Suomen varamiehisen viestijoukkueen hieno taistelu riitti neljänneksi – Norja juhlii olympiakultaa

Perttu Hyvärinen korvasi Ristomatti Hakolan avausosuudella.

All Over Press/Jarno Kuusinen

Lari Lehtonen hiihti Suomen ankkuriosuuden. Arkistokuva.
Lari Lehtonen hiihti Suomen ankkuriosuuden. Arkistokuva.

Suomen miesten viestijoukkue taisteli varamiehisenä hienosti neljänneksi Pyeongchangin olympialaisissa. Kisan voitti Norja ennen Venäjän olympiaurheilijoita ja Ranskaa.

Suomen ero mitaliin oli lopulta 1.03,9. Kärkeen ero oli 1.40,5. Ruotsi oli viides ja hävisi Suomelle 25 sekuntia.

Suomen joukkue tiedotti vajaat neljä tuntia ennen viestin alkua, että aloittajaksi nimetty Ristomatti Hakola ei pysty hiihtämään ylähengitystieinfektion takia. Hakolan tilalla hiihti Perttu Hyvärinen.

Hyvärinen toi Suomen ensimmäiseen vaihtoon seitsemäntenä, 1.02 kärjestä, mutta Iivo Niskanen nosti Suomen kuudenneksi Ruotsin ohi ja Kazakstanin tuntumaan.

Toisessa vaihdossa eroa kärkeen oli 53,9, ja Matti Heikkisen ero mitaleille oli 26 sekuntia.

Heikkinen hiihti hyvän vapaan osuuden ja nosti Suomen neljänneksi. Lari Lehtonen lähti ankkuriosuudelle 58,6 sekuntia kärjestä. Mitaleille oli matkaa 42 sekuntia.
Niskanen oli omalla osuudellaan nopein ja jätti Venäjän olympiaurheilijoiden Alexander Bolšunovin 8,1 sekunnilla.

— Ei auttanut kuin lähteä saalistamaan Ruotsia. Oli helppo työ jättää Ruotsi, Richardssonilla ei luistanut eikä pitänyt, Niskanen kommentoi Ylelle osuutensa jälkeen.

Hyvärinen on Hakolan tavoin olympialaisten ensikertalainen. Hän sijoittui avauslajissa 30 km:n yhdistelmäkilpailussa 41:nneksi ja 15 km:llä (v) 35:nneksi.

— Eka kierros oli ihan ok, toisella kierroksella Larkovin isku oli myrkkyä. Vähän harmittaa, sellainen 15 sekuntia olisi pitänyt olla parempi. Vähän jäi hampaankoloon, Hyvärinen kommentoi Ylelle oman suorituksensa jälkeen.

Lue koko juttu ja viestin seuranta Helsingin Sanomista.

Jussi-Pekka Reponen HS, Jan Vilén HS