Saimaan maakuntaviesti sai oivallisen startin — "Jäi sellainen hype, että uudistus kannatti tehdä"

Suur-Savon ja Etelä-Karjalan yhteinen viesti kaipaa ainoastaan pientä hienosäätöä. Harrasteviestin tulevaisuutta sen sijaan on syytä miettiä huolella.

Soila Puurtinen

Saimaan maakuntaviesti hiihdettiin ensimmäisen kerran Savonlinnassa Tanhuvaaran Urheiluopistolla. Ensi talvena viestiä viedään Imatralla.

Suur-Savon Hiihdon hallituksen jäsen Markku Kaipainen oli suu messingillä viikko sitten Savonlinnassa pidetyn ensimmäisen Saimaan maakuntaviestin jälkilöylyissä.

— Erittäin positiivisella mielellä olin sunnuntain jälkeen. Kaiken kruunasi onnistunut ja tiukka kilpailu, ja hiihtäjätkin näyttivät olleen jopa liekeissä. Kiva oli kuulla 80-luvulta asti maakuntaviestiä seuranneiden kommentteja siitä, että nyt ollaan palaamassa niihin tunnelmiin mitä viestissä on joskus aiemmin koettu.

Itsellekin jäi sellainen hype, että uudistus kannatti tehdä. — Markku Kaipainen

Juvalaiselle hiihtomiehelle Suur-Savon ja Etelä-Karjalan yhteisen viestin onnistuminen oli siinäkin mielessä tärkeää, että hän oli yksi Saimaan maakuntaviestin pääarkkitehdeista.

— Viesti on nyt testattu ja malli toimivaksi havaittu, joten nyt ei enää tarvitse miettiä miten jatkossa edetään. Hyvä värinä jäi päälle ja ensi vuonna Imatran kisajärjestäjien on hyvä lähteä tekemään vieläkin sykähdyttävämpää tapahtumaa. Itsellekin jäi sellainen hype, että uudistus kannatti tehdä.

Minimaakuntaviesti hiihdettiin varsinaisen viestin kanssa yhtä aikaa ja sekin miellytti Kaipaista.

— Nuorten mukaantulo oli positiivinen sykäys ja aktivoi toivottavasti juniorityötä seuroissa ja kunnissa.

Kaipainen ei kuullut viestin aikana yhtään miinusmerkkistä kommenttia. Vaikka muutostoiveitakaan ei esitetty, ei se Kaipaisen mukaan tarkoita sitä, etteikö asioita voitaisi tehdä toisin.

— Ei tätä tapahtumaa nyt ole naulattu tähän muottiin, vaan hienosäätöä tehdään. Joitakin asioita on tarkoitus perata läpi ja yksi on haastesarjan rooli. Löytyisikö siihen joku hyvä sapluuna.

Saimaan maakuntaviestiin osallistui 24 joukkuetta. Kaipaisen mukaan yhdelle joukkueelle olisi vielä numerolappu löytynyt, joten järjestäjien arvio osanottajamäärästä osui kohdalleen.

Kilpailunjohtaja Sami Piisilää askarrutti ennen kisaa sääntöjen vapaamuotoisuus.

— Järjestäjien ajatuksena oli tietenkin se, että saataisiin mahdollisimman paljon joukkueita mukaan, mutta tulkinnoille jäi liian paljon tilaa.

Huoli oli kuitenkin turha, sillä Piisilän puhelin pirahti kisan aattona ainoastaan kerran koskien hiihtäjän osanotto-oikeutta.

— Siitäkin päästiin sopuun. Mielestäni sääntöjä pitäisi kuitenkin jatkossa tarkentaa.

Tanhuvaaran Urheiluopisto oli historiallisen viestin näyttämönä ja Piisilän mukaan kisapaikka toimi hyvin.

— Työtähän se vaatii, kun esimerkiksi tulospalvelulle ja äänentoistolle ei ole valmiita paikkoja. Kaikki kuitenkin meni hyvin.

Piisilä on Kaipaisen kanssa samoilla linjoilla ainoastaan kolme joukkuetta vetäneen harrasteviestin suhteen.

— Se jäi tyngäksi eikä sen järjestämisessä tuollaisenaan ole mitään virkaa.

Piisilän mukaan mallia voitaisiin hakea yleisurheilun puolelta.

— Joku Kunniakierros-tyyppinen ratkaisu voisi olla hyvä. Kerättäisiin varoja vaikka juniorityöhön, Piisilä ideoi.

Järjestelyvastuun kantoi Savonlinnan Hiihtoseura. Hiihtojaoston puheenjohtaja Janne Kaiposen mukaan hän ei saanut positiivista eikä negatiivista palautetta.

— Silloinhan se varmaan tarkoittaa sitä, että järjestelyt onnistuivat. Positiivista kun ei tule muutenkaan, mutta negatiivista kyllä, Kaiponen heitti nauraen.

Tanhuvaaralle Kaiponen antoi hyvän arvosanan.

— Kilpailupaikka oli loistava. Stadionalue toimi hyvin ja hiihtäjät olivat pientä metsäosuutta lukuunottamatta koko ajan katsojien nähtävissä. Kaikki oheistoiminnot suksien voitelualueineen olivat myös kohdallaan.

Radan matala profiili ja sitä kautta helppous askarrutti etukäteen.

— Tulivathan nuo erot helpommallakin ladulla, Kaiponen muistutti.