Metsäpolut houkuttelevat yhä enemmän juoksua harrastavia kuntoilijoita

Polkujuoksun eli amerikkalaisittain trail runningin suosion kasvusta kertovat loppuunmyydyt polkujuoksutapahtumat, maastoon sopivien varusteiden kehittäminen sekä kaikille avoimien polkujuoksuyhteisöjen perustaminen.

Timo Seppäläinen

Jarkko Paappanen ja Marko Mikkonen kävivät kokeilemassa polkujuoksua Talvisalossa järjestetyssä esittelytilaisuudessa.
Jarkko Paappanen ja Marko Mikkonen kävivät kokeilemassa polkujuoksua Talvisalossa järjestetyssä esittelytilaisuudessa.

Miksi juosta samaa lenkkiä, kun maailmassa on niin paljon juoksemattomia polkuja? Metsässä voit unohtaa kilometritavoitteet ja kilometrivauhdit. Suosittelen keräämään elämyksiä, ilometrejä.
Näin polkujuoksun hienoutta hehkuttaa Terhi Jaakkola Endorfiininmetsästäjä-blogissaan.
Polkujuoksusta eli amerikkalaisittain trail runningista on parin viime vuoden aikana tullut trendilaji ja yhä useammat suuntaavat lenkille asfaltin ja teiden sijasta metsäpolulle.
Poluilla juokseminen saattaa sopia myös niille juoksun harrastajille, joille kovat alustat aiheuttavat jalkavaivoja. Pehmeämpi juoksualusta on lempeämpi nivelille.
Lajin suosion kasvusta kertovat loppuunmyydyt polkujuoksutapahtumat, maastoon sopivien varusteiden kehittäminen sekä kaikille avoimien polkujuoksuyhteisöjen perustaminen.

Mistään mullistavasta uutuudesta ei kuitenkaan ole kyse.
— Suomessa on juostu aina metsäteillä ja -poluilla. Itsellenikin metsäpoluilla harjoittelu oli arkipäivää paljon ennen kuin lajista tuli trendi, sanoo murtomaahiihtotaustainen Antti Jatkola.
Amer Sportin ja Suomen Ladun järjestämä polkujuoksukiertue pysähtyi lauantaina Savonlinnaan.
— Suomalainen tykkää liikkua luonnossa ja saada uusia kokemuksia upeissa maisemissa eri vuodenaikoina, polkujuoksuun kehitettyjä tuotteita esitellyt Jatkola perustelee lajin suosiota.
Polkujuoksussa tarvitaan kestävyyttä, ketteryyttä, koordinaatiota ja tasapainoa. Vaihteleva maasto vahvistaa kehon eri lihaksia monipuolisesti. Raskastakin se on.
— Pieniä liukastumisia ja nilkan pyörähdyksiä voi sattua. Jos metsässä menee mukkelismakkelis, niin onhan sammaleelle pehmeämpi kaatua kuin asvaltille, Jatkola naurahtaa.

Juostavia polkuja on joka puolella. Asuinalueiden läheisyydessä metsistä löytyy polkuverkostoja, joissa tunnelmaan pääsee turvallisesti ilman eksymisen vaaraa.
— Savonlinnassa polkujuoksuun on erinomaiset mahdollisuudet aivan kaupungin keskustassa Talvisalossa ja Kasinon takasaarilla. Punkaharjulla ja Kerimäellä on myös mainioita paikkoja polkujuoksuun, sanoo Suomen Ladun savonlinnalainen polkujuoksuohjaaja Veli-Matti Anttila.
Anttilan mukaan pientä eksymistäkään ei kannata pelätä.
— Jos eksyy, niin kokemushan sekin on, kun etsii oikeaa tietä. Kompassin voi ottaa lenkille mukaan. Sykekellokin voi opastaa eksyneen oikealle polulle.
Polkujuoksijat ovat aktiivisia verkostoitujia ja kimppalenkkiseuraa löytää sosiaalisen median kautta monesta kaupungista.

Polkujuoksu
Urheilulaji, jossa juostaan tai patikoidaan poluilla. Se eroaa maantiejuoksusta ja ratajuoksusta siinä, että juokseminen tapahtuu yleensä vaellus- ja retkeilyreiteillä, joissa voi olla paljon suurempia nousuja ja laskuja.
Polkujuoksu on usein vaikea erottaa maastojuoksusta. Maastojuoksu on kuitenkin tavallisesti IAAF-järjestön säännöstelemä laji, jossa kilpaillaan yleensä lyhyillä matkoilla (harvoin yli 12 km). Polkujuoksu sen sijaan on löysästi säännösteltyä ja sitä juostaan paljon pidemmillä matkoilla.

Polkujuoksun tekniikka
Luonnonpoluilla juokseminen kysyy tasapainoa, rytmiä ja lihaskuntoa. Maasto on vaihtelevaa ja korkeuserot suuria. Juokseminen on monipuolisempaa, mutta vaatii kestävyyttä.
Lihaskuntoharjoittelun merkitys kasvaa, sillä polkujuoksijan keskivartalon on oltava hyvässä kunnossa, jotta tasapaino pysyy.
Metsässä juostessa askellus on lyhyempää ja tiheämpää. Alustaan on reagoitava nopeasti, kun kivet luiskahtelevat jalkojen alta, juurakot luistavat ja polut mutkittelevat. Lyhyt askel ehkäisee loukkaantumisia.
Katse on pidettävä edessä, jalkoja ei saa tuijottaa. On oltava alati valppaana ja havainnoitava esteet.
Polkujuoksussa reittiä arvioidaan jatkuvasti: kiertääkö lohkare vai hypätäkö yli, entä miten ylittää polulle tulvinut puro tai oja?
Juostessa kannattaa hakea suoria linjoja ja tylysti oikaista mutkat ja hyppiä kivien yli.
Lähde: Hikipanta.com

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.