Pikkujouluissa syntynyt idea laajentui maakunnan laajuiseksi haastekampanjaksi

Sosterin johtaja Panu Peitsaro haastoi Etelä-Savon maakunnan julkishallinnon johtajat Sykettä Etelä-Savoon -kampanjaan. Tarkoituksena on, että mukaan lähtevät kiinnittävät huomiota omaan jaksamiseensa ja hyvinvointinsa parantamiseen ja pohtivat, mitä terveyden edistäminen voisi konkreettisesti tarkoittaa.

Antti Varonen

Tanhuvaaran Urheiluopiston työhyvinvointipäällikkö Sami Piisilä teki kehonhuoltoindeksi-mittauksen Sykettä Etelä-Savoon — hyvinvointikampanjaan osallistuville Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpäälle ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Rallille.
Tanhuvaaran Urheiluopiston työhyvinvointipäällikkö Sami Piisilä teki kehonhuoltoindeksi-mittauksen Sykettä Etelä-Savoon — hyvinvointikampanjaan osallistuville Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpäälle ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Rallille.

Hiihtoladulla ja pikkujouluissa syntyy usein hyviä ideoita. Sosterin johtaja Panu Peitsarolla välähti jälkimmäisessä.

Pöytäseurueessa Peitsaro halusi vinkkejä omaan kuntoremonttiinsa, jonka oli luvannut aloittaa. Illan edetessä idea lähti lentoon ja lopulta Peitsaro päätti haastaa Etelä-Savon maakunnan julkishallinnon johtajat Sykettä Etelä-Savoon -kampanjaan.

— Tarkoituksena on, että mukaan lähtevät kiinnittävät huomiota omaan jaksamiseensa ja hyvinvointinsa parantamiseen ja pohtivat, mitä terveyden edistäminen voisi konkreettisesti tarkoittaa. Jatkossa jokainen valmentautuja miettisi, miten asiaa voisi viedä eteenpäin omassa organisaatiossa, Peitsaro avasi haasteensa sisältöä.

Alkupotku puoli vuotta kestävälle hyvinvointikampanjalle annettiin tiistaina Tanhuvaaran Urheiluopistolla, joka on toteutuksessa mukana Polar Electro Finlandin kanssa.

Haasteen on ottanut vastaan yli 50 innokasta ja lisää on tulossa. Muun muassa ammattikorkeakoulu ja ammattiopistot sekä Savonlinnassa että Mikkelissä ovat lähdössä mukaan.

Mukaan lähtivät yhtä lukuunottamatta kaikki maakunnan kunnanjohtajat, pelastuslaitoksen johtaja, Sosterin ja Essoten johtoryhmät, maakuntajohtaja ja ely-keskuksen johtaja, sekä koulujen rehtoreita ja muita kunta-alan johtajia.

Valmennus on omakustanteinen ja kestää noin puoli vuotta. Sisältö suunnitellaan henkilökohtaisten tarpeiden ja ajankäytön mukaisesti. 

— Olen positiivisesti yllättynyt, että osanottajajoukko on näin laaja ja innostunut. Kanta-Hämeestä ja Pohjois-Karjalasta on jo kyselty, että mitä tämä tarkoittaa, Peitsaro hykerteli ja vakuutti, että Sosterissa kampanja ei jää johdon asiaksi, vaan laajennetaan koko henkilöstöön.

Peitsaro kertasi lyhyesti silmiä avaavia lukuja hyvinvoinnin tärkeydestä.

— Valtakunnallisesti Kela-korvattuja sairauslomapäiviä on noin 14 miljoonaa päivää, minkä kustannusvaikutus on noin viisi miljardia euroa. Tämä on iso asia, sillä maakunta-sote -uudistuksessa tavoitteeksi on otettu 2,5 miljardin euron säästöt. Säästöistä iso osa voitaisiin saada satsaamalla hyvinvointiin, Peitsaro sanoi.

Maakuntajohtaja Pentti Mäkinen ei lähtenyt kaunistelemaan Etelä-Savon tilannetta.

— Huonokuntoisuus on meillä yleisempää kuin muissa maakunnissa keskimäärin. Meillä nuoret liikkuvat suhteessa vähemmän ja esimerkiksi sepelvaltimotautia on enemmän. On iso joukko kansalaisia, jotka eivät usko jaksavansa töissä eläkeikään. Tutkimukset kertovat, että onnellisuudessa maakuntamme on Suomessa heikoimpia, eli paljon on tehtävää.

Mäkinen uskoo, että Peitsaron haaste on alku suuremmalle ja yhdessä tekeminen potkii jokaista eteenpäin.

— Pieni sosiaalinen joukkopaine pitää liikkeellä, Mäkinen sanoi kokemuksiinsa viitaten.

Työhyvinvointi on pari vuotta sitten otettu Tanhuvaaran Urheiluopiston erityistehtäväksi, joten Sykettä Etelä-Savoon -kampanja istuu siihen erinomaisesti.

Haasteen vastaanottaneille on tehty kehonkuntoindeksi-mittaukset, joita koordinaattori Sami Piisilä tilaisuudessa esitteli.

— Tämä joukko on pikkuisen parempikuntoinen kuin keskimääräinen työyhteisö, joita testattavanamme on ollut. Parannettavaa kuitenkin on, kenties eniten ruokailutottumuksissa, Piisilä sanoi.

Polar Electro Finlandin koulutuspäällikkö Ville Uronen puolestaan muistutti, että arkiaktiivisuus on erittäin tärkeää terveyden kannalta. Samoin riittävä ja laadukas uni.

— Nyt kun pyörä on saatu pyörimään, niin pannaan se pyörimään vauhdilla, kannusti Tanhuvaaran rehtori Erkki Kauppinen.