Savonlinnalaisen Kalle Huttusen sääriluu katkesi lokakuussa, mutta huhtikuussa alppihiihtolupaus kilpailee jo Levillä — "Hyvä kun sääriluu murtui"

Savonlinnan Hiihtoseuran Kalle Huttusen sääriluu katkesi lokakuun lopulla Hintertuxin jäätiköllä, mutta huhtikuussa 14-vuotias alppihiihtolupaus kilpailee jo SM-kisoissa Levillä.

Soila Puurtinen

Kalle Huttunen treenaa yhdessä OMT fysioterapeutti Arto Torvelaisen kanssa.
Kalle Huttunen treenaa yhdessä OMT fysioterapeutti Arto Torvelaisen kanssa.

Savonlinnalainen Huttusen perhe muistaa taatusti pitkään viime vuoden lokakuun 23. päivän.

Suomen nuoriin alppihiihtolupauksiin kuuluva 13-vuotias Kalle Huttunen oli isänsä Tuomaksen kanssa aloittelemassa harjoitusleirin kymmenettä päivää vuosien varrella tutuksi tulleella Hintertuxin jäätiköllä Itävallassa.

Edessä olevalle kilpailukaudelle oli asetettu tavoitteeksi pääsy ikäluokan MM-kisajoukkueeseen. Se oli realismia, sillä Kalle kuului 14-vuotiaissa maamme kolmen kärkilaskijan joukkoon. Vauhtilajeissa eli syöksyssä ja super-g:ssä Kalle oli jopa tasavallan ykköslaskija ikäisissään.

Kohtalokas lasku

Tiistaiaamun kolmannessa laskussa vähän ennen puolta yhtätoista Kalle tuiskahti nurin rinteen pehmeässä kohdassa ja ylempänä rinteessä tilannetta seurannut isä ihmetteli miksi poika ei nouse pystyyn.

— Laskin Kallen viereen ja hän vaikeroi, että nilkkaan sattuu.

Kalle oli repinyt monon soljet auki ja isä kysyi pystyykö hän tuettuna nousemaan jaloilleen. Ei pystynyt.

— Hyvä, ettei pojalta lähtenyt taju kun yritin nostaa häntä jaloilleen, isä muistaa.

Pelastustoimet Hintertuxissa on viritetty huippuunsa.

Soila Puurtinen

18223651.jpg

Rinnepartio tuli nopeasti noin 3200 metrin korkeudessa olleelle turmapaikalle.

Kalle käärittiin lämpimänä pitävään avaruushuopaan ja siirrettiin tampparilla helikopterin laskeutumispaikalle. Lento sairaalaan kesti noin kaksitoista minuuttia.

— Kipu oli sen verran kova, että se ei talttunut perusburanalla, vaan morfiinilla.

Kun isä-Tuomas oli päässyt rinteestä alas, soitti Kalle sairaalasta, että vasemman jalan sääriluu on poikki.

— Tunti sen jälkeen jalka oli operoitu ja kipsattu koko pituudeltaan nivuseen saakka. Iltapäivällä poika pääsi jo pois sairaalasta.

Oli selvää, että talven suunnitelmat menisivät uusiksi. MM-kisat oli unohdettava ja ensimmäinen ajatus oli, että laskut on tämän talven osalta laskettu.

— Kalle käsitteli asian nopeammin ja paremmin kuin minä. Jälkikäteen ajateltuna tuntuu, että takaisku oli minulle kovempi juttu kuin pojalle, isä myöntää.

Pitkät viikot jalka kipsissä

Lauantaina Huttuset lensivät koti-Suomeen normaalilla reittilennolla. Kallelle tosin oli varattu bisnes-luokasta koko penkkirivi omaan käyttöön.

Jalka oli kipsissä kahdeksan viikkoa. Neljän viikon jälkeen kipsiä lyhennettiin puoleen. Eläväiselle ja liikkumaan tottuneelle pojalle viikot olivat pitkiä.

— Normaalioloissa olemme rajoittaneet tietokoneella pelaamista, mutta nyt oli pakko höllentää sääntöjä.

Lyhyen kipsin aikana jalan kuntouttaminen alkoi todenteolla ammattilaisen eli valmentajan ammattitutkinnon suorittaneen OMT fysioterapeutti Arto Torvelaisen johdolla.

— Toipuminen lähti käyntiin nopeasti, kiitos ahkeran harjoittelijan, urheilijoiden kanssa paljon työskennellyt Torvelainen kiittelee Kallen asennetta.

Hyvä lihaskunto pelasti paljon

Yhteisen sävelen löytämistä helpotti sekin, että kaksikko oli tehnyt yhteistyötä jo vuodesta 2013 lähtien.

Treeneissä oli keskitytty alppihiihdossa tärkeiden lihasryhmien ja alaraajojen vahvistamiseen. On kehitetty tasapainoa, koordinaatiota ja liikkuvuutta.

— Vuosien harjoittelun ansiota oli, että polven lihaskunto piti, eikä se vaurioitunut rytäkässä, Torvelainen sanoo

— Jos jotain piti mennä rikki, niin hyvä kun se oli sääriluu. Siitä tulee entistä vahvempi, Tuomas Huttunen uskoo.

Soila Puurtinen

18223585.jpg

Nopeaa paranemista

Kuntoutus eteni hämmästyttävän nopeasti. Kalle oli suksilla ensimmäisen kerran jo loppiaisena. Kuukautta ennusteita aiemmin. Rataa Kalle laski hiihtolomaviikolla. Puolitoista kuukautta otettiin kuitenkin hyvin rauhallisesti ja hiihdettiin myös perinteistä maastohiihtoa.

— Olin yllättynyt miten nopeasti poika sai juonesta kiinni, vaikka olivathan ne ensimmäiset laskut ihan hirveän näköisiä, Tuomas Huttunen naurahtaa.

Torvelaisen mukaan nopea kuntoutuminen ei ollut sattumaa. Hän arvelee, että Kalle ei vielä laskisi, jos vuosien ajan huolella tehty perustyö olisi jäänyt tekemättä.

— Kun motivaatio kuntoutua on kova, niin totta kai sekin auttaa asiassa. Kalle ansaitsee podium-paikan asenteensa puolesta, fysioterapeutti kehuu ja sanoo, että tie on ollut opettavainen heille molemmille.

"Hyvä kun sääriluu murtui"

Isäkin näkee vakavassa turmassa valoisan puolen.

— Kuulostaa varmaan hölmöltä kun isä sanoo, että hyvä kun sääriluu murtui. Mutta kuntoutusprosessi oli Kallelle kasvattava kokemus. Alppilajeissa loukkaantumisriski on aina olemassa ja jos sattuu uudelleen, niin Kallella on onnistunut kuntoutus takana. Hän oppi tekemään töitä tosissaan. Uskon sen antavan paljon henkistä voimaa.

Kuntoutusprosessi oli Kallelle kasvattava kokemus. Hän oppi tekemään töitä tosissaan. — Tuomas Huttunen

Seiskaluokkalainen Kalle käy koulua Talvisalon viime syksynä aloittaneella urheiluluokalla.

— Sinne suuntaan haluan osoittaa isot kiitokset. Opettajilta ja rehtorilta on tullut tukea ja ymmärrystä. Liikuntatunneilla Kalle on saanut käydä Savonlinnan OMT:lla Arton luona jumppaamassa.

Oikealla tiellä ollaan

Onnettomuuden jälkeen Huttuset luulivat kauden olevan ohi, mutta huhtikuun puolivälissä Levillä käytävissä SM-kisoissa nyt 14-vuotias Kalle on kuin onkin lähtöpuomin takana. Ohjelmassa on suurpujottelu, super-g ja syöksy.

Vaikka yksi unelma meni pirstaleiksi Hintertuxin jäätiköllä, antoi maajoukkuekavereiden hyvä menestys MM-kisoissa uskoa siihen, että Huttuset ovat harjoittelussaan ja muussa tekemisessään oikealla tiellä.

— Kalle kuitenkin voitti samoja kavereita leirikilpailuissa, Tuomas Huttunen sanoo.

Mitä tuumaa tapahtuneesta Kalle itse. Pelottaako mennä takaisin Hintertuxin rinteisiin?

— Ei pelota.