"Jos betoni on hauras, niin jokainen tietää, mitä sille käy vuosien saatossa" — Talvisalon urheiluyläkoululaisia halutaan herätellä lihashuollon tärkeydestä

Talvisalon urheiluyläkoululaisia halutaan herätellä lihashuollon tärkeydestä muun muassa työpajan avulla.

Tuija Pauhu

Fysiosataman Antti Tanhuamäen ohjeistuksesta urheiluyläkoululaiset opettelivat muun muassa kehonhallintaa lajin omaisesti.
Fysiosataman Antti Tanhuamäen ohjeistuksesta urheiluyläkoululaiset opettelivat muun muassa kehonhallintaa lajin omaisesti.

Talvisalon koulun urheiluyläkoululaiset saavat tänä vuonna apua lihashuoltoon FysioSataman ammattilaisilta.

Yhteistyö on ollut voimassa jo pari vuotta, ja tänä vuonna nuorille tahdotaan tarjota jotain kättä pidempää vammojen ehkäisyyn.

– Meidän haaste ja ongelma on tällä hetkellä se, että nuoret harjoittelevat pääsääntöisesti lajitreenejä, ja ajattelevat, että se riittää. Nykyään nuoret käyttävät muun ajan istuen, kun taas ennen se vietettiin ulkoillen ja liikkuen kavereiden kanssa. Mutta jos haluat kehittyä urheilijana, se ei riitä, Talvisalon opettaja Satu Ovaska taustoittaa.

Sen myötä Fysiosataman Asko Koskeli, Petri Kukkamäki ja Antti Tanhuamäki pitivät viime viikolla nuorille työpajaa lihashuollosta.

Yhteistyön ja työpajan tarkoitus on Ovaskan mukaan herätellä sekä oppilaita että työpajaan kutsuttaja vanhempia ja valmentajia huomaamaan pohjatyön merkityksen.

Yhteistyöllä halutaan luoda vahva kivijalka terveelle urheilijan alulle.

– Jos betoni on hauras, niin jokainen tietää, mitä sille käy vuosien saatossa, Ovaska toteaa.

Kukkamäen mukaan toiminnan lähtökohtana, että nuoret pystyivät elämään mahdollisimman terveenä, sillä puhutaan sitten urheilijasta tai yleisesti, vain terve nuori voi kehittyä.

– Ainakin minulla yksi tavoite on, että jos pystymme ehkäisemään vamman yhdeltäkin täällä olevalta nuorelta, niin sekin on jo paljon. Rasitusvamma voi huonossa tapauksessa viedä 3–6 kuukautta harjoitusajasta.

– Pahimmassa tapauksessa se saattaa viedä kiinnostuksen liikkumista kohtaan kokonaan, Tanhuamäki lisää.

Jos haluat kehittyä urheilijana, pelkkä lajiharjoittelu ei riitä. — Satu Ovaska

Ensimmäisessä työpajassa kolmikko opasti nuoria kehonhallinnan merkityksestä sekä liikkuvuusharjoittelussa. Jokaisen pisteellä nuoret pääsivät itse kokeilemaan harjoitteita esimerkiksi lihashuoltorullien kanssa.

– Toive olisi, että tämän jälkeen nuorilla olisi jotain kättä pidempää, mitä he voivat tehdä ja ymmärtäisivät, miksi se on tärkeää. Tarkoitus on, ettei täällä vain puhuttaisi asioista, vaan tehdään myös demoharjoitteita, joita voi myös itse tehdä.

Kukkamäki ja Tanhuamäki toivovat, että työpajat aiheuttaisivat puhetta niin kotona kuin harjoituksissa.

– Viestin vieminen eteenpäin on se seuraava askel, ettei nämä jäisi vain juhlapuheiksi, Tanhuamäki toteaa.

– Jo se, että tästä puhuttaisiin olisi voitto. Jos yksikin näistä urheilijanuorista tekee yhtäkin näistä harjoitteista jossain vaiheessa, tai jos joku löytäisi kiinteän paikan vaikka alkuverkoista, niin olisin todella tyytyväinen, Kukkamäki jatkaa.

Fysiosatama tekee yhteistyötä myös urheiluakatemian kanssa. Sen myötä nuorille urheilijoille tahdotaan luoda kuuden vuoden jatkumo yläkoulusta toisen asteen koulutukseen saakka.

Vaikka tietoa lihashuollosta on tarjolla aina vain enemmän, eivät Kukkamäki ja Tanhuamäki koe, että tieto olisi mennyt nuorille asti.

– Termit ja käsitteet vilisevät varmasti silmissä. Mutta mitä ne oikeasti tarkoittavat ja käytännössä ovat, on varmasti kaksi eri asiaa, Tanhuamäki pohtii.

Hän uskoo, että tietoa on tarjolla jopa liikaa, joka saattaa aiheuttaa hämmennystä.

Myös Kukkamäki on samaa mieltä. Hänen näkemyksensä mukaan valveutuneita on aina ollut, mutta heitä on vähän.

– Sitä saatua tietoa ei osata ehkä vielä käyttää fiksusti.