Talvisalon kuntoradalla alkaa tiistaiaamuna savotta — Töiden aikana alueella on syytä liikkua varoen

Pitkäniemen kuntoradalla Kellarpellossa on myös tehty perusparannusta. Talvisalon harjoitushallin kupeelle kaavailtua pientä ulkokaukaloa ei tälle talvelle tulekaan.

Soila Puurtinen

Savonlinnan kaupungin metsätalousinsinööri Tuomas Huttunen pyytää kansalaisia liikkumaan varoen tiistaiaamusta lähtien Talvisalon kuntoradalla.
Savonlinnan kaupungin metsätalousinsinööri Tuomas Huttunen pyytää kansalaisia liikkumaan varoen tiistaiaamusta lähtien Talvisalon kuntoradalla.

Talvisalon kuntoradalla alkaa tiistaiaamuna savotta. Reilun kahden kilometrin pituista ratauraa levennetään hakkaamalla puustoa pois, jonka jälkeen uralle ajetaan uusi kivituhkapinnoite, joten töiden ajan kuntoradalla on syytä liikkua varoen tai vaihtoehtoisesti liikkujat voivat hakeutua muille reiteille.

— Siellä on töissä moto, metsureita ja ajokone, joten liikkujien on syytä jättää reilu etäisyys työtä tekeviin, muistuttaa kaupungin metsätalousinsinööri Tuomas Huttunen.

Huttusen mukaan Talvisalosta lähtee helposti monta sataa runkoa, sillä alueella on järeätäkin metsää. Paljon on myös leppää ja muuta ohuempaa risukkoa.

Puunkaatotyöt kestävät arviolta kolme päivää, ja reitin muut kunnostustyöt noin kaksi viikkoa.

Kaupungin vapaa-aikapäällikkö Simo Rädyn mukaan harvennuksella ja uraa leventämällä kuntorata saadaan paremmin esille.

— Se on ollut niin umpeen kasvanut, että lumikaan ei ole kunnolla päässyt latu-uralle satamaan. Ilmakuvasta katsomalla hädin tuskin näkee, että siellä ylipäänsä on kuntorata.

Savotan yhteydessä maahan upotetaan kaapelia, jotta valokaapeli saadaan pois ilmasta.

— Valaistuksen uusiminen ei kuulu tähän urakkaan, mutta sitäkin tullaan jatkossa parantamaan, Räty sanoo.

Hiihtokaudella Talvisalossa on ollut ongelmana se, että kapeaa latu-uraa eivät käytä pelkästään hiihtäjät, vaan siellä liikutaan myös jalkaisin, mikä aiheuttaa närkästystä. 

Huttusen mukaan levennyksen jälkeen kävelijöille olisi mahdollista tehdä oma kulkuväylä toiselle laidalle. Rädyn mukaan päätöstä siitä ei ole vielä tehty.

Omat väylänsä tehdään sekä perinteisen että vapaan tyylin hiihtäjille. 

Talvisalon lisäksi Pitkäniemen parin kilometrin pituista kuntorataa Kellarpellossa on laitettu uuteen uskoon. Kaivinkone on tasoittanut vanhoja pohjia ja ensi viikolla radalle ajetaan viiden sentin paksuinen kivituhkakerros.

Latuprofiilia on myös korjailtu ja yhtä vaarallisen jyrkkää laskua on tehty turvallisemmaksi ajamalla rinteeseen 60—70 kuorma-autollista hiekkaa.

Jääurheilun ystäville on pientä jobinpostia. Talvisalon harjoitushallin kupeelle kaavailtua pientä ulkokaukaloa ei tälle talvelle tulekaan.

Hallin piha-alue on sen verran ahdas, että kaukalon alta olisi pitänyt louhia kalliota pois.

— Louhimisen jälkeen kaukalolle olisi tullut hintaa herkästi toistasataatuhatta euroa. Jatkossa kaukalo tultaneen sijoittamaan Heikinpohjan kentälle, mutta ei siis vielä tulevalle talvelle. Nyt sinne jäädytetään ainoastaan vapaaluistelualue viime talven tapaan. Talvisaloonkin ulkokaukalo on mahdollinen, jos louhimiseen löytyy jostain rahaa, Räty sanoo.