Jos olet urheilullinen, rehellinen, puolueeton ja osaat luistella, niin mitäpä jo alkaisit jääkiekkoerotuomariksi — Töitä riittää, sillä tuomareista on krooninen pula koko valtakunnassa

Jarmo Karjalainen tietää yli 3000 ottelun kokemuksella, että jääkiekkoerotuomaroinnista on hyötyä myös siviilielämässä.

Soila Puurtinen

Jarmo Karjalaisen (vas.) vetämän jääkiekkoerotuomarin peruskurssin kaksi rohkeaa oppilasta: Ville Metsälä (oik.) ja Tuomas Valta.
Jarmo Karjalaisen (vas.) vetämän jääkiekkoerotuomarin peruskurssin kaksi rohkeaa oppilasta: Ville Metsälä (oik.) ja Tuomas Valta.

Jarmo Karjalainen tietää yli 3000 ottelun kokemuksella, että jääkiekkoerotuomaroinnista on hyötyä myös siviilielämässä.

— Tuomarina työskentely kasvattaa paineensieto- ja esiintymiskykyä sekä kykyä tehdä päätöksiä nopeasti. Se on myös hyvä liikuntamuoto ja saapa siitä vielä taskurahaakin vaivan palkaksi.

Hyödyistä huolimatta erotuomareista on krooninen pula. Niin Savonlinnassa kuin koko maassakin. Uusien tuomareiden rekrytointi on Jääkiekkoliiton agendalla kärkipäässä.

— Ensimmäisiä pelejä on ainakin Pohjois-Hämeen alueella jouduttu tuomaripulan takia perumaan. Savonlinnassa erotuomaritilanne ei ole toivoton, mutta todella huolestuttava, Karjalainen sanoo.

OKL:n lähtö Savonlinnasta tuntuu myös Savonlinnan Erotuomarikehon (SEK)  toiminnassa.

SEKin ringissä on parikymmentä tuomaria, joista viisi on B-junioreita.

— Kun B-junnuilla on pelit lauantaisin ja sunnuntaisin, niin eivät he ennätä raitapaitaa päälleen pukemaan. Siellä on kuitenkin todella lupaavia poikia tuomaritehtäviin ja heistä yritetään pitää kiinni, Karjalainen sanoo.

Kun pelit keskittyvät viikonlopuille ja lauantaipäiviä on viikossa vain yksi, niin lähiseurojen keskinäisiä otteluita on pyritty sijoittamaan ottelukalentereissa arki-iltoihin.

Erotuomareiden ajattaminen naapurikaupungeista maksaa riihikuivaa rahaa. Yhdelle SaPKon juniorijoukkueelle viikonlopputurnauksen tuomarikustannukset olivat 400 euroa vierastuomareilla, kun omilla olisi selvitty huomattavasti vähemmällä.

Yhteistyöllä tuomareita etsimään

Savonlinnassa tuomariasiaan on tartuttu tomerasti. SEK ja Juniori-SaPKo ovat ensimmäistä kertaa lähteneet yhteistyössä etsimään uusia tuomareita. Liigatuomariksi täksi kaudeksi palannut Jarno Heikkinen on Juniori-SaPKon hallituksen jäsenenä ottanut asiaa hoitaakseen.

Savonlinnassa on Heikkisen lisäksi hyviä esikuvia nuorille kiekkojuristin urasta kiinnostuneille. Mikko Silvennoinen tuomaroi Mestiksessä ja Thomas Sairanen Nuorten liigassa.

— Olen sanonut junioripelaajille, että ennemmin minä teen heistä Mestis-tason tuomareita kuin valmentajat liigapelaajia, Karjalainen virnistää.

Monia nuoria tuomarin urassa askarruttaa valmentajilta ja kentän laidalla peliä seuraavilta vanhemmilta tuleva palaute, joka pahimmassa tapauksessa on todella rajua ja asiatonta.

Karjalainen sanookin, että monelle pelaajalle siirtyminen sankarista sylkykupiksi on iso kynnys ylitettäväksi.

Salibandy otti mielenkiintoisen askeleen, kun liigavalmentajat päättivät yksissä tuumin, että he eivät pelin aikana keskustele lainkaan tuomareiden kanssa, vaan kapteeni hoitaa yhteydenpidon.

Karjalaisen mukaan idea on hyvä.

— Paljon tuomareille huutelusta on meilläkin puhuttu, mutta kun kilpailu alkaa niin syke ja tunne nousevat. Tunnetta ei tietenkään pidä tappaa, mutta itsehillintää kyllä kaivataan.

Kaksi rohkeaa tuli peruskurssille

Savonlinnassa järjestettiin maanantaina jääkiekkotuomarin peruskurssi ja paikalla oli kaksi rohkeaa: Ville Metsälä ja Tuomas Valta

15-vuotias Metsälä pelaa SaPKon C03-joukkueessa puolustajana, mutta tuomarointi kiinnostaa nuorta miestä.

— Jos jääkiekkoura ei lähde lentoon, niin tuomarina pysyy kuitenkin mukana lajissa. Eikä minua yhtään pelota, jos joku kentän laidalta huutelee.

Villellä on jo hieman kokemustakin tuomaroinnista, sillä viime keväänä hän jakoi oikeutta F-junioreiden otteluissa.

Peruskurssin käytyään Ville pääsee vanhemman tuomarin kanssa viheltämään nuorempien E-junioreiden otteluita. 

— Itseään kurssittamalla voi sitten edetä kykyjensä mukaan vaikka kuinka pitkälle, kerhokouluttaja Jarmo Karjalainen sanoo.

Peruskurssin suorittaa yhdessä illassa ja päälle on vielä sääntökoe.

— Hyvä luistelutaito, urheilullisuus, rehellisyys, puolueettomuus ja sääntötuntemus ovat asioita joita tuomareilta edellytetään, Karjalainen luettelee.

Jääkiekkotuomarin alaikäraja on 15 vuotta. Yläikärajaa ei ole.

— Olen pari kertaa yrittänyt lopettaa, mutta en halua jättää erotuomarikerhoa ja kavereita pulaan. Sunnuntainakin vihelsin kaksi junnupeliä, 65-vuotias Karjalainen naurahtaa.

Jos erotuomarin tehtävät kiinnostavat, lisätietoja saa Jarmo Karjalaiselta numerosta 0500 559513.