Talvisalon taikuri on ollut ilmiliekeissä Mestiksessä

SaPKo-hyökkääjä Teemu Lepauksella on taito ja halu viihdyttää.

Tuija Pauhu

Teemu Lepaus on tällä hetkellä yksi Mestiksen tulikuumista pelaajista.

Taikuri, taiteilija, hauskuttaja, iso persoona, kiekkovirtuoosi.
Siinä muutamia määritelmiä SaPKo-hyökkääjä Teemu Lepauksesta.
Maalivahti Juhana Aho sanoo seuran nettisivun videossa, että pässipaitojen numero 75 on seuraamisen arvoinen pelaaja, sillä koskaan ei voi tietää mitä kaukalossa tulee tapahtumaan.
Junnuvuosien pelikaveri Saku Tuominen taas sanoi, että Lepauksesta riittäisi hienoja tarinoita, mutta niitä ei viitsi lehteen laittaa.
Mutta minkälaisena ihmisenä ja jääkiekkoilijana Tampereen Ilveksen 23-vuotias kasvatti pitää itseään.
— Ihmisenä hyväntuulinen, huumorintajuinen ja rento jätkä. Kiekkoilijana taiteilijasielu, joka tykkää toteuttaa itseään jäällä pelaamalla luovasti, hän sanoo ja allekirjoittaa myös alussa luetellut väittämät.

Lepaus on ollut Mestiksen alkukierroksilla suorastaan maaginen. Kultakypärä on taituroinut kahdeksassa pelissä kaksi maalia ja yhdeksän maalisyöttöä.
Juuso Forsströmin ja Rasmus Hämäläisen kanssa ”Leppi” muodostaa sarjan tehokkaimman hyökkäysketjun.
Onko lennokkaalle alkukaudelle järkeenkäypää selitystä, vai onko tulos pelkkää taikuutta?
— Meidän ketjussa kemiat ovat klikanneet kentällä ja sen ulkopuolella ja nyt se kantaa hedelmää, Lepaus sanoo ja kehuu ketjukavereitaan Mestiksen eliittiin kuuluviksi pelaajiksi.

Soila Puurtinen

Huhu kertoo, että kesällä Lepaus luopui peri-ilvesläisestä vain lahjattomat treenaa -asenteesta.
— Kesällä tuli treenattua paljon ja onnistuin hyvin myös rullakiekossa. Vaikka se onkin vain kesäharrastus niin otan sen aika tosissani. Onnistuminen siinä ruokki itseluottamusta.
Harjoittelemaan hän sanoo oppineensa Ilveksen A-junnuissa, kun Jouko Myrrä tuli joukkueen valmentajaksi.
— Huikea äijä, joka antoi pelaajille paljon. Hän auttaa vieläkin minua kesätreeneissä kun en harjoittele joukkueen kanssa.

Lepauksen Marko-isä oli yksi Suomen johtavista jääkiekkoerotumareista. Uraan mahtui yhdet MM-kisat Ruotsissa ja Lillehammerin olympialaiset. Pillin nykyisin pankkiirina toimiva Lepaus laittoi naulaan 42-vuotiaana.
Teemun molemmat veljetkin ovat aloittaneet kiekkojuristin työt, mutta sapkolainen ei vielä sitä ole miettinyt
— Hoidetaan nyt pelihommat ensin alta pois ja katsotaan tulevaisuutta sen jälkeen. Aika paljon tulee isän tuttuja eri paikkakunnilla moikkaamaan. Viimeksi keskiviikkona Iisalmella paiskasin kättä yhden kanssa.
Jääkiekon parissa toimiminen on varmaan yksi varteenotettava vaihtoehto Lepaukselle. Kokemusta on jo Ilveksen kesäleirin vetämisestä.
Tamperelaisen HC Raimonlätty-harrastejoukkueen apuvalmentajana hän toimii myös.
— Olin joukkueessa jo samaan aikaan, kun pelasin Ilveksessä B2-junnujen SM-sarjaa. Facetimessa annan ohjeita kavereille.
Netistä löytyneen, vuonna 2009 kirjoitetun jutun mukaan Lepauksen vastuu tuolloin oli lähinnä vastustajien psyykkaamisessa, mutta hän pystyi loihtimaan myös maagisia taktiikoita.

Lepaus on saanut taidokkaista ja ennalta-arvaamattomista suorituksistaan lempinimen Talvisalon taikuri. Samalle aaltopituudelle oivaltavien syöttöjen mestarin kanssa päässyt Hämäläinen taas kutsui Lepausta ja Forsströmiä Sedinin veljeksiksi, joiden rinnalla kelpaa pelata, kun kiekko napsuu lapaan.
— Rasi maksoi potut pottuina, kun näimme Fopan kanssa hänessä nuoren Loui Erikssonin. Samanlaisia voimakkaita snaippereita molemmat. Fopan kanssa ollaan veljiä, joten mikäs siinä, että Sedineiksi kutsutaan. Foppa otti kapteenin valtuuksilla Henrikin joten minulle jäi Daniel, Lepaus hekottelee.

Juonikkuuden taustalla ovat poikavuosien pihapelit.
— Junnusta asti olen pelannut aina vanhempien poikien ja kahden isoveljen kanssa. Piti olla oveluutta, että niiden kanssa pärjäsi. Persoonallisia ratkaisumalleja piti kehitellä.
Yksi Lepauksen patenttitempuista on maalin takaa vauhdista annettu syöttö takatolpalle, kun maalivahti on jo siirtynyt päivystämään etutolpalle.
— Kikka kehiteltiin Ilveksen B-junnuissa ja A:ssa se olikin jo legenda. Syöttö annetaan joko maalin sivuraudan yli tai normaalisti jäätä pitkin. Ovelat, peliä edistävät ratkaisut ovat olleen vahvuuteni.
Lepaus vakuuttaa, että taikurin hihasta löytyy muitakin ässiä jos vastustajat oppivat tämän kikan lukemaan.
Ratkaisut eivät tule pelkästään selkäytimestä.
— Katselen paljon videoita ja juttelen Liigassa, Mestiksessä ja ulkomailla pelaavien kavereiden kanssa paljon jääkiekosta. Oikeastaan hengitän jääkiekkoa.

Itsekriittiseksikin Lepausta on kuvailtu.
— Viime kaudella se oli isompi ongelma. Annoin pienistäkin kiekonmenetyksistä seuranneista virheistä aika kovaa runtua ittelleni. Onneksi Foppa on nyt samassa ketjussa ja osaa kokeneempana rauhoitella.
Kaudella 2014—15 Lepaus pelasi yhdeksän ottelua Itävällan EHC Lustenaussa.
— Itävallassa olin kahden kuukauden koeajalla. Pelasin Scott Barneyn ja Toni Saarisen kanssa samassa ketjussa ja olin yhdeksän pelin jälkeen pistepörssissä kuudentena yli piste per peli tahdissa. Jatkoa ei kuitenkaan tullut. Saarinen sanoi, että näille ei voi mitään, jos seuran preidentti on asiat päättänyt. Hieno kokemus kuitenkin.
Loppukausi sujui Imatran Ketterässä Suomi-sarjassa.
Viime kauden saldo pässipaidoissa oli 12+10 40 ottelussa.
— Vaikka en ollutkaan isossa roolissa, niin tajusin, että pystyn tekemään hyvää tulosta tässä sarjassa.

SaPKon joukkueenjohtaja Pekka Linden arvelee, että välttämättä vielä ei ole edes nähty parasta Lepausta.
— Allekirjoitan Linkun väitteen. Tavoite on pelata ammattilaisena Liigassa. Tasaisuutta pitää vielä saada otteisiin. Sitä kautta se tuloskin tulee.
Onko SaPKo-kannattajien syytä pelätä, että Lepaus tekee vielä tällä kaudella taikojaan esimerkiksi SM-liigassa?
— Sopimuksessa ei ole liigapykälää. Nyt pelataan vaan SaPKolle ja jatketaan samaan malliin hymy huulilla.
Se lupaa hyvää SaPKolle, mutta hankaluuksia vastustajille.


SaPKo—KeuPa HT, jääkiekon Mestistä tänään lauantaina klo 17 Talvisalon jäähallissa.

Jarmo Pesonen

Jarmo Pesonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat