Uutisen takaa: Äänestysaktiivisuus ratkaisee, miten EU-vaaleissa käy — Tänään on viimeinen ennakkoäänestyspäivä

Ennakkoäänestys ollut vilkkaampaa kuin edellisissä eurovaaleissa, mutta nouseeko myös lopullinen äänestysprosentti?

Soila Puurtinen

Euroopan parlamentilla on valtaa.
Euroopan parlamentilla on valtaa.

Äänestysaktiivisuus ratkaisee, miten EU-vaaleissa käy. Toteamus kuulostaa itsestäänselvältä ja sellaisena jopa typerältä, mutta EU-parlamentin vaaleissa se on enemmän totta kuin tavallisesti.

Helsingin Sanomat julkisti tiistaina eurovaaleihin liittyvän kannatuskyselyn, jonka tulokset lehti itse uutisessaan toteaa tavallista epävarmemmiksi, koska äänestysprosentin arvioiminen on vaikeaa. Euroopan parlamenttivaalien äänestysprosentti viisi vuotta sitten oli Suomessa 39,1 — siis alle 40 prosenttia.

Euroopan parlamentti on jäsenmaiden ja komission ohella kolmas tekijä, joka vaikuttaa muun muassa Euroopan unionin budjettiin, maatalouspolitiikkaan ja ympäristöpolitiikkaan. On sanottu, että parlamentilla on enemmän valtaa kuin Suomen eduskunnalla, koska valtaosa Suomen laeista perustuu Euroopan unionin normeihin.

Silti vähemmän kuin neljä kymmenestä äänesti edellisissä EU-vaaleissa. Miksi?

Helsingin Sanomien teettämän kyselyn mukaan kokoomus on nousemassa Suomen suurimmaksi puolueeksi eurovaaleissa. Toiseksi eniten kannatusta on perussuomalaisilla ja kolmanneksi eniten Sdp:llä.

Viiden vuoden takaisiin eurovaaleihin verrattuna suurin voittaja olisi vihreät ja suurin häviäjä keskusta. Keskusta olisi kyselyn mukaan menettämässä kolmannen europarlamentaarikkonsa. Lisäpaikan saisi joko vihreät tai perussuomalaiset.

Kysely perustuu siihen, että äänestysprosentti pysyy ennallaan tai nousee vain vähän.

Tänään vielä voi äänestää ennakkoon

Tänään tiistaina on viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Sen jälkeen EU-vaaleissa voi äänestää vielä varsinaisena vaalipäivänä eli ensi sunnuntaina 26. toukokuuta.

Ennakkoäänestys onnistuu millä tahansa ennakkoäänestyspaikalla. Varsinaisena vaalipäivänä pitää äänestää omalla äänestyspaikallaan, joka on kerrottu kotiin tulleessa äänioikeusilmoituksessa.

Väestörekisterin äänestyspaikkapalvelu kertoo lähimmän ennakkoäänestyspaikan. Sama palvelu kertoo kotiosoitteen perusteella myös varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikan, kunhan muistaa valita "Vaalipäivän äänestys" -vaihtoehdon.
Palvelu näyttää lähimmän ennakkoäänestyspaikan tai vaalipäivän äänestyspaikan sinisellä pylväikkökuvakkeella.

Ennakkoäänestyspaikat Savonlinnan seudulla vielä tänään tiistaina

Savonlinnan kaupungintalo: ti klo 9–18
Citymarket: ti klo 9–20
Prisma: ti klo 9–20
S-market Kerimäki: ti klo 9–18
S-market Punkaharju: ti klo 9–18
Lounaskahvila Sara, Savonranta: ti klo 9–18.
Rantasalmen kunnanvirasto: ti klo 9–18
Sulkavan kunnanvirasto: ti klo 9–17
Enonkosken kunnanvirasto: ti klo 9–15
Parikkalan kirjasto: ti kello 9–17
Saaren kirjasto: ti klo 9–17