Olavin Rasti juhlistaa pyöreitä vuosia Ruska-Rasteilla sekä koulukarttoja uusimalla

50 vuotta täyttävä suunnistusseura on ponnistellut juhlavuotenaan Savonlinnan koulusuunnistuksen kehittämisen parissa.

Soila Puurtinen

Olavin Rasti on uudistanut tämän vuoden aikana Savonlinnan seudun alueen koulukarttoja. 50-vuotisjuhliaan seura viettä lauantaina.
Olavin Rasti on uudistanut tämän vuoden aikana Savonlinnan seudun alueen koulukarttoja. 50-vuotisjuhliaan seura viettä lauantaina.

Olavin Rasti juhlistaa 50-vuotista taivaltaan tulevana lauantaina järjestettävien Ruska-Rastien yhteydessä.

Seura on viettänyt juhlavuottaan kehittämällä Savonlinnan seudun koulujen suunnistuskarttoja, sillä seura on ollut mukana Suomen Suunnistusliiton Koulu Kartalla -hankkeessa.

ORa on yhdessä kaupungin kanssa uudistanut kevään ja kesän aikana koulukartat Heikinpohjaan, Anttolaan, Pihlajaniemeen, Kellarpeltoon ja Nojamaahan sekä Mertalaan. Koulukarttojen tekijänä on toiminut seuran suunnistaja Eero Turkki.

— Osalla alueen kouluista on ollut käytössä ihan hyvät kartat, mutta osassa niitä ei ole ollut ollenkaan tai ne ovat olleet todella vanhoja. Monet kokeilevat suunnistusta ensimmäisen kerran juuri koulussa, joten olisi tärkeää, että kartat ovat hyvät ja harjoitukset kivoja. Niiden kautta lapset saavat positiivia kokemuksia lajin parista ja saattavat vaikka lähteä perheidensä kanssa harrastamaan suunnistusta, ORan puheenjohtaja Minttu-Maija Repo toteaa.

Uusista kartoista ensimmäisenä valmistui Heikinpohjan kartta, ja se otettiin käyttöön viime keväänä. ORa myös vieraili tuolloin koululla yhdessä Suunnistusliiton Timo Saarisen kanssa Koulu kartalla -kiertueen merkeissä. Tapahtumassa opastettiin sekä koululaisia että Savonlinnan alueen opettajia lajin pariin.

— Uudet kartat saivat tuolloin todella hyvää palautetta. Sitä kokeilivat päivän aikana noin parikymmentä opettajaa sekä liki sata lasta, Repo kertoo.
Muiden koulujen kartat ovat valmistuneet kesän aikana, ja niitä otetaan käyttöön syksyn mittaan.

ORa jatkaa lajin esittelyä koululaisille myös tänä syksynä, kun seura järjestää lokakuussa koulusuunnistuspäivän Mertalan koululla.

Myös Talvisalon karttaa on päivitetty, ja sinne on avattu kaikille avoin ja ilmainen MOBO-suunnistusrata. Lähdöt ja ohjeet löytyvät jäähallin seinästä sekä Talvisalon koulun aidasta.

Revon mukaan suunnistus kiinnostaa alueella kohtalaisesti. ORan järjestämissä suunnistuskouluissa on ollut hyvin osallistujia niin aikuisten kuin lasten puolella.

Myös kuntorasteille on tullut mukaan jonkun verran uusia perheitä kokeilemaan lajia.

Erityisen tyytyväinen Repo on seuransa aktiivisesta nuorisoporukasta, joka harjoittelee ja kisaa aktiivisesti.

— Tänä vuonna esimerkiksi valtakunnalliselle Leimaus-leirille osallistui ORalta 15 nuorta, hän kertoo.

Seuran nuoria suunnistajia on auttamassa muun muassa entinen maajoukkuesuunnistaja Aaro Asikainen. Asikainen vetää myös yläkoululeirityksiä Tanhuvaarassa.

— Aaron mukana olo on ehdottomasti huippu homma koko seuran kannalta, Repo kiittelee.

Vaikka ORa on urheiluseurana pieni, löytyy aktiivisia tekijöitä esimerkiksi viikottain vapaaehtoistöinä pyöriviin kuntorasteihin.

— Meillä on mukana on väkeä, jotka ovat olleet seurassa sen 50 vuotta, mutta samalla mukaan on tullut myös uutta porukkaa, puheenjohtaja toteaa.

Repo toivottaakin ensi lauantaina Kerigolfissa Ruska-Rastien yhteydessä pidettävään juhlaan tervetulleiksi niin uudet kuin vanhatkin oralaiset.

Ruska-Rastit 5. lokakuuta kello 11 alkaen Kerigolfissa. Olavin Rastia juhlitaan kello 14.30 alkaen. Ruska-Rastien ilmoittautuminen päättyi maanantaina ja
jälki-ilmoittautuminen keskiviikkona 3.10.

Kommentoidut