Operagames-viikonlopun huipentavasta GP-kisasta povataan äärimmäisen tasaista: "Jokaisella osallistujalla on potentiaalia vaikka voittaa luokka"

350 startin Operagames-esteratsastusviikonloppu Vuohimäen ratsastuskeskuksella huipentuu sunnuntaina GP-kilpailuun.

Soila Puurtinen

Maija Yli-Huhtala ja Birchcape’s Wonderland veivät voiton viime vuonna Operagamesin nimikkoluokassa. Tänä vuonna kaksikko hakee voittoa myös GP-luokasta.
Maija Yli-Huhtala ja Birchcape’s Wonderland veivät voiton viime vuonna Operagamesin nimikkoluokassa. Tänä vuonna kaksikko hakee voittoa myös GP-luokasta.

Tulevana viikonloppuna Savonlinnassa Vuohimäen ratsastuskeskuksella päästään ihastelemaan esteratsastuksesta maan huipputasolta.

Viikonlopun aikana Operagames-tapahtumaan osallistuu noin 150 ratsukkoa ja radalla nähdään 350 starttia. Tapahtuma huipentuu sunnuntaina Grand Prix -sarjan kauden toiseen osakilpailuun.

Perjantaista sunnuntaihin Vuohimäellä riittää nähtävää joka päivä. Perjantaina pääluokkana on 130 cm estekorkeudella kisattava luokka, lauantaina vuorossa on Operagames-nimikkoluokka 140 cm:n tasolla. Sunnuntain GP-luokka käydään kahdella kierroksella estekorkeuksilla 145 cm ja 150 cm. Heti GP-luokan perään kisataan Future Challenge -sarjan toinen osakilpailu 135 cm ja 140 cm tasolla.

Kilpailujen johtajana toimii Soile Kosonen, puheenjohtajatuomarina Matti Karkkolainen ja ratamestarina tuttuun tapaan Aki Ylänne.

Vuohimäessä ollaan tyytyväisiä osallistujien määrään.

– Nyt kun rajoitukset helpottuivat, on kilpailujakin paljon yhtä aikaa. Tänäkin viikonloppuna on isot kilpailut meillä sekä Pohjanmaalla että Lohjalla, Merja Rautiainen kertoo.

Nimekkäistä kilpailijoista osallistujalistoilta puuttuu muun muassa GP-sarjan ensimmäisen osakilpailun kuukausi sitten Ypäjällä voittanut Sanna Backlund sekä useina vuosina Savonlinnassa isoja voittoja napannut Susanna Granrooth.

Poissaolojen myötä Rautiainen povaa sunnuntain GP-kisasta todella tasaista.

Luokkaan on osallistuu kymmenen ratsukkoa, joista Rautiainen nostaa esille Jasmin Ranta-ahon, Maija Yli-Huhtalan sekä John Antellin. Nousevia nimiä ovat puolestaan Madis Morja ja Sandra Lähde.

– Jokaisella osallistujalla on potentiaalia vaikka voittaa luokka, sillä nyt ei ole ykkössuosikkia. Luvassa on kiva kilpailu yleisölle.

Paikallisista ratsukoista valtaosa osallistuu perjantain ja lauantain pienempiin luokkiin. Järjestävän seuran Savonlinnan Ratsastajien Jenna-Jasmin Pehkonen nähdään myös suuremmissa luokissa.

Vuohimäellä ei ole jouduttu tekemään suuria muutoksia aiempiin vuosiin tämänhetkisten yleisörajoitusten vuoksi.

Jo aiemmin ratsastuskeskuksella on ollut rajattuna ratsastajille ja yleisölle omat alueet, jotka ovat voimassa tänäkin vuonna.

– Yleisö ei ole ennenkään päässyt hevosten joukkoon. Tämä on meille siis normaalia, sillä turvallisuuteen on keskitytty jo aiemmin, Rautiainen sanoo.

Alueelle on tulossa käsidesipisteitä, jonka lisäksi järjestäjät tarkkailevat, ettei alueella ole liikaa ihmisiä kerrallaan.

Pääkatsomoon on täksi vuodeksi merkattu istuinpaikat metrin välein, mutta Rautiainen muistuttaa, että samassa porukassa tulleet saavat istua vierekkäin.

– Uskomme, että ihmiset ovat oppineet kevään aikana olemaan varovaisia ja huolehtimaan turvaväleistä, hän pohtii.

Tapahtumaan myydään rajoitettu määrä lippuja.

Operagames-esteratsastuskilpailu Vuohimäen ratsastuskeskuksella 3.–5. heinäkuuta. Luokat alkavat joka päivä kello 10. Lisätietoa www.operagames.com.