Ruska-Rastit oikeaa perhejuhlaa — Aaro Asikaiselle toinen perättäinen voitto, Henna Höglund suunnisti naisten kärkeen

Rantasalmella tänä vuonna järjestetyt Ruska-Rastit olivat jälleen Aaro Asikaisen hallinnassa.

Soila Puurtinen

Aaro Asikainen juhli Ruska-Rastien voittoa tänäkin vuonna.
Aaro Asikainen juhli Ruska-Rastien voittoa tänäkin vuonna.

Elokuussa Savonlinnaan muuttanut pariskunta Aaro Asikainen ja Henna Höglund juhlivat Rantasalmella lauantaina Ruska-Rastien pääsarjojen voittoja.

Asikainen voitti H21A-sarjan 13 sekunnin erolla Mikkelin Juha Hyyryläiseen. Höglund oli D21A-sarjassa kolme ja puoli minuuttia nopeampi kuin toiseksi tullut Nokian Niina Taimisto.

Muutenkin Ruska-Rastit olivat perhekuntien juhlaa. Useassa sarjassa saman perheen jäsenet sijoittuivat omissa sarjoissaan palkintosijoille.

Ratamestareille kiitosta

Ratamestarit Matti Huuhka ja Antti Turkki saivat kosolti kiitosta suunnistajilta.

Harjupirtin hienoon maastoon oli vedetty vauhdikkaat ja monipuoliset radat, jotka antoivat aurinkoisessa säässä suunnistusnautintoa runsain mitoin.

Miesten jännittävä kilpailu 6,4 kilometrin radalla ratkesi loppumatkalla.
Kartanvaihdossa neljän kilometrin kohdalla Hyyryläinen johti Asikaista kahdella sekunnilla. Loppurasteilla Asikainen käänsi kilpailun hyväkseen venyttäen eron Hyyryläiseen 13 sekuntiin.

Kärkikaksikko oli omassa luokassaan. Kolmanneksi sijoittunut Mikkelin Olli-Jussi Korpinen jäi 4.52 minuuttia voittajalle.

Asikainen tyytyväinen suoritukseensa

Toisen peräkkäisen Ruska-Rastien voiton ottanut Asikainen myhäili maalissa tyytyväisenä.

— Parin viikon syysflunssan jälkeen lähdin hieman epävarmana kunnostani matkaan. Suunnistus kuitenkin sujui yllättävän hyvin. Yhden noin 15 sekunnin virheen tein, muuten meni tosi hyvin, Asikainen sanoi.

Maajoukkuetasolla useita vuosia suunnistaneen Asikaisen ajatus oli keväällä vielä tulevissa MM-kisoissa. Kesällä tilanne muuttui ja nyt on menossa uusi elämänvaihe.

— Alkukesällä kahden kuukauden sairastelujakso vei kunnon pohjalukemiin. Ei tullut enää motivaatiota lähteä rakentamaan kuntoa uudelleen ja tein huippu-urheilun suhteen lopettamispäätöksen.

— Päivääkään en ratkaisua ole katunut. On ollut älyttömän hyvä fiilis viettää perhe-elämää ja urheilla työn ohella sopivasti omaksi iloksi. Kilpailuvietti toki on tallella. Kun on lapsesta asti tottunut kisoissa käymään, niin varmaan se jatkuu hamaan asti, Asikainen kertoi.

10-vuotiaana ekaa kertaa Ruska-Rasteilla

Henna Höglund jäi vuosi sitten voitosta puoli minuuttia. Rantasalmella Höglund kiersi 4,1 kilometrin radan muihin naisiin nähden ylivoimaista vauhtia.

— Tykkäsin radasta. Kiersin aika paljon polkuja pitkin pahimpia mäkiä välttäen. Oli tosi kiva suunnistaa ja tuli hyvä suoritus kaikkinensa.

— 10-vuotiaana Ruska-Rastit oli elämäni ensimmäinen suunnistuskisa ja huuma iski heti. Joka vuosi sen jälkeen olen yrittänyt Ruska-Rasteille tulla. Jokunen vuosi on jäänyt väliin, mutta aika monta kertaa näitä ruskan riemuja olen päässyt kokemaan, Savonlinnassa Metsäkeskuksella työskentelevä Höglund totesi.

Soila Puurtinen

18580885.jpg

Vetää melkein vertoja Jukolalle

Toiseksi naisten sarjassa suunnistanut, Nokialta asti Rantasalmelle tullut Niina Taimisto on Höglundin luokka- ja kämppäkaveri Hankasalmen suunnistuslukiosta.

— Ruska-Rasteista kuulin silloin aikanaan paljon kiehtovia juttuja. Ajattelin, että joskus on se itsekin koettava. Ja onhan tämä tunnelmaltaan todella hieno tapahtuma. Vetää melkeinpä vertoja Jukolaan ja venlojen viestiin, Taimisto ihasteli.

Haastava, mutta kiva maasto

Nuorimmissa tytöissä Savonlinnan Ella Kaiponen oli nopein D12-sarjassa.

— Maasto oli aika haastava. Radalla oli paljon reitinvalintoja ja aina rastilla piti miettiä, mitä kautta menee seuraavalle rastille. Yhtä rastia piti vähän etsiä, mutta sekin löytyi hyvin, Kaiponen totesi.

Savonlinnan Siiri Lindholm voitti D10RR-sarjan.

— Oli kiva maasto, kun ei ollut risuja eikä tiheikköjä haittaamassa. Suunnistus on kivaa, mutta harrastan myös yleisurheilua, hiihtoa ja haitarinsoittoa, Lindholm kertoi.

Savonlinna kuntakisan kärkeen

- Ruska-Rastien kuntien välisessä kilpailussa edellisen 5-vuotisjakson voittanut Savonlinna otti heti ensimmäisen kiinnityksen uuteen kiertopalkintoon.
- Savonlinna kokosi 79 pistettä. Kitee sai 63 pistettä ja Sulkava 60 pistettä.
- Ensi vuoden Ruska-Rastien järjestäjä Kerimäki oli Rantasalmella neljäs 54 pisteellä.
- Isäntäkunta Rantasalmi oli viides 41 pistettä, Enonkoski kuudes 34 pistettä, Parikkala seitsemäs 20 pistettä, Juva kahdeksas 18 pistettä ja Punkaharju yhdeksäs 11 pistettä.