Tänään äänestetään europarlamenttivaaleissa — Etsi itsellesi sopiva ehdokas Itä-Savon vaalikoneessa

Europarlamenttivaalien varsinainen äänestyspäivä on tänään sunnuntaina.

Noora Partanen

Äänestämällä Europarlamenttivaaleissa pystyy vaikuttamaan asioihin, joista EU-tasolla päätetään seuraavat viisi vuotta kestävän kauden aikana.
Äänestämällä Europarlamenttivaaleissa pystyy vaikuttamaan asioihin, joista EU-tasolla päätetään seuraavat viisi vuotta kestävän kauden aikana.

Sunnuntaina äänestetään Euroopan parlamenttivaaleissa. Suomesta europarlamenttiin pääsee 13 ehdokasta. Äänestysalueena toimii koko maa eli esimerkiksi savonlinnalainen voi oman valintansa mukaan äänestää itä-, länsi-, pohjois- tai eteläsuomalaista ehdokasta.

Ehdokkaita on 269. Heidän ehdokasnumeronsa ovat esillä äänestyskopissa.

Suomesta europarlamenttiin pääsee 13 edustajaa ja varalle valitaan myös yksi niin sanottu brexit-edustaja.

Näin äänestät

1. Vaalipäivänä saat äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on kerrottu kotiin tulleessa äänioikeusilmoituksessa. Oman äänestyspaikkasi voit tarkistaa Väestörekisterikeskuksen äänestyspaikkapalvelusta, jonne pääset tästä.

Äänestyspaikat ovat avoinna sunnuntaina 26. toukokuuta kello 9—20.

2. Äänestyspaikalle tarvitset mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Se voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Myös vanhat pahviset ajokortit yleensä käyvät, kunhan äänestäjä on kuvasta tunnistettavissa.

3. Kirjoita ehdokkaan numero selvästi äänestyslippuun. Älä tee äänestyslippuun numeron lisäksi mitään muita merkintöjä, esimerkiksi hymiöitä tai sydämiä.

Lue äänestämisestä lisää tästä linkistä.

Lue kaikki eurovaaleja koskevat Itä-Savon jutut tästä linkistä.