Hello Garfield on tänä vuonna Etelä-Savon voitokkain lämminverinen

8-vuotias savonlinnalaisruuna joutuu allergian vuoksi pitämään "kesälomaa"

Tuija Pauhu

Päättyvä vuosi oli Olli Innasen valmentaman Hello Garfieldin uran ehdottomasti paras. Viidestätoista startista viisi päättyi voittoon. Kakkostiloja tuli kolme ja kolmossijoja kaksi. Startteja koko uralla on takana 65 ja palkintorahoja se on kerännyt hieman vajaa 20 000 euroa.
Päättyvä vuosi oli Olli Innasen valmentaman Hello Garfieldin uran ehdottomasti paras. Viidestätoista startista viisi päättyi voittoon. Kakkostiloja tuli kolme ja kolmossijoja kaksi. Startteja koko uralla on takana 65 ja palkintorahoja se on kerännyt hieman vajaa 20 000 euroa.

Etelä-Savon vuoden voitokkaimpana lämminverisenä palkittu savonlinnalaisruuna Hello Garfield juoksi maalis-huhtikuussa neljä voittoa sekä kakkos- ja kolmossijan. Kesäkuun puolivälin jälkeen meno tyssäsi kuin seinään.
Huippuohjastaja Antti Teivainenkin ihmetteli miten erilainen ravuri oli maaliskuussa ja kesäkuussa. Valmentaja Olli Innanen mietti pitäisikö hänen tehdä jotain toisin, jotta ”Kalle” pistelisi parastaan kesälläkin.
Lopulta 8-vuotiaan ruunan juoksuhaluttomuuden syyksi paljastui heinän ja siitepölyn aiheuttama kesäallergia.
— Hevonen ei ole sairas, mutta se ei vaan palaudu kunnolla, eivätkä keuhkot toimi kesällä, hevosen yhdessä tyttärensä Satu Innasen kanssa omistava Susanna Tenhunen sanoo.

”Kallen” kotitilalla Kerimäen Toroppalassa tilanteeseen suhtaudutaan tyynesti.
— Mieluumminhan sitä kesäkelissä kävisi raveissa, mutta nyt vaan pitää toivoa kuivaa pakkastalvea, Susanna naurahtaa.
— Samaa rahaa sitä kilpailuissa jaetaan talvellakin, Olli kuittaa.

Hello Garfield on oma kasvatti toisessa polvessa. Emä on Hello Amanda. Ruuna on ottanut tallin tähtiravurin paikan vuotta vanhemmalta Hello Fabiolta, jonka huippuvuosi oli 2012.
— Järkevintähän tietysti olisi ostaa ”valmis” hevonen, mutta itse kasvattaminen on meidän juttu. Kesä ei tule, jos varsa ei synny, Susanna sanoo.
— Pitkä tiehän se on, kun varsan emän alta vetää pois ja siitä aloittaa vuosia kestävän kasvatustyön. Oikeastaan kasvattaminen alkaa jo orivalinnasta, Olli sanoo.
Kasvatustyötä helpottaa, kun tuntee hevosensa jo useammassa polvessa.
— Kun hevosen näkee joka päivä, niin jo pienestä huomaa, jos kaikki ei ole kunnossa, Olli sanoo.

Hevoset ovat koko perheen yhteinen harrastus. Susanna hoitaa tallilla aamuvuoron ja Olli vastaa iltatoimista. Omistajan vastuulla ovat ruuat, rokotukset ja madotukset, kun valmentaja valmentaa ja hoitaa kengitykset. Tytär ja kaupungissa asuva poika auttavat myös.
— Eihän tästä muuten mitään tulisikaan. Yhdessä touhuamisesta ja hevostilan arjesta on pakko tykätä. Ja hevosista varsinkin. Hienoimpia hetkiä ovat ravireissut ja jos kisoissa vielä sattuu menestymään, Susanna sanoo.
Leipä pöytään tulee muista töistä. Olli on palomies ja Susanna Maestro-yhtiöllä ohjelmistokehityspäällikkönä.
— Mukavana sekin on, kun hevonen kaurarahoja kilpailuista tuo.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.