Uukuniemeläisen Tomi Karhisen haaveena on tienata videopelaamisella

Karhinen sai toukokuussa sopimuksen Porin Ässien Overwatch-joukkueeseen. Overwatch-pelissä liikkuu tätä nykyä suuret rahat.

Timo Seppäläinen

Karhinen sai toukokuussa sopimuksen Porin Ässien Overwatch-joukkueeseen. Overwatch-pelissä liikkuu tätä nykyä suuret rahat.

Värikkäässä ja futuristisessa maisemassa käy vilinä ja räiske. Tottumattoman silmän voi olla jopa vaikea hahmottaa ruudun tapahtumia. Erilaiset hahmot näyttävät taistelevan toisiaan vastaan tiimeissä.

Kyse on räjähdysmäisen suosion saavuttaneesta kilpailullisesta tietokonepelistä nimeltä Overwatch. Kyseisen pelin turnauksissa liikkuu kansainvälisesti suuret rahat, ja Suomessakin pelillä on mahdollisuus tienata. Yksi ammattilaiseksi pyrkivistä on uukuniemeläinen ylioppilas Tomi Karhinen, joka teki toukokuussa sopimuksen Porin Ässien organisaation Overwatch-jaoston kanssa. SM-kisojen karsinnoissa joukkue sijoittautui neljänneksi, ja finaalipaikka jäi harmittavan lähelle.

Ässien lisäksi tunnetuista urheiluorganisaatioista HIFK on laajentanut elektronisen urheilun pariin. Amerikassa Overwatchiin puuhataan puolestaan NHL:n kaltaista liigaa, jossa eri kaupunkien joukkueet kilpailisivat toisiaan vastaan.

Karhinen on aina ollut kilpailullinen. Nuorimpana veljesnelikosta hänellä on ollut valtava näyttämisen halu: jos Karhinen johonkin ryhtyi, hänen tuli olla aina todella hyvä. Pelaamisessa hän on aina ollut erinomainen.

Ensimmäiset kosketukset pelaamiseen 19-vuotias Karhinen sai Playstationin Spyro-peleistä. Myöhemmin hän löysi verkkoroolipeli World of Warcraftin ja ehkä elektronisen urheilun kruununjalokivi Counter Striken.

Counter Strikeä hän pelasikin vuosien ajan, ja se kylvi hänen mieleensä ajatuksen siemenen ammattilaisuudesta.

– Pohdin, että olisi kiva elättää itsensä pelaamalla.

Counter Strike kuitenkin alkoi kyllästyttämään nuorta miestä, eikä sopivaa ammattitiimiäkään tuntunut löytyvän. Karhinen toivoikin löytävänsä uuden, hänelle kiinnostavamman pelin. Pian hän löysi Overwatchin.

Toistaiseksi Karhinen on ajoittanut pelaamisen iltaan, eikä ongelmia lukio-opiskelun, sosiaalisen elämän ja pelaamisen yhdistämisestä tullut. Aikaa treenaamiseen menee kuitenkin vähintään kolme tuntia päivässä.

– Lisäksi käyn salilla päivisin. E-urheilussa on tärkeää olla hyvässä kunnossa. Kun fyysinen kunto on hyvä, myös ajatus toimii paremmin.

Overwatchissa ajatuksen tuleekin toimia. Joukkueen kesken pitää pystyä nopeisiin päätöksiin ja ongelmanratkaisuun. Hyökkäyskuvioiden tulee olla niin selviä, että jokainen tietää kuinka kentällä toimia. Turnaukset voivat kestää aamusta iltaan.

Jokaisella pelaajalla on oma roolinsa joukkueessa, vähän niin kuin pallopelien pelipaikat. Karhinen pelaa ”tankkia”, jonka roolina on suojella muita joukkueen jäseniä. Hiukan kentästä ja pelimuodosta riippuen Karhisen hahmo voi vaihdella, mutta tankki hän on pääasiassa aina.

Tehtävänä pelissä voi olla muun muassa vallata toisen joukkueen puolustama alue.

Karhinen on aina saanut tukea vanhemmilta, veljiltään ja kavereiltaan unelmiensa tavoitteluun.

Jos peliura ei jostain syystä kuitenkaan käynnistyisi, haki Karhinen Lappeenrannan ja Oulun teknillisiin korkeakouluihin. Lisäksi hänestä saattaa tulla ensimmäinen e-urheilija joka pääsee suorittamaan asepalveluksensa armeijan urheiluakatemiassa. Kesällä Karhinen myy lörtsyjä Savonlinnan torilla.

Tulevaisuuden haave on kuitenkin selvä:

– Tavoitteena on olla Suomen paras Overwatch-pelaaja.

Jesse Kuparinen

Markus Kuokkanen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.