Saimaan maakuntaviestit hiihdetään viikonloppuna Rantasalmella erikoisjärjestelyin

Tapahtumassa noudatetaan tarkasti ennalta luotua terveysturvallisuussuunnitelmaa, eikä paikalle päästetä yleisöä.

Soila Puurtinen

Historian ensimmäinen Saimaan maakuntaviesti hiihdettiin Tanhuvaarassa 2019. Viikonloppuna viestit kisataan Rantasalmella.
Historian ensimmäinen Saimaan maakuntaviesti hiihdettiin Tanhuvaarassa 2019. Viikonloppuna viestit kisataan Rantasalmella.

Viikonloppuna Rantasalmella kisataan Saimaan maakuntaviestit poikkeusoloissa. Viestit toteutetaan tänä vuonna vain aikuisten ja lasten osalta, eikä harrasteviestiä ja parisprinttiä hiihdetä ollenkaan. Lauantaina Harjupirtin hiihtokeskuksen maastoissa hiihdetään minimaakuntaviesti ja sunnuntaina maakuntaviesti.

Lauantaina ladulle ampaisee kahdeksan joukkuetta: Kaksi Savonlinnasta, ja yksi Rantasalmelta, Juvalta, Pieksämäeltä, Mikkelistä, Joroisista sekä Imatralta. Sunnuntain maakuntaviestiin Imatra osallistuu kolmella joukkueella, ja Mikkeli, Juva, Sulkava, Savonlinna, Rantasalmi, Pieksämäki ja Lappeenranta yhdellä.

Kilpailunjohtaja Arto Tilaeus laskeskelee, että kilpailijoita saapuu Rantasalmelle noin 80 henkeä päivää kohden. Kun kaikki toimitsijat ja huoltajat lasketaan mukaan, luku nousee yli sadan.

– Harrastajasarjan poisjäänti vähentää joukkuemäärää noin kymmenellä, hän harmittelee.

Tapahtumassa noudatetaan tarkasti ennalta tehtyä terveysturvallisuussuunnitelmaa, eikä paikalle päästetä yleisöä.

Harrastajasarjan poisjäänti vähentää joukkuemäärää noin kymmenellä. — Arto Tilaeus

– Kisapaikalla on viikonlopun ajan Hiihtoliiton puolesta valvoja, joka seuraa, että liiton sääntöjä sekä turvallisuussuunnitelmaa noudetaan. Tällainen käytäntö on ollut tänä vuonna liiton alaisissa kilpailuissa, Tilaeus kertoo.

Kilpailunjohtaja muistuttaa, että osallistujat vierailisivat maakuntaviestin verkkosivuilla, joilta löytyvät muun muassa turvallisuussuunnistelma sekä muita ohjeita.

– Päivitämme sinne vielä loppuviikon aikana lisää ohjeita, hän jatkaa.

Vaikka poikkeusolot ovat aiheuttaneet kilpailunjärjestäjille epävarmuutta ja ylimääräistä työtä, huokaistaan Rantasalmella helpotuksesta, kun kilpailu pystytään järjestämään.

– Hyvä, että tämä saadaan järjestettyä, sillä viestien eteen on tehty vuosi töitä. Aika pahalta olisi tuntunut, jos niitä ei olisi voinutkaan järjestää, Tilaeus toteaa.

Vaikka yleisö ei pääse seuraamaan kisoja Harjupirtille, toteuttaa järjestäjät kilpailusta livelähetystä verkkosivuilleen.