Professori Jan-Mikael Järvinen on yksi syy miksi Tappara on noussut tukalasta asemasta taistelemaan Suomen lätkämestaruudesta

Tampereen Tappara on kuudetta kertaa peräkkäin jääkiekkoliigan finaaleissa. Saldona on kaksi kultaa ja kolme hopeaa. Järvinen on ollut mukana jokaisella kerralla.

Miikka Jääskeläinen

Tampereen Tapparan Jan-Mikael Järvinen on yksi niistä jääkiekkoilijoista, jotka ovat nousseet huipulle Mestiksen kautta.
Tampereen Tapparan Jan-Mikael Järvinen on yksi niistä jääkiekkoilijoista, jotka ovat nousseet huipulle Mestiksen kautta.

Jääkiekon Kanada-maljasta kehkeytyi sittenkin kunnon taistelu.

Oulun Kärpät voitti finaalisarjan kolme ensimmäistä ottelua ja näytti marssivan harvinaisen helppoon Suomen mestaruuteen. Kahtena edellisenä keväänä mestaruuspokaalia saunottanut Tampereen Tappara heräsi kuitenkin viimeisellä mahdollisella hetkellä ja on ottanut nyt kaksi voittoa peräkkäin.

Torstaina Kärpillä on edelleen voitolla mahdollisuus päästä aloittamaan aikainen vappu, mutta täpötäydessä Tampereen Hakametsässä voittaminen ei tule olemaan helppoa kun Tappara on saanut voittavan vaihteen päälle.

On hyvin mahdollista, että mestaruus ratkeaa vasta lauantaina seitsemännessä ottelussa Oulun Raksilassa.

Yksi kirvesrintojen nousun arkkitehdeistä on ollut Jan-Mikael Järvinen. Tiistaina Järvinen syötti kaksi Jukka Peltolan osumaa ja sai aiheelliset kehut.

— Molemmissa osumissa nelinelonen [Järvinen] heitti semmoiset syötöt, että oli hyvä laittaa, kirvesrintojen kapteeni kertasi.

Varsinkin ottelun voittomaali oli millintarkkaa työtä. Lättysyöttö putosi kaksi yhtä vastaan hyökkäyksessä Peltolan lapaan ja suora laukaus painui vastustamattomasti Jussi Rynnäksen selän taakse.

Professorin tietokone oli salamannopeasti laskenut koordinaatit, joilla syöttö Peltolan parhaiten tavoitti. Hidastuksen perusteella näytti jopa siltä, että Peltola osui vielä ilmassa leijuvaan kiekkoon.

— No vähän jännäksi se meni. Syöttö oli muutaman sentin liian korkea, mutta onneksi ”Jugilla” oli riittävän iso lapa, Järvinen naureskeli keskiviikkona lounasta kotisohvalla sulatellessaan.

Järvinen on hiljattain saanut Tapparan kopissa ”Proffa”-lempinimen.

— En muista kuka sen keksi. Jossain vaiheessa sitä alkoi kuulua ja se jäi elämään. Tuollaiset tuovat positiivista huumoria. Aina ei pidä näitä hommia ottaa liian vakavasti, myös ”Miksana” tunnettu taituri sanoo.

Vaikka Tappara elintärkeän 4—5-voiton Raksilasta tiistaina hakikin, ei sentteri myönnä manselaisten saaneen henkistä niskalenkkiä oululaisista.

— Edelleen olemme hyviä haastajia. Kärpillä on kuitenkin etulyöntiasema.

Hän ei kiistä, etteikö voitto olisi tuonut tietynlaista uskoa jatkoon.

— Peli oli melkoista tunteiden vuoristorataa katsojille ja pelaajille. Se oli myös hyvä muistutus meille, ettei työnteko voi loppua missään vaiheessa. Ei edes neljän maalin johdossa.

Tappara johti ottelu jo 0—4, mutta päätöserässä Kärpät nousi tasoihin, kunnes Järvinen ja Peltola iskivät tuloksekkaasti.

Tapparan pelaajat kokoontuivat välipäivän aamuna jäähallille kroppaansa virittelemään. Joku kävi jäällä, joku lenkillä, joku puntilla ja joku jumppaili edellisillan jäykkyyksiä pois.

— Aika simppeliä elämää välipäivinä vietetään. Hallilta mennään syömään ja sitten jokainen viettää iltaa haluamallaan tavalla. Joku katsoo leffaa ja joku haravoi pihaa.

Pudotuspelien tiiviissä rytmissä jääkiekko on tietenkin pääosassa, mutta Järvisen mielestä välipäivinä olisi hyvä olla muutakin ajateltavaa.

— On iso juttu, etteivät pelit olisi koko ajan mielessä. Pelipäivinä ottelu on kuitenkin pääosassa heti aamusta lähtien.

Tappara on kuudetta kertaa peräkkäin jääkiekkoliigan finaaleissa. Saldona on kaksi kultaa ja kolme hopeaa. Järvinen on ollut mukana jokaisella kerralla.

Menestyksestä huolimatta tai kenties siitä johtuen kirvesrintojen peliä on kritisoitu tylsäksi ja varovaiseksi, vaikka joukkueen materiaali antaisi mahdollisuuden rohkeampaankin pelaamiseen.

— Aika moni joukkue pelaa liigassa samalla systeemillä. Varmaan se alkaa muita ärsyttämään, jos joku pärjää koko ajan. Vähän siinä on mediankin luomaa juttua, joka sitten on tarttunut lajin seuraajiin. Tuskin se meidän kannattajia kauheasti haittaa, jos näin pelaamalla voitamme, Järvinen virnistää.

Mies itse kuuluu kaukalon viihdyttäviin persooniin huikeilla syötöillään, joita finaaleissakin on nähty.

Runkosarjan alussa ”Miksa” haki vielä parasta virettään, sillä kesällä tehty lonkkaleikkaus hankaloitti kauteen valmistautumista.

30-vuotiaalla pelimiehellä on Tapparan kanssa sopimus ensi kaudeksi, mutta huhuissa Ilveksen kasvattia ollaan viemässä ulkomaillekin.

— Minulla on Tapparassa hyvä olla, joten miksi vaivaisin päätäni ajattelemalla muita juttuja. Fokus on täysin finaaleissa.

Järvinen pelasi SaPKossa kausilla 2008—11 ja seuraa edelleen pässipaitojen edesottamuksia.

— Kaksi hienoa kautta on takana, vaikka tällä kaudella ei ihan edelliskauden lentoon päässetkään. Vahvaa tekemistä kuitenkin Savonlinnassa, Järvinen kehuu.

Tappara—Kärpät, Liigan kuudes finaali torstaina klo 18.30. Otteluvoitot Kärpille 3—2. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Uusimmat uutiset