Markku Haapasalmi Hiihtoliiton johtoon — Heikki Hämäläinen: tarkan markan mies ja humaani johtaja

Heikki Toivakka valittiin liittovaltuuston jäseneksi.

AOP / Jussi Saarinen

Lahden MM-hiihdot jäivät hiihtoliitolle taloudelliseksi riippakiveksi.
Lahden MM-hiihdot jäivät hiihtoliitolle taloudelliseksi riippakiveksi.

Suomen Hiihtoliiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Markku Haapasalmi, 66. Haapasalmi oli liiton varapuheenjohtaja, joten liitto pysyy tutuissa käsissä vetäytyvän puheenjohtajan Jukka-Pekka Vuoren jäljiltä.

Haapasalmi on eläkkeellä oleva pitkän linjan pankkimies, entinen Nordean varatoimitusjohtaja. Seinäjoelta kotoisin oleva Haapasalmi on myös vaikuttanut aiemmin kotikaupunginsa valtuustossa.

Haapasalmen valintakokous oli yksimielinen. Hiihtoliiton liittovaltuuston mikkeliläinen puheenjohtaja, osuuskauppa Suur-Savon toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen pitää Haapasalmea tarkan markan miehenä, mutta myös humaanina johtajana.

— Olemme tilanteessa, jossa ulkopuolelta tulleen puheenjohtajan olisi ollut vaikea tarttua tehtävään, Hämäläinen tiivistää.

Haapasalmella on pitkä hiihtotausta, sillä hän on ollut aikaisemmin myös Suomen Maastohiihto ry:n puheenjohtaja.

Hiihtoliiton kuluvaa vuotta on leimannut talous. Lahdessa järjestetyt MM-kisat olivat urheilullinen menestys ja onnistuivat järjestelyiltään hyvin, mutta tuottivat kuitenkin reippaat tappiot.

Tilikaudella 2016—2017 hiihtoliitto teki yhteensä 2,7 miljoonan euron ylijäämän ja sen oma pääoma on 3,5 miljoonaa euroa pakkasella.

— Markku tuntee tilanteen, mistä luvut ovat syntyneet. Hänellä on myös aikaa perehtyä liiton talouteen, sanoo Hämäläinen.

Taloutta on tasapainotettu muun muassa käymällä yt-neuvottelut. Pankkien kanssa on tehty maksuohjelmia ja sponsorisopimuksien maksuaikatauluja on muutettu.

— Toimenpiteisiin ryhdyttiin heti, kun taloudellinen tilanne alkoi selvitä, toteaa Hämäläinen.

Mäkihyppy murheena

Hiihtoliiton taloutta rasittaa myös mäkihyppy. Maastohiihdon sponsorimyynti on onnistunut Hämäläisen mukaan hyvin ja yhdistettykin on hoitanut leiviskänsä kohtuullisesti, mutta mäkihypyn myyntiluvut ovat mätkähtäneet kumpuun.

Suuntaus on samanlainen lajiryhmien menestyksen kanssa.

— Meillä on lahjakkaita nuoria hyppääjiä. Jos heistä joku pystyisi väläyttämään, se toisi uskoa mäkihyppyynkin, Hämäläinen toivoo.

Vaikea taloustilanne ei kuitenkaan johda Hämäläisen mukaan siihen, että toimintareisursseja olisi karsittava. Käynnissä olevan tilikauden budjetin odotetaan olevan ylijäämäinen.

— Ylijäämään päästään ilman mitään kikkailuja. Suurempi taloudellinen ongelmamme on kassa ja maksuvalmiuden ylläpito.

Vauhtiin päässeen kauden menestysodotukset kohdistuvat myös tuttuihin lajeihin. Pyeongchangin olympiakisoista on lupa odottaa mitaleja.

— Hiihdossa meillä on iskukykyinen joukkue, ja yhdistetyssäkin on hyviä urheilijoita. Hiihto on se laji, joka Suomelle tuo olympiamenestystä, Hämäläinen sanoo.

Hiihtoliiton liittovaltuusto uusiutui myös muutaman jäsenen verran. Mikkeliläinen Heikki Toivakka valittiin valtuuston jäseneksi.

Toivakka edustaa valtuustossa alppi- ja freestylehiihdon Ski Sport Finlandia, joka on Hiihtoliiton jäsenjärjestö.