä, että pelaajat kunnioittavat valmentajaa ja ovat ennen kaikkea tosissaan.

— Jos peliaikaa ei tule, eivät pelaajat jää sitä itkemään, vaan tulevat kysymään mitä he voisivat tehdä paremmin kehittyäkseen. Suomessa voidaan pelaajalta kysyä harrastatko vai pelaatko. Täälläkin on kaksi vaihtoehtoa: joko pelaat tai et pelaa.

Ja voittaa pitää. Aina.

— Kun on pakko voittaa, niin ympäristö pakottaa keksimään keinot miten voitetaan. Itse koen olevani parhaimmillani juuri silloin.

Sarjakärjessä joulutauolle

Silvennoinen myöntää, että hänen kielitaitonsa oli puutteellinen ja siitä tuli palautetta. Hän onkin käynyt kahdesti viikossa kielikoulussa.

— Italiaa on pakko osata, sillä pelaajat eivät puhu englantia.

Giorgione Calcio 2002 lähti joulutauolle sarjakärjessä tasapistein Arzignano Valchiampon kanssa. 16 ottelustaan se voitti 12, pelasi kolme tasan ja hävisi ainoastaan kerran.

— Voitimme ennen joulua kärkikamppailun. Tappio siitä olisi ollut kohtalokas, sillä ero kärkeen olisi venynyt kuudeksi pisteeksi. Nyt olemme kärjessä paremman maalieron ansiosta.

Antti Varonen

Savonlinnassa Tuomas Silvennoinen valmensi pääasiassa yksin. Italiassa hän on osa isompaa valmennustiimiä.
Savonlinnassa Tuomas Silvennoinen valmensi pääasiassa yksin. Italiassa hän on osa isompaa valmennustiimiä.

Aikaa myös tyttöystävälle

Vaikka jalkapallo vie leijonanosan Silvennoisen ajasta, löytyy yhteistä aikaa myös englanninkielisessä koulussa avustajana työskentelevän tyttöystävän kanssa.

— Herään aamulla varhain työskentelemään, jotta aikaa jää muullekin. Yhden reissunkin olemme tehneet.

Pariskunta asuu Padovassa, puolen tunnin junamatkan päässä Tuomaksen työpaikasta.

— Ensimmäiset kaksi kuukautta asuimme airbnb:ssä. Teimme viisi muuttoa viiden matkalaukun kanssa. Muutot, uusi työ ja ympäristö näkyivät ja tuntuivat. Leposyke oli normaalia korkeammalla. Nyt aika ei enää mene selviytymiseen, vaan voin jo kehittää asioita työssäni.

Työtä ilman palkkaa

Italiassa arjen asiat eivät aina välttämättä suju yhtä jämptisti kuin Suomessa.

— Milla oli aluksi huolissaan, kun työpaikasta ei kuulunut mitään, vaikka asioista oli haastattelussa sovittu. Sanoin, että turha stressata. Nyt ollaan Italiassa ja kun koulu alkaa, he huomaavat, että yksi puuttuu. Ja niin kävi.

Intohimosta kertoo paljon se, että Silvennoinen ei saa työstään palkkaa.

— Tätä varten olen säästänyt. Nyt voin sanoa, että hyvä kun tuli lähdettyä.

Keskustelut paljastivat potentiaalin

Puhelu Italiasta tulee täsmälleen sovittuun aikaan.

— Itse asiassa olen minuutin myöhässä. Alan varmaan vanhentua, vuoden viimeisenä päivänä 43 vuotta täyttänyt Gert Remmel naurahtaa.

Juuri täsmällisyys on sana, joka vilahtelee Silvennoisen ja Remmelin puheissa tuon tuosta.

Virolainen, mutta eurooppalaiseksi itseään luonnehtiva jalkapallovalmentaja valmensi vuosikausia Suomessa muun muassa HIFK:ssa ja Mika Lehkosuon tiimissä Veikkausliigan Hongassa.

Italiassa hän on työskennellyt jo usean vuoden ajan. UEFAn A-kurssin hän on suorittanut italialaisen jalkapallovalmennuksen mekassa, Firenzen Coverzianossa.

Remmel tutustui Tuomas Silvennoiseen tämän tehtyä opinnäytetyönään dokumenttia Suomen jalkapallomaajoukkueen silloisesta päävalmentajasta Mixu Paatelaisesta.

— Hän haastatteli minua dokkaria varten ja sen jälkeen olemme pitäneet yhteyttä.

Remmel sanoo olleensa Silvennoiselle ”kevyesti” mentorin roolissa.

— Hän vieraili luonani Milanossa. Monien keskustelujen jälkeen aloin ymmärtää hänen potentilaalinsa valmentajana.

Antti Varonen

Tuomas Silvennoinen hankki kannuksia STPS:n edustusjoukkueen valmentajana.
Tuomas Silvennoinen hankki kannuksia STPS:n edustusjoukkueen valmentajana.

Vaatimustaso Savonlinnassa teki vaikutuksen

Savonlinnassa STPS:n valmentajana työskennellessään Silvennoinen lähetti Remmelille viedoita.

— Huomasin, että hän tekee työtä, jota Suomessa harvassa paikassa tehdään.

Remmeliin teki vaikutuksen Silvennoisen vaatimustaso.

— Vaatii valmentajalta paljon pyytää asioita pelaajilta, jotka eivät heti kykene toteuttamaan niitä. Usein valmentajat sopeutuvat ympäristöönsä eikä päinvastoin. Tuomas ei sortunut siihen kertaakaan, vaan yritti koko ajan maksimoida potentiaalia ja rakentaa seurakultturia ja teknis-taktisia asioita. Luonnollisia vastavoimia piti ylittää koko ajan.

Oikeanlaista suomalaisuutta

Silvennoinen valittiin nykyiseen tehtäväänsä monen vaihtoehdon joukosta, mutta Remmelin mukaan päätös oli lopulta helppo tehdä. Suomalaisvalmentaja on osoittautunut luottamuksen arvoiseksi.

— Tuomaksessa on oikeanlaista suomalaisuutta. Häneen voi luottaa ja hän on nöyrä, mutta aggressiivinen.

Työmoraali on myös kohdallaan.

— Jos kaupunkilegendat pitävät paikkansa, niin hän herää aamuviideltä tekemään töitä seuran hyväksi. Data- ja videoanalyysit hän tekee prikulleen niin kuin pitääkin ja vähän ylikin, Remmel kehuu.

Remmelin mukaan savonlinnalainen on noussut tärkeäksi osaksi kokonaisuutta, saanut pelaajien luottamuksen ja ottanut harjoituskentälläkin odotuksia isomman roolin.

Remmel painottaa, että Silvennoinen ei ole hankkinut kannuksiaan pelaajia miellyttämällä.

— Hän vaatii todella paljon, mutta sitä kautta auttaa pelaajia kehittymään.

Supervaikeaa päästä Italiaan valmentajaksi

Suomalaisen on vaikeaa, tai Remmelin sanoin supervaikeaa murtautua suljettuun italialaiseen valmennuskenttään.

— Serie A:ssa ja B:ssä ei ole yhtään ulkomaalaista valmentajaa. Kolmen vuoden aikana olen tavannut yhden balkanilaistaustaisen valmentajan, jolla hänelläkin oli Italian passi.

Remmelin mukaan he ovat Giorgione Calciossa tehneet asioita hyvin eri tavalla.

— Olemme tuoneet paljon uutta maan juniorijalkapalloon. Ja kun olemme menestyneet, niin monet valmentajat ovat ainakin sanoneet ottaneensa mallia meidän tavastamme toimia.

Menestyksellä Remmel tarkoittaa viime vuonna voitettua Italian mestaruutta.

Tuija Pauhu

Tulevaisuudestaan tai haaveistaan Tuomas Silvennoinen puhuu niukasti. — Minulla on vielä kaksi vuotta opettajan opintoja jäljellä Joensuussa, hän kuittaa.
Tulevaisuudestaan tai haaveistaan Tuomas Silvennoinen puhuu niukasti. — Minulla on vielä kaksi vuotta opettajan opintoja jäljellä Joensuussa, hän kuittaa.

Supervahvistus Suomen liigaseuroille

Minkälaisena Remmel näkee Silvennoisen tulevaisuuden?

— Kaikki riippuu tietenkin Tuomaksesta ja hänen elämänarvoistaan. Jos kehitys jatkuu samalla vauhdilla ja itsekuri sekä työkulttuuri pysyvät samanlaisina, niin en näe mitään syytä miksei hän voisi olla viiden vuoden kuluttua Serie A -joukkueen valmennusstaffissa. Kommunikaatiotaitoja hänen pitää kehittää. Hänen pitää ymmärtää, että Italiassa puhelinviesti ei voi olla 1—2 sanan mittainen.

Yhdestä asiasta Remmel on 99,99 prosenttisen varma.

— Ilman minkäänlaista epäilystä Tuomas olisi jokaiselle Suomen veikkausliigajoukkueen valmennusryhmälle supervahvistus. Olen hyvin kartalla Suomen jalkapallosta ja jos jostain löytyy Tuomasta parempi videovalmentaja, niin se on hyvin piilotettu salaisuus. Tuomas olisi ylpeyden aihe jokaiselle suomalaisjoukkueelle.

Suomessa vain laji muiden joukossa

Suomessa valmentaminen ei kiinnosta enää Remmeliä.

— Olen nähnyt siellä kaiken. Suomessa futis on yksi laji muiden joukossa, mutta Italiassa se on paljon enemmän ja se merkitsee minulle paljon.

Remmel uskoo, että hänen työnsä nykyisessä seurassa päättyy tähän kevääseen.

— Kolme vuotta on pitkä aika, oikeastaan maksimi yhdessä seurassa. Olen oppinut tämän maan mekanismit ja saanut pikkuvarpaan jonkin oven väliin, joten haluaisin jatkaa Italiassa. Minulle on tärkeintä tehdä töitä merkityksellisessä ympäristössä, jossa on tarve osaamiselleni.