Jääurheilulla olosuhteet kunnossa, seuraavana vuorossa jalkapallo — Jalkapallohallin suunnittelu Tanhuvaaraan etenee

Seuraillassa syntyi idea monilajiliikuntakerhon aloittamisesta ensi syksynä. Tarkoitus on saada kasaan esimerkiksi viiden seuran ryhmä, jotka vuorollaan vetäisivät harjoitukset alakouluikäisille lapsille. Näin lapset voisivat tutustua eri lajeihin helposti.

Tuija Pauhu

Junioripäällikkö Joni Kotilainen on ollut tyytyväinen Juniori-SaPKon järjestämän Leijona-kiekkokoulun saamaan suosioon.

Savonlinnalaiset urheiluseurat jatkoivat hyvää vauhtia perinteeksi muodostuvia seurailtoja tutustumalla Talvisalon upouuteen harjoitusjäähalliin. Seurailtaa isännöivät Juniori-SaPKo sekä Savonlinnan Taitoluistelijat esitellen aktiivista toimintaansa.

Maanantai-ilta osoitti, että kummallakin jäähallilla on käyttäjiä. Päähallissa jäällä oli yhtä aikaa kymmeniä tenavia vanhempineen Leijona-kiekkokoulussa. Harjoitushallin puolella taitoluistelijat hioivat piruettejaan.

Kun seurailtaväki poistui Talvisalosta iltayhdeksältä, oli jäällä vielä kokeneempien pelimiesten harrastekiekkoporukka päättelemässä vuoroaan. Voidaan sanoa, että hallien käyttäjäkunta ulottui ainakin maanantai-iltana lähes vauvasta vaariin.

Harjoitushalliin ollaan tyytyväisiä

Lokakuun alussa avattuun harjoitushalliin ollaan oltu tyytyväisiä. Junioripäällikkö Joni Kotilaisen mukaan harjoitushallin päädyssä olevalle toisen kerroksen tasanteelle rakennetaan vielä yhteinen tila sekä jääkiekkoilijoiden että taitoluistelijoiden käyttöön. Kevytrakenteisten väliseinien sisään tulee punttisali sekä hyppyharjoittelupaikka peileineen.

Tällä hetkellä harjoitushallin jäätä hoidetaan jo parhaat päivänsä nähneellä vuokrakoneella, mutta lähitulevaisuudessa Talvisaloon hankitaan uudempi, vähän käytetty jäänhoitokone.

Kun olosuhteet jääurheilun harrastajille on saatu kuntoon, käännetään katseita jalkapallon suuntaan. Kaupungin vapaa-aikapäällikkö Simo Räty päivitti jalkapallohallin tilannetta.

Alunperin hallia suunniteltiin Talvisaloon, mutta harjoitusjäähallin teon yhteydessä todettiin maapohjan olevan sen verran haastava ja kustannuksia kasvattava, että hallille etsittiin uusi paikka.

Tällä hetkellä hallin sijoituspaikka on Tanhuvaaran urheiluopisto ja selvitystyö on käynnissä.

— Jalkapalloväen 40-vuotinen haave jalkapallohallista on etenemässä, Räty sanoi.

Halli suunniteltava huolella

Pöydällä on vielä vaihtoehtoja purettavasta ja koottavasta hallista kiinteään rakennukseen. Räty on tutustunut erilaisiin halleihin naapurikunnissa ja pääkaupunkiseudulla.

— Hallia ei pidä tehdä hinnalla millä hyvänsä. Sen kanssa pitää pystyä elämään vähintään seuraavat viisitoista vuotta, Räty muistuttaa.

Muualta saadut kokemukset ovat tuoneet hallia valmisteleville tärkeää tietoa.

— Lumikuorma on monessa paikassa ollut iso ongelma ja on ollut jopa riski, että paineilmahalli tulee lumen painosta käyttäjien niskaan.

Rädyn mukaan riskeistä päästään eroon, jos halli pidetään niin lämpimänä, että lumi tulee itsestään hallin katolta alas. Toisessa vaakakupissa painaa siinä vaiheessa se, että kustannukset lämmityksestä saattavat nousta korkeiksi, mikä taas nostaa hallin tuntivuokran hintaa.

Esimerkiksi Imatralla tuntitaksa on 230 euroa ja se on karkoittanut käyttäjiä. Sen vuoksi halli on ollut muutaman päivän viikossa kiinni.

Rädyn mukaan jalkapallohallia viedään Savonlinnassa eteenpäin sillä ajatuksella, että kustannukset pysyvät kurissa ja seurat pystyvät sitä järkevästi käyttämään.

— Jos teemme hallin, jota ei ole varaa käyttää, niin silloin se jää monumentiksi. Sen vuoksi erilaisia ja erikokoisia vaihtoehtoja on hyvä suunnitella ja miettiä tässä vaiheessa tarkasti, Räty sanoo.

Tuija Pauhu

Savonlinnan Taitoluistelijoiden puheenjohtaja Sirpa Nokelainen esitteli seuran toimintaa Talvisalon harjoitusjäähallissa seurailtaan osallistuneille.

Sporttikirppari ensi elokuussa

Seuraillan päätteeksi ryhmätöinä haettiin uusia ideoita kimppakyyteihin, sporttikirppariin sekä yhteisvalmennukseen.

Sporttikirppari päätettiin järjestää ensi elokuussa Kyrönniemellä pidettävän sporttisirkuksen yhteydessä.

— Tarkoituksena on myydä kaikenlaista liikuntavälineistöä seurojen esittelypisteillä ja tuotto menee kullekin seuralle, selvensi seuraillan toinen vetäjä, Etelä-Savon Liikunnan puheenjohtaja Mari Makkonen.

Keväällä pyritään järjestämään valmennusiltoja eri teemoilla, joista seurat voivat tulla hakemaan tietoa lajista riippumatta.

Usean lajin yhteinen liikuntakerho

Makkosen mielestä paras innovaatio syntyi illan päätteeksi parkkipaikalla, tähtitaivaan alla.

— SaVolin Anna Kutvosen ja Taina Lahtelan sekä SaTun Sirpa Nokelaisen kanssa jutellessamme tuli idea monilajiliikuntakerhon aloittamisesta ensi syksynä. Tarkoitus on saada kasaan esimerkiksi viiden seuran ryhmä, jotka vuorollaan vetäisivät harjoitukset alakouluikäisille lapsille. Näin lapset voisivat tutustua eri lajeihin helposti.

Makkosen mukaan asiassa on tarkoitus lähteä liikkeelle yhdellä ryhmällä, mutta jos innostusta on enemmän, niin mikään ei estä useamman ryhmän perustamista.

EsLin seurakehittäjä Kalle Husso kannusti hakemaan seuratukea.

— Moni seura Savonlinnassakin on saanut seuratuella toimintaansa uutta potkua, Husso muistutti.

Tammikuussa urheiluseurat kokoontuvat Punkaharjun Urheilijoiden kutsumana. Illan teemana on urheilupsykologia.