Mestis-kauden yllättävä päätös jättää paljon jälkipyykkiä — "Pudotuspelien tuotot ovat monelle seuralle todella tärkeä tulonlähde"

SaPKon joukkueenjohtajan Pekka Lindénin mukaan esimerkiksi pelaajien palkanmaksuun liittyy monia ratkaistavia kysymyksiä.

Soila Puurtinen

Talvisalon jäällä ei pelata enää tällä kaudella liiton alaisissa sarjoissa.
Talvisalon jäällä ei pelata enää tällä kaudella liiton alaisissa sarjoissa.

Jääkiekkoliiton hallitus päätti torstaina, että kaikkien sen alaisten sarjojen toiminta päättyy tältä kaudelta. Päätös astui voimaan välittömästi.

Näin ollen Mestis-kausi päättyi runkosarjaan, ja pudotuspelit sekä karsinnat jäävät pelaamatta.

Neljänneksi sarjataulukossa sijoittuneen SaPKon joukkueenjohtajan Pekka Lindénin mukaan edessä on paljon selvitettäviä asioita. Pelien peruuntuminen ennen kauden huipennusta tulee aiheuttamaan ison loven monen seuran talouteen.

– Pudotuspelien tuotot ovat monelle seuralle todella tärkeä tulonlähde.

Lindénin mukaan pelaajien palkanmaksuun liittyy monia ratkaistavia kysymyksiä.

– Sarjan keskeyttäminen ei johdu seuroista eikä pelaajista, joten kuka maksaa loppukauden palkat? Osalla meidän pelaajista on palkkasopimus maaliskuun loppuun ja osa pelaa pelikohtaisilla sopimuksilla.

Katseita on kuitenkin käännettävä jo ensi kauteen.

– Uutta joukkuetta on tässä toisella kädellä rakennettava kun toinen käsi ratkoo akuutteja pulmia. Tiedotamme asioista kunhan pahin hässäkkä tässä laantuu. Monelle sukupolvelle tämä on iso juttu ja voi olla, että pahimmat jutut on vielä näkemättä.

Liiton päätös tarkoittaa, että jäljellä olevat pelit perutaan kaikilla sarjatasoilla. Päätöksen vaikutuksista kauden 2019–20 sijoituksiin ja kauden 2020–21 sarjapaikkoihin tiedotetaan kootusti kevään aikana.

SM-liiga pelaa runkosarjan viimeiset ottelut ilman yleisöä, jonka lisäksi pudotuspelit eivät käynnisty ainakaan vielä ensi viikolla 16.3–22.3.

Sarjatoiminnan ohella koronaviruksella on vaikutuksia myös maajoukkuetoimintaan. Suomeen huhtikuuksi suunnitellut alle 17-vuotiaiden viiden maan turnaus Raumalla ja alle 16-vuotiaiden neljän maan turnaus Eurajoella perutaan.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF perui aikaisemmin naisten MM-kisat mutta ei ole vielä antanut virallista ilmoitusta alle 18-vuotiaiden ja miesten MM-kisojen kohtalosta. Tshekki sen sijaan on ilmoittanut tänään, että huhtikuussa maajoukkuekalenterissa oleva Tshekin alle 20-vuotiaiden neljän maan turnaus on peruttu.

Päätökset A-maajoukkueen kevään MM-leirityksestä ja otteluista tehdään lähipäivinä yhdessä muiden Euro Hockey Tourin ja Euro Hockey Challenge -maiden kanssa.