Voimanostoa harrastava elinkautisvanki Lauri "Late" Johansson kilpaili lauantaina Savonlinnassa — Tavoitteena on voittaa SM-mitali

Kisalinnan voimailusalilla Johansson kohensi ennätystään 20 kilolla. Kyykystä nousi 205 kiloa, penkistä 140 ja maastanostossa 225 kiloa. Näin yhteistulosennätys on nyt 570 kiloa.

Timo Seppäläinen

Lauri Johanssonin mielestä nostajan pitää keskittyä vain suoritukseen, eikä miettiä hetkeäkään kuinka paljon rautaa tangossa on.
Lauri Johanssonin mielestä nostajan pitää keskittyä vain suoritukseen, eikä miettiä hetkeäkään kuinka paljon rautaa tangossa on.

No niin Late, kevyt, sanoo tatuoitu mies rauhallisella äänellä ja nostaa kännykän kuvausasentoon.

Muutaman askeleen päässä Late asettelee itsensä sopivaan asentoon penkkipunnerruspenkille ja ottaa tiukan otteen tangosta, jossa on rautaa 140 kilon edestä.

Tuomarin komennosta Late nostaa tangon telineestä, käyttää sen rinnallaan ja nostaa takaisin suorille käsille. Kisalinnan perinteitä huokuvan voimailusalin taululle syttyy kolme valkoista valoa onnistuneen suorituksen merkiksi.

Late pomppaa ylös penkistä ja tuulettaa reippaasti.

— Jess. Seitsemän ja puolen kilon parannus ennätykseen, Hyvinkään Voima-Veikkojen väreissä 120-kiloisten sarjassa nostava järkäle intoilee.

Suorituksen kuvannut kaveri oli oikeassa. Tanko oli kevyt.
— Olisi pitänyt laittaa vitonen lisää, hän sanoo Latelle.

Late on Lauri Johansson. Kolmesta murhasta tuomittu kovan luokan rikollinen ja toinen vuonna 1999 perustetun rikollisliiga Natural Born Killersin (NBK) perustajista.

— Kymmenen vuotta olen jo ollut poliisin kanssa samalla puolella, sanoo uskoon tultuaan kaksi murhaa tunnustanut 52-vuotias Johansson.

Hän on istunut elinkautisesta tuomiostaan 16,5 vuotta, josta viimeiset nelisen  vuotta Naarajärven avovankilassa Pieksämäellä. Helsingin hovioikeus on hylännyt hänen ehdonalaisanomuksensa.

— Katsotaan vuoden päästä uudestaan mitä tapahtuu.

Lyhyt matka toi hänet toisen kerran kilpailemaan Savonlinnaan Jyryn salille kansallisiin voimanostokilpailuihin.

— Viime lokakuussa olin ensimmäisen kerran. Halpa osallistumismaksu ja tuttu sali saivat tulemaan uudestaan.

Johansson saa vankilasta lomaa kolme vuorokautta kahdessa kuukaudessa. Suurimman osan loma-ajoistaan hän kiertää evankelistana eri puolilla Suomea.

Voimanostoon hän suhtautuu vakavasti. Tavoitteena on voittaa lajissa SM-mitali. Viime marraskuussa hän jäi siitä 50-vuotiaiden sarjassa 2,5 kilon päähän.

— Nyrkkeilyssä mitali jäi nuorempana saavuttamatta, mutta otetaan se voimanostosta ensi marraskuussa. Kulta ja hopea on liian kaukana, mutta pronssiin on mahdollisuus.

Yhteistulostavoite jalkakyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastanostossa on 600 kiloa.

— Siitä ei olla enää kaukana, Johansson sanoo ja kehuu valmentajaansa Harri Hagforsia.

— Kun hän tuli vuosi sitten mukaan, niin rupesi tapahtumaan. Omin päin harjoitteleminen oli räpeltämistä. Treenasin aina itseni tukkoon, mutta nyt osaan tehdä maltillisilla painoilla järkevää treeniä.

Savonlinnassa ennätys koheni 20 kilolla. Kyykystä nousi 205 kiloa, penkistä 140 ja maastanostossa 225 kiloa. Näin yhteistulosennätys on nyt 570 kiloa.

Johansson sanoo olleensa kovimmassa nostokunnossa Kakolassa vuonna 2006. Sitten hänet siirrettiin moneksi vuodeksi vankiloihin, joissa ei ollut vapaita painoja.

— Seitsemän vuotta meni ilman levytankoa, joten vaikuttaahan se tuloksiin. En kuitenkaan valita, sillä itsehän olen olosuhteeni luonut. Elämä on valintoja, Johansson kuittaa ja sanoo huumeiden olleen suurin syyllinen hänen tekemiinsä henkirikoksiin. Kuivilla hän on ollut jo useita vuosia.

Vaikka Johanssonilla on rankka tausta, ei punttisalilla niiden perään kysellä.

— Salilla meno on mutkatonta. Siellä ollaan kaikki vaan nostajia. Ei kukaan ole ainakaan päin naamaa tullut mitään sanomaan. Pikemminkin on kannustettu.

Parhaat tuloksensa Johansson tekee kilpailutilanteessa yleisön edessä.

— Laji sopii hyvin minulle kun olen ekstrovertti ja narsisti. Tykkään olla esillä, eikä tässä lajissa tarvitse syöttää kenellekään, hän hymähtää.

Voimanostoa hän kehuu muutenkin hienoksi lajiksi.

— Sarjoja on 70-vuotiaille, joten minullakin on uraa jäljellä vielä 20 vuotta, jos terveyttä riittää.