Ilahduttavan suuri määrä suunnistajia Ruska-Rasteille – Kalevan Rastin Aaro Asikainen ykköstähtenä

Itä-Savon avoimet Ruska-Rastit suunnistetaan tänä vuonna jo 47. kerran. Kisakeskus on Pihlajaniemen koululla Savonlinnassa. Maaston rehevyys ja suhteellisen suuret korkeuserot tekevät suunnistuksesta raskaahkon.

Jarmo Pesonen

Ruska-Rastien kilpailunjohtaja Kauko Piirosen (vas.), valvoja Jarmo Munckin ja ratamestari Jukka Pyykösen hymyt eivät hyytyneet, vaikka metsätyöt toivat omat hankaluutensa ratojen suunnitteluun.
Ruska-Rastien kilpailunjohtaja Kauko Piirosen (vas.), valvoja Jarmo Munckin ja ratamestari Jukka Pyykösen hymyt eivät hyytyneet, vaikka metsätyöt toivat omat hankaluutensa ratojen suunnitteluun.

Savonlinnassa Pihlajaniemen koulun maastossa kuhisee lauantaina, kun parisataa suunnistajaa osallistuu 47. kerran järjestettäville Itä-Savon avoimille Ruska-Rasteille.

Kovin nimi on Kalevan Rastia edustava huippusuunnistaja Aaro Asikainen, joka toukokuussa suunnisti pronssia SM-keskimatkalla.

Naisten pääsarjassa yksi mielenkiintoisista nimistä on kansanedustaja Hanna Kosonen.

Ja mitäpä olisivat Ruska-Rastit ilman Kauko Rauhansaloa ja Eero Saramäkeä.

Kilpailunjohtaja Kauko Piironen on ilahtunut siitä, että sekä miesten että naisten pääsarjoissa on tänä vuonna suurin osanottajajoukko. Molemmissa kisaan on ilmoittautunut 15 kilpailijaa.

Itä-Savon levikkialueen ulkopuolelta rastien hakuun on ilmoittautunut satakunta suunnistajaa.

Järjestelyistä vastaa Olavin Rastin osaava organisaatio.

Pihlajaniemen alueella ei ole suunnistettu pariin vuosikymmeneen kuin aivan koulun lähialueen sprinttikartalla.

— Tämä johtuu osittain alueen voimakkaasta metsätalouskäytöstä, joka maaston rehevyyden kanssa oli tehnyt maastosta paikoin ”suunnistuskelvottoman”, sanoo ratamestari Jukka Pyykönen.

Metsätalouden vaikutus näkyy nuorehkoina metsikköinä sekä myös tällä hetkellä laajana avohakkuuna ratojen loppuvaiheessa.

Vielä aivan viime hetkellä hakkuut jatkuivat harvennuksena, joka Pyykösen mukaan vaikeutti huomattavasti lastenratojen suunnittelua ja teetti muutoksia myös muiden ratojen linjauksiin. Etenkin lyhyemmät radat kärsivät hakkuusta.

— Avohakkuualalla metsäkoneet ovat rypeneet todella pahasti, ja se ei anna hyvää kuvaa nykyaikaisesta metsänkorjuusta, Pyykönen moittii.

Ajourista karttaan on merkitty vain selvät maanpintaa rikkoneet ajourat, joissa on ajourapainaumia.

— Rehevyydestä johtuen myös vihreän kuvaus kartalle oli haastavaa ja vihreää väriä on kartalla käytetty hieman säästeliäästi, joskin syksyn tulo parantaa päivä päivältä näkyvyyttä maastossa huomattavasti, Pyykönen muistuttaa.

Maaston rehevyys ja suhteellisen suuret korkeuserot tekevät suunnistuksesta raskaahkon. Ratojen suunnittelussa on kuitenkin pyritty välttämään kaikista hankalimmat maastonkohdat ja tiheiköt.

— Pisimmät radat ylittävät peltoalueita, joita saa käyttää reitinvalinnassa. Osa radoista ylittää myös paikallisen maantien, joten tien ylityksissä on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Piha-, sekä tonttialueille meno on ehdottomasti kielletty.

— Toivottavasti radat antavat riittäviä haasteita ja onnistuneita suorituksia kaikille Ruska-Rasteille osallistuville, ratamestari sanoo.

47. Itä-Savon Ruska-Rastit Savonlinnassa Pihlajaniemen koulun maastossa lauantaina 30.9. klo 11 alkaen.

Lähtölistat nähtävissä osoitteessa olavinrasti.net