Nuorten vaalitilaisuudessa keskusteltiin vaikuttamisesta ja jaettiin vinkkejä nuorille äänestäjille — ”Me kaikki seisotaan tuolla loskassa kevätmarkkinoilla seuraavat kaksi päivää, joten tulkaa vaan juttelemaan!”

Ohjaamon ja Savonlinnan nuorisovaltuuston järjestämässä vaalitilaisuudessa keskusteltiin vaikuttamisesta ja jaettiin vinkkejä siihen, miten nuoret äänestäjät löytävät oman ehdokkaansa vaalimainosrumban keskeltä.

Timo Seppäläinen

Savonlinnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jan Puustinen (vas.) ja nuorten vaalitilaisuuden järjestäjä Iida Hämäläinen haluavat rohkaista nuoria vaikuttamaan.
Savonlinnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jan Puustinen (vas.) ja nuorten vaalitilaisuuden järjestäjä Iida Hämäläinen haluavat rohkaista nuoria vaikuttamaan.

Eduskuntavaaliehdokkaiden mielestä päättäjien pitäisi kuunnella nuoria enemmän. Kaikkien puolueiden edustajat olivat tästä yksimielisiä nuorten palvelukeskus Ohjaamolla tiistaina järjestetyssä vaalitilaisuudessa.

— Nuorten ääntä väheksytään helposti. Ilmastoprotesti herätti kiinnostusta, mutta myös vastareaktion, sanoi savonlinnalainen Antti Astikainen (vas.).

Savonlinnalaisen Kaj Turusen (kok.) mielestä nuoria pitäisi kuunnella uusilla tavoilla.

— Nuorten vaikutusmahdollisuuksien ei välttämättä tarvitsisi olla upotettuja nykyiseen järjestelmään, vaan ne voisivat olla aivan uudenlaisia. Veikkaisin, että jos me saataisiin digiäänestykset menemään läpi, nuoret olisivat paljon kiinnostuneempia politiikasta.

Ehdokkaat kertoivat lisäksi nuorille omasta polustaan vaikuttajana, sekä siitä, mikä heistä on politiikassa parasta. Lisäksi ehdokkaat kertoivat, miten he aikoivat nostaa Savonlinnan elinvoimaa, jos he tulevat valituiksi. Matti Lundenius (ps.) nosti esiin työpaikkojen ja nopeampien koulutuspolkujen lisäämisen.

— Maailma kehittyy sellaista vauhtia, että silloin kun aloitetaan se kahdeksanvuotinen koulutus johonkin asiaan, voi olla että se ammatti oli ja meni jo sillä aikaa.

Yleisö sai ehdokkailta vinkkejä siihen, miten nuori äänestäjä voi löytää oman ehdokkaansa kaiken vaalimainosrumban keskellä.

— Mieti omia arvojasi, mitkä on niitä sulle tärkeitä juttuja. Ja sitten lue puolueiden puolueohjelmia, ja lue niitä kriittisesti, sanoi savonlinnalainen Heli Järvinen (vihr.).

Puumalalainen Matias Hilden (kesk.) kehotti nuoria tutustumaan ehdokkaiden nettisivuihin. Savonlinnalainen Anna-Kristiina Mikkonen (sd.) rohkaisi nuoria tulemaan juttusille.

— Me kaikki seisotaan tuolla loskassa kevätmarkkinoilla seuraavat kaksi päivää, joten tulkaa vaan juttelemaan!

Tapahtuman järjestäjä Iida Hämäläinen halusi tuoda politiikan lähemmäksi nuoria.

— Ilolla katsoin ilmastomarssia nyt perjantaina. Että selkeästi siellä kytee se halu vaikuttaa ja olla mukana päätöksenteossa, mutta sitä pitäisi tuoda lähemmäksi nuoria.

Savonlinnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jan Puustisen mielestä nuorten olisi tärkeää kiinnostua politiikasta.

— Se on hyvä, että nuoret ovat alkaneet innostua tästä ja tulevat tapahtumiin, sekä pitävät tällaisia mielenilmauksia, Puustinen toteaa.