Hyvä ennakkoäänimäärä ei takaa läpimenoa: Neljä vuotta sitten 17:stä ennakkoäänien perusteella kaakossa läpi menneestä pääsi eduskuntaan lopulta 12

Vuoden 2015 eduskuntavaalien ennakkoäänien tulokseen tuli lopullisessa vaalituloksessa vain yksi puolueiden välinen paikkamuutos. Yksittäiset ehdokkaat joutuivat kuitenkin jännittämään.

Noora Partanen

Eduskuntavaalien ennakkoäänten tulos julkistetaan kello 20 sunnuntai-iltana. Sen jälkeen alkaa vaalipäivän äänten laskeminen.
Eduskuntavaalien ennakkoäänten tulos julkistetaan kello 20 sunnuntai-iltana. Sen jälkeen alkaa vaalipäivän äänten laskeminen.

Kaakkois-Suomen puolueiden voimasuhteet ovat selvillä hyvin pitkälti jo siinä vaiheessa, kun ennakkoäänten tulokset tulevat sunnuntai-iltana kello 20.

Neljä vuotta sitten ennakkoäänten ja lopullisen tuloksen välinen ero oli Kaakkois-Suomessa vain yhden paikan siirtymä.

Ennakkoäänten perusteella SDP olisi saanut viisi paikkaa ja perussuomalaiset kolme paikkaa. Vaalipäivän äänten laskemisen jälkeen SDP sai neljä paikkaa ja perussuomalaiset samaten neljä paikkaa.

Keskustan tulos oli niin ennakkoäänestyksessä kuin lopullisissa tuloksissa viisi paikkaa, kokoomuksen kolme paikkaa ja vihreiden yksi paikka.

Viisi ”läpimenijää” joutui pettymään

Neljän vuoden takainen ennakkoäänten perusteella tehty lista läpimenijöitä muuttui lopullisissa tuloksissa viiden nimen verran. Toisin sanoen ennakkoäänten perusteella 17 läpimenneestä 12 meni myös lopullisissa tuloksissa läpi.

Savonlinnalainen Jouni Backman (sd.), kotkalainen Marika Kirjavainen (kok.), imatralainen Jukka Kärnä (sd.), kouvolalainen Markku Laukkanen (kesk.) ja imatralainen Anu Urpalainen (kok.) olivat ennakkoäänien perusteella menossa läpi. Viisikko joutui kuitenkin pettymään ääntenlaskennan edetessä.

Yli 80 prosenttia äänistä antoi oikeat nimet

Kun viime eduskuntavaalien äänistä oli laskettu kaakossa 40 prosenttia, 17 lopullisesta läpimenijästä oli selvillä 15.

Hieman yli 80 prosenttia annetuista äänistä antoi neljä vuotta sitten jo täysin oikean listan läpimenijöistä. Toisin sanoen aivan viime hetken nousemisia ja putoamisia ei nähty.

Perussuomalaiset nousi vaalipäivänä

Koko maan tuloksissa puolueiden oikea järjestys oli selvillä jo ennakkoäänten perusteella yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Ennakkoäänissä SDP oli kolmas ja perussuomalaiset neljäs. Perussuomalaiset nousi vaalipäivän äänillä kuitenkin SDP:n ohi kolmanneksi.

Vaikka kokoomus sai neljä vuotta sitten koko maassa prosentuaalisesti toiseksi eniten ääniä, perussuomalaiset sai toiseksi eniten kansanedustajia. Kokoomus sai reilut 16 000 ääntä perussuomalaisia enemmän.

Jos viime vaalien ennakkoäänien jakautumista vertaa lopullisen tulokseen, suurimmat erot olivat keskustalla ja perussuomalaisilla. Keskustan kannatus oli ennakkoäänissä 23,2 prosenttia, kun taas lopullinen tulos oli 21,1. Perussuomalaisilla vastaavat luvut olivat 15,8 ja 17,7.

Vaalipäivänä keskustan kannatus siis aleni reilusti ennakkoäänikannatuksesta ja perussuomalaisten kannatus vastaavasti kasvoi reilusti.

Ennakkoäänestäjiä yhä enemmän

Neljä vuotta sitten ennakkoon äänensä antoi 1,3 miljoonaa suomalaista eli 31,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Tämän viikon tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä tahti oli selvästi vauhdikkaampaa. Äänestämässä kävi ennakkoon reilut 1,5 miljoonaa suomalaista eli 36,5 äänioikeutetuista.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ennakkoon äänestäneitä oli 134 326 äänestäjää eli 37,2 prosenttia.