Juhlistettiin ja hauskaa oli, kuittasi Noora Kosonen Suomen lentopallomaajoukkueen lauantai-illan ohjelman kun EM-kisapaikka oli varmistunut

Naisten maajoukkue on pelannut EM-kisoissa kahdesti, edellisen kerran vuonna 1989. Tuolloin passarina hääri nykyinen joukkueenjohtaja Mariliisa Salmi.

Jarno Kuusinen

Noora Kosonen nousi EM-karsintojen edetessä koko ajan suurempaan rooliin Suomen maajoukkueessa.
Noora Kosonen nousi EM-karsintojen edetessä koko ajan suurempaan rooliin Suomen maajoukkueessa.

Juhlistettiin ja hauskaa oli, kuittasi sunnuntaina Uumajan lentokentällä puhelimeen vastannut Noora Kosonen naisten lentopallomaajoukkueen lauantai-illan ohjelman ja nauroi hersyvästi päälle.

Juhlistamiseen olikin aihetta, sillä Suomi kukisti Ruotsin komeasti erin 0—3 (14—25, 25—27, 19—25) ja varmisti paikkansa ensi syksyn EM-kisoihin, vaikka kaksi karsintaottelua on vielä pelaamatta.

Tätä ennen naisten maajoukkue on pelannut EM-kisoissa kahdesti, edellisen kerran vuonna 1989. Tuolloin passarina hääri nykyinen joukkueenjohtaja Mariliisa Salmi.

Suomen naiset ovat olleet viime vuodet nousukiidossa. Kesäkuun puolivälissä joukkue sijoittui Euroopan Kultaisessa liigassa neljänneksi.

— Kehitys johtuu siitä, että meihin on panostettu enemmän kuin ennen. Viime kesänä otimme joukkueena isomman stepin eteenpäin ja saimme uskoa siihen, että pystymme saavuttamaan isoja asioita. Nyt sitten saavutettiin. On tämä aikamoista, vahvan turnauksen pelannut Kosonen hehkutti.

Suomi kukisti karsinnassa Viron ja Tshekin sekä Ruotsin kahdesti. Avausottelussa Viroa vastaa Kososen peliaika jäi vähiin, mutta lopuissa kolmessa hän oli avausseitsikossa tehden takuuvarmaa työtä.

— Joukkueena tietenkin voitettiin, mutta olen tyytyväinen peleihini. Ei avauksessa pelaaminen minulle uusi juttu ole. Kun kentälle pääsee, niin vastuuta on kannettava. Jos ei pääse, niin sitten autetaan joukkuetta muilla tavoilla. Tokihan pelaaminen on aina mahtavaa, Kerimäellä lentopallon peruskoulun käynyt Kosonen sanoo.

Maajoukkueessa pelasi kakkospassarina Savonlinnan Ajon kasvatti Iida Paananen.

Suomen pelejä Ruutu+-kanavalla selostanut Toni Flink kuvaili maajoukkuetta sitkeäksi tillilihaksi, joka ei anna missään vaiheessa periksi. Siitä osoituksena nousut takaa-ajoasemasta voittoon.

— Nousut ahdingosta kertovat siitä, että uskomme itseemme ja tähän meidän juttuumme, että pelataan pallo kerrallaan, eikä tuijotella pistetilannetta. Ruotsiakin vastaan nousimme toisessa erässä kolmen eräpallon takaa erävoittoon.

Mediakin on nykyisin kiinnostunut lentismuijista.

— Totta kai se tekee lajillekin hyvää, että meitä seurataan tiiviisti ja ihmiset ovat sitä kautta kiinnostuneita naisten lentopallosta.

Yksi karsinnan huippuhetkistä oli maajoukkueuransa karsintaan päättäneen Pauliina Vilposen jäähyväisottelu Helsingissä.

— Ne ovat aina tunteikkaita juttuja, kun joku lopettaa hienon pelaajauransa. Kyllähän me lauantaina sellaista one more year -juttua joukkueen kanssa Pauliinalle heitettiin, mutta siviilityö taitaa hänellä nyt olla etusijalla, Noora sanoi.

Syyskuussa 25 vuotta täyttävä Kosonen sen sijaan lähtee luomaan omaa uraansa ensi kaudeksi Saksan Bundesliigassa pelaavaan Schwarz-Weiß Erfurt Volley-Teamiin. 

— Viikon päästä maanantaina olisi lähtö sinne. Ensin pakkaillaan tavaroita Salossa ja ajellaan tiistaina isän kanssa Kerimäelle muutamaksi päiväksi lepäilemään.

Tammikuun kahdessa viimeisessä karsintapelissä Suomi kohtaa vieraissa Tshekin ja kotona Viron. Vuoden 2019 EM-kisat pelataan 23.8.–8.9. Unkarissa, Puolassa, Slovakiassa ja Turkissa.

— Tavoitteet on asetettava jälleen eteenpäin. Aika nopeasti lähdetään valmistelemaan tammikuun jaksoa ja harjoittelun teemoja kohti EM-kisoja. Vuoden kuluttua on tarkoitus myös pärjätä, ei pelkästään osallistua. Se on varmasti myös pelaajien tahto, päävalmentaja Tapio Kangasniemi sanoo.

Uusimmat uutiset