Ei koko seuran joulunäytöksiä tänä vuonna – SaVoLi ja SaTu vaihtavat perinteiset tapahtumat erilaiseen joulutunnelmointiin

SaVoLin voimistelijat tekevät omien ryhmiensä kesken tänä vuonna jouluvideoita, kun taas SaTun luistelijat järjestävät pikkujoululuistelut.

Tänä syksynä ei Savonlinnan jäähallissa tai liikuntahallilla ihastella SaVoLin ja SaTun harrastajien jouluisia esityksiä.
Tänä syksynä ei Savonlinnan jäähallissa tai liikuntahallilla ihastella SaVoLin ja SaTun harrastajien jouluisia esityksiä.

SaVoLissa sekä Savonlinnan Taitoluistelijoissa on perinteisesti marraskuussa valmistauduttu jo täyttä häkää syyskauden kohokohtaan eli joulunäytökseen.

Tänä vuonna perinteisiin tulee kuitenkin muutos, sillä koronavirustilanteen vuoksi kumpikaan ei lähde järjestämään suurta yleisötapahtumaa. Jotain jouluista seuroissa tahdottiin kuitenkin järjestää, joten oli lähdettävä ideoimaan uutta.

Ensiksi molemmissa pohdittiin näytösten järjestämistä livelähetyksinä, mutta ideasta luovuttiin. Näytökset olisivat keränneet kaikki seurojen harrastajat samaan paikkaan, ja se todettiin liian suureksi riskiksi.

– Meillä se olisi tarkoittanut yli 300 lapsen saapumista samaan paikkaan, joita vanhempien olisi pitänyt olla kuitenkin kuskaamassa, SaVoLin toiminnanjohtaja Anna Astikainen kertoo.

Joulua juhlistetaankin seuroissa tänä vuonna eri tavoilla. SaVoLissa näytös korvataan jouluvideoilla. Jokainen ryhmä toteuttaa omanlaisensa videon, jonka vanhemmat voivat lunastaa seuran verkkosivuilta joulukuun puolivälin jälkeen.

– Jokainen ryhmä pääsee käyttämään mielikuvitustaan ja toteuttamaan omannäköisensä videon. Jotkut ryhmät tanssivat, ja toiset tekevät temppuja. Kilparyhmät näyttävät puolestaan kilpasarjojaan, Astikainen sanoo.

Toiminnanjohtajan mukaan joulunäytös on ollut tärkeä osa voimistelijoiden kautta monesta syystä.

– Kun keväällä ei ollut ollenkaan näytöstä, eikä nytkään uskalla sitä järjestää, niin onpahan edes joku juttu, missä voimistelijat pääsevät näyttämään taitojaan perheille. Ja onhan näytös ollut myös seuralle tärkeä tulonlähde lipunmyynnin vuoksi.

Viime kevään myötä luistelijat ja vanhemmat arvostavat eri tavalla sitä, että harjoittelua on pystytty jatkamaan ylipäätään. — Johanna Silvennoinen

Videoita pääsee 14. joulukuuta alkaen katsomaan SaVoLin verkkosivuilta, ja niitä voi lunastaa ostamalla ”lipun”.

Vaikka näytöksen väliin jättäminen harmittaa, antaa se myös mahdollisuuksia. Aiempina vuosina SaVoLissa on yhdistelty ryhmiä näytöksiin, niin että esiintymässä on voinut olla kymmeniä lapsia yhtä aikaa. Tänä vuonna jokainen ryhmä saa tehdä oman videonsa.

– Ainakin omassa ryhmässäni oli heti kaikilla paljon ideoita, mitä videolla voisi tehdä, joten lapset ovat ottaneet idean kivasti vastaan, Astikainen toteaa.

Savonlinnan Taitoluistelijoissa järjestetään puolestaan jokaisessa ryhmässä omat pikkujoululuistelut.

Jäähalleissa on tänä syksynä suositeltu minimoimaan esimerkiksi vanhempien ylimääräisten oleskelua harjoitusten aikana, ja sen myötä he eivät ole voineet jäädä katsomaan lapsiensa treenejä. Sen myötä seura onkin suunnitellut, että pikkujoululuistelijoihin kutsuttaisiin myös vanhempia katsomaan.

– Yritetään keväällä näytöksen kanssa uudelleen, mutta jos emme silloinkaan voi sitä järjestää, niin ehkä kokeilemme livestriimausta, seuran puheenjohtaja Johanna Silvennoinen kuitenkin kertoo.

Myös SaTussa harmitellaan yhden kauden isoimman tapahtuman peruuntumista, mutta Silvennoisen mukaan seurassa ollaan samaan aikaan iloisia siitä, että harrastusta on pystytty jatkamaan läpi syksyn.

– Onhan näytös luistelijoille iso juttu, mutta luulen, että tänä syksynä kaikki ovat tyytyväisiä jo siihen, että on päästy jäälle. Viime kevään myötä luistelijat ja vanhemmat arvostavat eri tavalla sitä, että harjoittelua on pystytty jatkamaan ylipäätään. Ymmärrys tilannetta kohtaan on varmasti erilainen.