Let it snowcross! — Katso kuvat: Snowcrossin SM-sarjan avauskisa veti Parikkalan ravi- ja markkinakentän täyteen väkeä: "Syke on ollut kieltämättä koko ajan korkealla"

Snowcrossin SM-sarja korkattiin lauantaina onnistuneesti käyntiin Parikkalassa.

Soila Puurtinen

Let it snowcross! — Katso kuvat: Snowcrossin SM-sarjan avauskisa veti Parikkalan ravi- ja markkinakentän täyteen väkeä: "Syke on ollut kieltämättä koko ajan korkealla"

Kisastadioniksi muuttunut Parikkalan ravi- ja markkinakenttä oli tupaten täynnä katsojia, kilpailijoita sekä tietysti kelkkoja, kun snowcrossin SM-sarjan ensimmäinen osakilpailu startattiin näyttävästi lauantaina.

Laamavuori snowcross-teamin Oskari Laamanen oli kisojen avauspäivänä seuraamassa muiden tiimiläisten kisamenestystä, vaikka oma kisakoitos Pro Lite -sarjassa nähdään vasta sunnuntaina.

13-vuotias nuorukainen on omien sanojensa mukaan ottanut ensikosketuksen moottorikelkkoihin jo 3-vuotiaana.

— Ennen snowcrossia harrastin enduroa ja sitä kautta lajin pariin lopulta eksyin. Nyt alkanut kausi on kolmas varsinainen kisakausi snowcross-radoilla, kertoo Laamanen.

Soila Puurtinen

13-vuotias Oskari Laamanen (vas.) oli lauantaina katsojan roolissa, kun hänen sarjansa Pro Lite ajetaan vasta sunnuntaina. Pro-sarjassa ajava Jere Tynkkynen oli puolestaan tulessa heti avauspäivänä.

Snowcrossin suosio on Laamasen mielestä kasvanut nuorten keskuudessa ja alle kymmenen osallistujan kisoja on enää harvoin.

Lajiharjoittelun lisäksi Laamasen treeniohjelmaan kuuluu fysiikkatreenejä sekä jääkiekkoa. Menestystä savonlinnalaiselle on niin ikään ehtinyt tulemaan, sillä heti ensimmäisenä kisakautena napsahti kolmas sija Iisalmen sprintissä ja viime vuonna palkintopallille noustiin muun muassa Torniossa ja Tahkolla.

— Viime talvena nivelen alle tullut murtuma haittasi jonkun verran kisaamista, mutta tällä kaudella on selvitty pelkällä nilkan venähdyksellä, kertoo Laamanen.

Vammoilta on syytä välttyä jatkossakin, sillä SM-kisojen lisäksi edessä on vielä useita startteja ennen kauden päättymistä.

— Huomiselta odotan tiukkaa kisaa. Katsotaan kuka tällä kertaa on paras, Laamanen sanoo hymyillen.

Moottoriurheilu on kuulunut Veera Virtasen elämään polvenkorkuisesta lähtien

Team Loukkoa edustava Veera Virtanen on yksi Parikkalan SM-osakilpailun seitsemästä naiskisaajasta.

Turusta kotoisin oleva ja nykyisin Rovaniemellä asuva ravintolapäällikkö tutustui snowcrossiin vasta viime talvena. Moottoriurheilu on kuitenkin kuulunut elämään polvenkorkuisesta lähtien.

— Lapsena aloitin kartingilla ja hieman vanhempana ajauduin enduron pariin. Tämä on siis ihan luonnollinen jatkumo, Virtanen naurahtaa.

Soila Puurtinen

Rovaniemeläinen Veera Virtanen oli yksi seitsemästä naiskisaajasta Parikkalassa.

Erityisesti Virtasta kiehtoo snowcrossin kisafiilis, jollaista enduroradalla ei saanut kokea.

— Endurossa sitä on ihan yksin metsän keskellä. Tunnelma ja kilpailuvietti nousee huippuunsa, kun kelkkoja on snowcross-radalla koko ajan ympärillä, sanoo Virtanen.

SM-koitokseen valmistautumisen Virtanen aloitti viime keväänä, jolloin treenejä vedettiin lähes päivittäin ja painoa pudotettiin 13 kiloa.

Ikänsä puolesta 30 -vuotias Virtanen on SM-sarjan vanhimpia naiskuljettajia. Sunnuntain kisaan Virtanen lähtee tavoittelemaan palkintosijaa.

— Ennen kaikkea tavoitteena olisi kuitenkin saada ehjä ja hyvä kisa, parantaa omaa tekemistä sekä pysyä kelkan kyydissä, hän sanoo.

"Talkootöitä on paiskittu pikkutunneille"

Kisojen pääjärjestäjän Kärkikuntien Moottorikelkkakerhon puheenjohtaja Aki Makkosen yöunet olivat kuluneella viikolla jääneet vähäisiksi.

— Syke on ollut kieltämättä koko ajan korkealla, talkootöitä on paiskittu pikkutunneille ja jännityskin on vatsanpohjaa vääntänyt, mutta nyt uskalletaan jo vähän rentoutua, nauraa Makkonen.

Viime vuonna kelkkakerholaiset saivat esimakua kisajärjestäjänä toimimisesta snowcrossin kansallisissa kisoissa. Makkosen mukaan kuluvan viikonlopun SM-karkelot painivat kuitenkin täysin omassa sarjassaan. Vapaaehtoisia talkoolaisia oli lauantaina työn touhussa kuutisenkymmentä.

—Kansallisissa kisoissa osallistujia oli 40, mutta nyt pelkästään lauantaina kilpailee 100 kuljettajaa. Yleisöä odotetaan myös huomattavasti enemmän. Tavoitteena meillä oli, että kisapaikalla tapahtumaa kävisi seuraamassa vajaa parituhatta katsojaa, Makkonen sanoo.

Soila Puurtinen

Vaikka keliolosuhteet lämpötilan vuoksi olivat lauantaina hieman haasteelliset, on lunta kuitenkin tänä talvena riittänyt hyvin radan rakentamiseen. Makkosen mukaan kisapaikalle on ajettu lunta noin 8000 kuutiota.

— Toisaalta katsojien kannalta leuto sää on huomattavasti miellyttävämpi kuin paukkupakkaset. Todennäköisesti kovin kisaryntäys on illalla ja sunnuntaina pro-luokkien starttien aikaan, toteaa Makkonen.

Soila Puurtinen

Punkaharjulainen Jere Tynkkynen oli lauantaina hyvässä iskussa Pro-luokassa.

Kisat jatkuvat sunnuntaina kello 9.30 alkaen.