Ville Paalanen on SaPKon teräksinen terveysguru

Luokanopettajaksi opiskeleva jääkiekkoilija tietää keinot joiden avulla pysyy virkeänä ja jaksavana kiivaassa opiskelu-, harjoitus- ja pelirytmissä.

Tuija Pauhu

Ville Paalanen opiskelee Savonlinnan OKL:ssa toista vuotta. — Kun olin monta vuotta elänyt kiekkoammattilaisen elämää, niin opiskelutaidot olivat päässet vähän jähmettymään. Nyt niihinkin on saanut hyvä tatsin.

Ville Paalasella oli keskiviikkona poikkeuksellinen päivä. Normaalisti SaPKo-hyökkääjä istuu koulun penkillä ennen aamupäivän jääharjoitusta ja arki-illan ottelua.
— Nyt sattui syksyn toinen vapaapäivä, joten valmistautuminen oli erilaista.
Aamujään jälkeen SaPKo lounasti puoliltapäivin ja suuntasi sen jälkeen Keuruulle.
Voitokkaan ottelun, jälkiverryttelyjen ja ruokailun jälkeen joukkue kotiutui Savonlinnaan puoli kahden aikaan torstaiaamuna.
— Bussissa minulla on kuulosuojaimet ja silmälaput ja parhaani mukaan yritän nukkua. Kotiin päästyäni kuitenkin piristyin ja uni tuli varmaan puoli kolmen maissa.
Puoliltaöin Paalanen laittoi bussista sähköpostiviestin matematiikan opettajalleen, että torstaina hän lähtee kymmeneltä alkavalta tunnilta hieman aikaisemmin, että ehtii kahdeltatoista alkavaan jääharjoitukseen. Viesti oli saavuttanut kohteen ja lupa heltisi.

Torstaiaamuna herätyskello soi kahdeksalta ja tunnin kuluttua mies oli Seminaarinmäellä.
Klo 11.40 Paalanen hyppäsi OKL:n pääoven viereen parkkeeratun fillarinsa satulaan, poseerasi tovin valokuvaajalle, jonka jälkeen hurautti Talvisalon jäähallille. Klo 12 mies oli täydessä sotisovassa valmiina jäälle.
Tunnin kuluttua varusteet pois, suihku ja yliopistolle syömään. Päivä oli täysi neljän maissa.
— Ilta menee varmaan pääasiassa levätessä. Vähän teen kouluhommia ja käyn joko kävelemässä tai venyttelen kotona, Paalanen kertasi torstai-illan ohjelmaa.
Jääkiekkoa mies ei aikonut television maksukanavilta seurata, vaikka kasvattajaseura-SaiPa IFK:n Matti Hagmanin muisto-ottelussa kohtasikin.
— Telkkaria ei paljon ennätä katsella. Peli- ja kouluhommat vievät oman aikansa.

Paalanen tietää keinot joiden avulla pysyy virkeänä ja jaksavana kiivaassa opiskelu-, harjoitus- ja pelirytmissä.
— Monelle nuoremmalle pelaajalle tuolla kopissa olen yrittänyt tehdä selväksi miten urheilijan pitää syödä ja levätä. Ne kaksi asiaa ovat tärkeässä osassa koko ajan. Monen vuoden tutkimisen ja kokeilujen jälkeen voin sanoa, että minulla on viimeisen päälle hiottu ruokavalio.
Ravinnon vaikutuksesta hän innostui syvällisemmin loukkaantumis- ja sairastelukierteessä.
— Oli ihan arkipäivää, että 5—10 kertaa vuodessa minulla oli kuumetta, flunssaa ja keuhkoputkentulehduksia. Kun sain kokeilujen kautta selville miten pysyn terveenä, niin sen jälkeen ei kuumetta ole ollut.

Joukkuekaveritkin osaavat jo tulla kyselemään gurulta neuvoja ja vinkkejä.
— Yritän pitää asiat yksinkertaisina, sillä aika monella ravintoasiat ovat lapsenkengissä. Liigassa on kokeneempia pelaajia ja siellä ollaan vähän pidemmällä, mutta parannettavaa löytyy sielläkin.
Paalasen mukaan yksilöurheilijat ovat huomattavasti joukkuelajien edustajia pidemmällä näissä asioissa.
Jaksamista auttaa sekin, että Paalasella on selkeä päivärytmi.
— Vapaapäivänäkään en vedä unia överiksi. Pelaamista ja opiskelua jaksaa senkin vuoksi, että motivaatio mennä eteenpäin molemmissa on kova.

Opiskelu alkoi tulla ajankohtaiseksi kun loukkaantumiset koettelivat SaiPan kasvattia.
Paalanen pääsi opiskelemaan fysioterapiaa, mutta ei ottanut opiskelupaikkaa vastaan.
— Kun pelasin Ketterässä, niin tein opettajan sijaisuuksia ja huomasin, että tämä on miun juttu.
Paalanen halusi myös pelata Suomi-sarjaa korkeammalla tasolla ja Savonlinna, SaPKo ja OKL nousivat esiin yhtenä vaihtoehtona.
— Hirveällä motivaatiolla hain OKL:een ja luin pääsykokeisiin kuin hullu, Paalanen muistelee.
Kova työ palkittiin. Opiskelu maistuu ja pelaaminenkin sujuu. Paalanen on pelannut tällä kaudella pässipaidassa huomattavasti isommassa roolissa kuin aiemmin.
Hakalin pommikoneeksi Lappeenrannassa nimetty hyökkääjä on osoittanut, että hän pystyy kaukalossa tekemään muutakin kuin taklaamaan kaikkea liikkuvaa.
— Itseluottamus on kasvanut ja sillä on iso merkitys. Jääkiekossa moni juttu on todella pienestä kiinni, sanoo 26-vuotias Paalanen.

SaPKon joukkueenjohtaja Pekka Linden sanoo, että Paalasen aikana ei SaPKon pukukopista ole kovempaa kaveria löytynyt.
— Joukkueen ruoka- ja terveysekspertti on varmasti yhtä kovassa fyysisessä kunnossa kuin ZSKA:n pelaajat Tarasovin aikaan. Kun muut hyytyvät pyörätestissä, ”Pantse” jatkaa polkemistaan kuin olisi kauppareissulla, Linden ihastelee.
Punttisalillakin syntyy kuulemma tylyä jälkeä. Muutama vuosi sitten penkistä meni 155 kiloa. Nykyisin mies ei enää treenaa isoilla painoilla, vaan hakee kroppaansa terävyyttä.
Paalanen on urheillut pienestä pitäen monipuolisesti. Yleisurheilussa syntyi ikäluokan kärkituloksia ja jalkapallossa hän oli maajoukkueleirityksissä.
— Lätkässä en ollut erityisen lahjakas, mutta se vaan vei mukanaan.
Yleisurheilu jäi 13—14-vuotiaana ja futis 15—16-vuotiaana.
— Elämäni kovimmat paikat oli silloin kun koko jääkiekkoilijan ura oli katkolla ja mielessä kävi ajatus voinko enää koskaan urheilla täysillä. Nyt kun paikat ovat kunnossa, niin tätä hetkeä pitää osata arvostaa.

SaPKo—TUTO, Mestiksen kärkikamppailu tänään Talvisalon jäähallissa klo 18.30.

Jarmo Pesonen

Jarmo Pesonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat