Iltasoudun voitto ja ensimmäiset Suomen mestaruudet ratkesivat perjantai-iltana — Kouvolan Urheilijat selvisi ykköseksi

Voittajajoukkue ampaisi vauhtiin 43 kilometrin matkan kohdalla.

Soila Puurtinen

Kirkkoveneitä vauhdissa perjantain iltasoudun lähdössä.
Kirkkoveneitä vauhdissa perjantain iltasoudun lähdössä.

Sulkavan Suursoutujen 2018 iltasoudun voittajaksi ja samalla Suomen mestariksi perjantai-iltana selvisi Kouvolan Soutajat ajalla 4.11,02. Maaliin soutaessa voittajajoukkueen vauhti oli 32 soutukertaa minuutissa. 

Meillä se jäi yksinkertaisesti kiinni kunnosta tällä kertaa. — Toni Kajanmäki

Viiden kilometrin kohdalla viime vuoden voittaja, Takon Soutajat Tampereelta, otti johtopaikan. Hollolan Urheilijat haastoi kärkeä hyvin heti alusta lähtien. Kun tultiin Lepistönselälle, kouvolalaiset pääsivät kärkikaksikon rinnalle ja lähes heti perään myös ohi.

Hollolan Urheilijat sijoittui lopulta toiseksi ajalla 4.12,52. Kahvakoplan aika oli 4.14,52. Nämä kaksi joukkuetta eivät kuitenkaan osallistuneet SM-sarjaan.
Neljänneksi iltasoudussa ja toiseksi SM-sarjassa sijoittui Takon Soutajat ajalla 4.16,08.

Hollolan Urheilijat sijoittui toiseksi iltasoudussa, mutta SM-kisassa se ei ollut mukana. Jari Niemiselle kyseessä oli jo 20. osallistumiskerta Sulkavalla.

 — Aina kun olen startannut, on tullut vähintään viides sija.

Hollolalaisten kisan käännekohta tapahtui Lepistönselällä, jossa Kouvolan Soutajat painoi ohi.

— Tuli vähän aallokkoa, ja ote herpaantui. Tsemppasimme, etteivät muutkin menneet sentään ohi.

Nieminen ei kuitenkaan juhlinut toista sijaa, jolla tulee Suursoutujen palkintolautanen.

 — Kokonaiskisassa oltiin oikeastaan neljänsiä. Emme kokeneet järkeväksi lähteä SM-sarjaan tänä vuonna, kun kaikki kuitenkin lähtevät samaan aikaan.

Takon Soutajat sijoittui toiseksi SM-soudussa, mutta kokonaiskilpailussa viime vuoden mestari oli neljäs. Joukkueen Toni Kajanmäki ei lähtenyt selittelemään.

— Kaverit olivat parempia tällä kertaa. Joukkueemme oli muuttunut aika paljon tämän vuoden kilpailuun. Itselleni tämä oli vasta ensimmäinen kerta kirkkoveneellä.

Pienveneellä Kajamäki oli osallistunut kerran aikaisemmin Suursoutuihin.

Kokemusta löytyi kuitenkin Kajamäen mukaan riittävästi takolaisten riveistä tänäkin vuonna.

 — Ei nyt vain kulkenut niin hyvin, kuin olisimme odottaneet. Meillä se jäi yksinkertaisesti kiinni kunnosta tällä kertaa.

SM-sekasarjan voittoon souti Mikkelin Soutajat, jonka aika 4.28,05. Naisten Suomen mestaruutta pääsi juhlimaan Ikaalisten Soutajat tuloksella 4.35,22. Hopealle naisissa ylsi Kouvolan Soutajien naisten joukkue ajalla 4.50,27.

Paikallisista Sulkavan Urheilijoiden joukkue sijoittui SM-sekasarjan neljänneksi ajalla 4.36,14.

Souduissa meno on rehellistä

Suursoutujen perjantain iltasoutujen loppuhetkillä kilpailunjohtoa mietitytti, olivatko soutujen kolme kärkijoukkuetta ohittaneet sääntöjen vastaisesti. Päätös ei ollut illalla vielä selvä, mutta lopputuloksiin se ei joka tapauksessa tulisi vaikuttamaan. Korkeintaan seuraisi aikasakkoa joukkueille. Johdosta ei kommentoitu tilannetta tarkemmin.

Kilpailunjohtaja Mauri Rallin mukaan soutujen sääntöjä noudatetaan normaalisti todella hyvin. Kilpailunjohtajan tehtäviin kuuluu valvoa sääntöjen noudattamista SM-sarjojen osalta.

Iltasoudun loppuvaiheilla taivas aukesi. Huonotkin säät kuuluvat silloin tällöin soutujen arkeen, eikä se aiheuta kilpailun kannalta suurempaa huolta.

— Kilpailijat ovat fiksuja. He menevät kyllä suojaan tarvittaessa, eivätkä tapata itseään, Ralli uskoo.

Kilpailunjohtaja pitää tämänkin vuoden SM-sarjoja kovatasoisina.

— Kaikki huiput ovat nähdäkseni mukana.

Kilpailunjohtajan toimeen kuuluu valvoa SM-sarjojen kulkua. Suursouduissa on tapana, että sääntöjä noudatetaan. Kilpailijat valvovat myös toinen toisiaan.

— Yhden ainoan kerran minulle on tultu valittamaan, että on kiilattu eteen.