Mikä saa nuoren ihmisen ajamaan liki 700 kilometriä päästäkseen hiihtämään kilpaa? — ”Hiihto on vaan niin hieno laji”

Savonlinnan Hiihtoseuran Vilma Jylhän juniorivuodet ovat takana ja ensimmäinen kausi aikuisten sarjoissa on lähtenyt hyvin käyntiin.

Sakari Kekki

Vilma Jylhältä ei hymy aivan pienistä hyydy.
Vilma Jylhältä ei hymy aivan pienistä hyydy.

Savonlinnan Hiihtoseuran Vilma Jylhä vastaa torstaina puhelimeen keskeltä Suomea.

— Just käännyin Pulkkilan ABC:lta Ouluun päin. Handsfree on päällä ja molemmat kädet ratissa, joten hyvin voidaan jutella, 23-vuotias hiihtäjätär ilmoittaa iloisena kuten aina.

Matkaa sumussa ja harmaudessa on takana neljä ja puoli tuntia.

— Keskiviikkona ajelin Savonlinnasta Juvalle, josta lähdin aamulla tien päälle yhdeksän maissa. Perillä Rovaniemellä olen iltaviiden, iltakuuden maissa. Autoilun jälkeen laitan lenkkarit jalkaan ja käyn juoksulenkillä. Suksille noustaan sitten perjantaina, Vilma suunnittelee lähitulevaisuuden ohjelmaansa.

Rovaniemellä hiihdetään viikonloppuna maastohiihdon Suomen Cupin toinen osakilpailu. Paikalla on kattava otos kotimaisia huippunimiä Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken johdolla.

Sakari Kekki

19331134.jpg

Marraskuun alussa alkanut Suomen Cup lähti Vuokatissa käyntiin hyvin. Savonlinnan Hiihtoseuran kolmikko oli viestissä hienosti yhdeksäs. Jylhän lisäksi joukkueessa hiihtivät Eevi-Inkeri Tossavainen ja Helmiina Lantta.

— Tietyllä tavalla hyvä sijoitus oli yllätys, vaikka tavoitteeksi laitoimmekin olla kymmenen sakissa. Tytöt ovat kyllä kehittyneet tosi paljon. Alkutalvesta ei oikein vielä osaa sanoa minkälainen hiihtokunto kenelläkin on.

Sprintissä Jylhä hiihti elämänsä karsinnan sijoittumalla kuudenneksi. Tie nousi kuitenkin erissä pystyyn, vaikka hiihto varsin hyvin sujuikin.

Odotan mielenkiinnolla lauantaita kun pääsen mittamaan vauhtiani Suomen huippujen kanssa. — Vilma Jylhä

Vuokatin jälkeen Jylhä hiihti kaksi viikkoa sitten Imatralla. Kympin vapaalla hän oli toinen samoin kuin vitosen perinteisellä.

— Kymppi varsinkin kulki Imatralla hyvin, joten odotan mielenkiinnolla lauantaita kun pääsen mittamaan vauhtiani Suomen huippujen kanssa.

Jylhä sanoo olevansa tyytyväinen jos pääsee Rovaniemellä 30 joukkoon ja sitä myöten cup-pisteille.

— Jos olen 20 sakissa, niin se on sitten jo huippuhiihto. Sprintti mennään perinteisellä, ja se on minulle huonompi tyyli. Karsinnasta jatkoon ja toivottavasti sitten erissäkin menee hyvin.

Rovaniemellä ei hiihdetä viestiä.

Sakari Kekki

19331135.jpg

Jylhän lisäksi kympille starttaa itäsavolaisista Rantasalmen Urheilijoiden Netta Tuhkanen. Sprintissä Jylhä ja Tuhkanen saavat seurakseen RU:n Anni Kaipaisen ja SHS:n Eevi-Inkeri Tossavaisen.

Jylhän juniorivuodet ovat takana ja talvi on ensimmäinen aikuisten sarjoissa. Päätavoitteet ovat SM-kisoissa, jotka hiihdetään Vöyrillä ja Ristijärvellä.

Vöyriltä hänellä on hyvät muistot helmikuulta 2016. Vilma oli nuorten SM-kisoissa N20-sarjan karsinnan nopein ja voitti myös sekä alku- että välieränsä. Finaalissa tuli neljäs sija.

— Sillä ajatuksella olen vähän fiilistellyt, että jospa nytkin. Tosin vastus on aika paljon kovempi kuin junnukisoissa, Vilma sanoo nauraen..

Vilma opiskelee neljättä vuottaan kauppatieteitä Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa.

— Ekonomihan minusta tulee, mutta sitä en vielä tiedä mihin sijoitun.

Hiihto on ykkösjuttu ja opinnot etenevät vähitellen hiihdon ohella.

— Töitä on kuitenkin tehtävä, kun tasoni ja treenimääräni eivät riitä siihen, että pystyisin ammatikseni hiihtämään.

Tällä hetkellä hän työskentekee Savonlinnassa HJL Tilintarkastajapalvelut Oy:ssa. Esimiehenä on hänen isänsä Harri, joka toimii myös Vilman valmentajana.

— Yllättävän hyvin valmennus- ja työsuhde toimii. Toki aika paljon vastaan itse päivittäisestä harjoittelustani ja ohjelmien tekemisestä. Yhteistyö on senkin vuoksi helppoa, kun isä tietää työ- ja opiskelutilanteeni.

Sakari Kekki

Jylhä 0S9A8175.jpg

Mutta mikä saa nuoren ihmisen ajamaan liki 700 kilometriä päästäkseen hiihtämään kilpaa?

— Sitä tässä välillä miettii itsekin. Nytkin on sellainen hernerokkasumu, että ei tahdo edessä ajavaa autoa nähdä. Hiihto on vaan niin hieno laji, että sen vuoksi.

Jylhän mukaan hiihdossa pystyy jatkuvasti etsimään rajojaan, sillä koskaan ei lajissa tule valmiiksi.

— Välillä on ongelmia ja tulee takapakkeja, mutta niistäkin pääsee yli.

Unelmia ja tavoitteitakin pitää olla.

— Ihan unelma unelma on tietysti se, että pääsisi joskus arvokisoihin. Siihenhän kaikki tekeminen tähtää. Realistisempi unelma on päästä hiihtämään maailman cupia ja kamppailemaan tosissaan SM-kisoissa kärkipään sijoituksista.

TV 2 näyttää hiihdon Suomen cupia lauantaina ja sunnuntaina.

Sakari Kekki

19331133.jpg