SaPKo-organisaation ammattimaisuus yllätti Jonatan Tanuksen

Tänä iltana Tappara-kasvatti johtaa SaPKon entistä seuraansa LeKiä vastaan.

Timo Seppäläinen

Jonatan Tanuksella ja hänen tyttöystävällään Tiina Riiheläisellä on 2-vuotias kultainennoutaja Bablo.
Jonatan Tanuksella ja hänen tyttöystävällään Tiina Riiheläisellä on 2-vuotias kultainennoutaja Bablo.

Yhdysvaltain presidentinvaalit puhuttivat keskiviikkona SaPKonkin pukukopissa. Torstaina aiheet olivat kuitenkin jo toiset.
— Aika tiukassa järkevien asioiden puhuminen kopissa on, naurahtaa SaPKo-hyökkääjä Jonatan Tanus.
Tanus on seurannut Trumpin taivalta presidentiksi tiedotusvälineistä.
— Mielipiteitä herättävä kaverihan Trump on. Saa sitten nähdä olivatko kovat puheet vaan vaalilupauksia, sanoo ”Jonski”, jonka äiti Sari Tanus on tamperelainen kristillisdemokraattien kansanedustaja.

Tanuksella on israelilaiset juuret Tapparan liigajoukkueen lääkärinä kymmenettä vuotta toimivan Michel-isänsä puolelta.
— Minulla on Israelin passi ja joka vuosi maassa tulee käytyä. Pääasiassa Haifassa, missä suku asuu.
Jonatan osaa puhua hieman arabiaakin.
— Perusjutut saan hoidettua.
Tanuksen mukaan Israel on todella turvallinen maa, vaikka Suomessa on toisenlaisiakin käsityksiä. Maan historian vuoksi turvatoimet joka paikassa on viety äärimmilleen.

Tampereen Tapparan kasvatti on saanut läheltä seurata kahden suomalaisen supertähden matkaa kohti NHL:n kirkkaita valoja ja isoja otsikoita.
Aleksander Barkovin kanssa Tanus pelasi ketjukaverina C-, B- ja A-junioreissa.
— Valtava potentiaalihan Sashalla oli jo nuorena.
Patrik Laineen kanssa Tanus pelasi toissa kaudella LeKissä.
— Onhan se yllätys, että Pate tuolla tahdilla maaleja takoo NHL:ssä, vaikka laukaus hyvä onkin. Olen nähnyt pari Winnipegin matsia ja pelaamisessa on vielä paljon kehittämistä. Mutta niin pitää toki noin nuorella kaverilla ollakin.

Tanusta pidettiin 1995-syntyneen ikäluokan lahjakkaimpana kiekkoilijana Suomessa. Vuonna 2010 hänet valittiin Pohjola-leirin parhaaksi pelaajaksi. 16- ja 17-vuotiaiden maajoukkueessa hän oli kapteeni ja palkintokaapissa on alle 18-vuotiaiden MM-pronssi.
Kaudet 2012—2014 hän pelasi Kanadassa OHL-liigan Peterborough Petesissa.
Kun Tanus ei saanut syksyllä try outin kautta sopimusta mestari-Tapparaan ja suuntasi Savonlinnaan hakemaan uutta nostetta uralleen, kiekkosivusto Jatkoaika ostikoi kolumnissaan, että Tanuksella on takanaan loistava tulevaisuus.
— Saavat kirjoittaa mitä haluavat. Minun tekemistäni se ei liikauta mihinkään suuntaan, 21-vuotias taitava maalintekijä sanoo.
Tavoite on edelleen pelata Liigassa.
— Asiat ovat pienestä kiinni. Tapparassa en saanut oikein kunnolla mahdollisuuttakaan. Voi olla, että se on joku muu paikka, missä homma aukeaa.

SaPKosta Tanus oli kuullut paljon hyvää muun muassa Jan-Mikael Järviseltä, joka hänkin haki pässipaidasta vauhtia uralleen. Onnistuneesti.
— En ole koskaan kuullut SaPKosta mitään huonoa. Organisaation ammattimaisuus jopa yllätti. Vähilläkin rahoilla on pelaajille luotu huippuolosuhteet, Tanus kiittelee.
SaPKo ei ole koskaan ollut Mestiksessä sarjakärjessä tässä vaiheessa kautta.
— Isoin juttu menestyksen takana on mielestäni se, että meillä on neljä tulosta tekevää ketjua. Aina voi luottaa siihen, että jostain löytyy ratkaisija.
Tanus on tehnyt 15 pelissä tehot 7+5.
— Tehokkaampikin olisin voinut olla. Muutaman avopaikan olen sössinyt, sanoo Tanus, joka kuvailee itseään mieluummin vahvaksi persoonaksi kuin taiteilijaluonteeksi.
— Tunnettakin on paljon mukana. Jos epäonnistumisia tulee, niin ärräpäät lentelevät.

SaPKo palaa tänään maajoukkuetauolta ja pääsee mittaamaan virettään sarjajumbona olevaa Lempäälän Kisaa vastaan.
LeKi on tuttu joukkue Tanukselle. Kahdella edellisellä kaudella hän pelasi Lempäälässä 78 ottelua tehoin 21+18.
— Mestis on siitä erikoinen sarja, että kenestä tahansa voi tehdä itselleen vaikean vastustajan, jos oma jalka ei liiku tarpeeksi liukkaasti. Sen vuoksi sarjataulukkoa ei kannata liikaa tuijotella.
Tanus pelaa illalla Joona Monton johtamassa ketjussa, jossa toisella laidalla taikuroi Teemu Lepaus. Kolmikolta voi perustellusti odottaa tulosta.
Miten Ilves-taustainen Lepaus ja Tapparan mies Tanus mahtuvat samaan ketjuun?
— Oikein hyvin. Lepin kanssa ollaan tunnettu pitkään ja viime kesänä pelattiin samassa joukkueessa rullalätkää. Ylivoimalla olemmekin pelanneet yhdessä ja yksittäisiä, hyviä pätkiä tasakentällisinkin. Uskon, että yhteistyö toimii.

SaPKo—LeKi, Mestistä tänään klo 18.30 Talvisalon Mediatili Areenalla.

Jarmo Pesonen

Jarmo Pesonen

Uusimmat uutiset

Kommentoidut